جستجوي پيشرفتهبرو جستجو
پیوندها ÏÑÎæÇÓÊ ÇÔÊÑǘارتباط با ماآرشيوشناسنامهصفحه اصلي
تاریخ 1392/02/05 - روزنامه سراسري صبح ايران (پنجشنبه) نسخه شماره 4411


سم زداهاي طبيعي را بشناسيد


رازهايي درباره روغن زيتون


خبرها از عالم علم


 سم زداهاي طبيعي را بشناسيد 

بعضي مواقع بدن به سم زدايي نياز دارد. خوشبختانه مواد غذايي زيادي وجود دارد که سبب سم زدايي از بدن مي شود. به گزارش سلامت نيوز به نقل از خراسان ؛ اگر قصد کاهش وزن داريد، يا مي خواهيد انرژي بيشتري کسب کنيد، پوست صورت شما شاداب تر به نظر آيد، در خلق و خوي خود تغيير ايجاد کنيد، اين چند ماده غذايي را که در اين مطلب به آن اشاره شده است، به برنامه غذايي خود بيفزاييد.

شاهي:

همانند بيشتر گياهان و سبزيجات، شاهي تقويت کننده بدن و سم زداست. برگ هاي اين گياه سرشار از مواد مغذي از جمله ويتامين هاي متعدد، روي، پتاسيم، ويتامين C و E است. علاوه بر آن، اين گياه مدر است و سموم را از بدن دفع مي کند.

برنج قهوه اي:

اگر مي خواهيد سيستم بدن را پاکسازي کنيد، بهتر است از مواد غذايي فرآوري شده کمتر استفاده کنيد و به جاي آن، غلات سبوس دار سالم مانند برنج قهوه اي، که سرشار از ماده مغذي از جمله ويتامين هاي B، منيزيم، منگنز و فسفر است، مصرف کنيد. برنج قهوه اي سرشار از فيبر است که براي پاکسازي کولون مفيد است.

ميوه هاي تازه:

اين دسته از مواد غذايي، کم کالري و غني از ويتامين، مواد معدني، آنتي اکسيدان و فيبر است و نقش مهمي در سم زدايي از بدن دارد. اگر مي خواهيد پوست شاداب و موهاي براق داشته باشيد و سيستم گوارش تان سالم باشد، مصرف ميوه را افزايش دهيد.

کلم برگ:

اين گياه نه تنها در کاهش وزن موثر است بلکه ماده غذايي با خاصيت سم زدايي قوي نيز به حساب مي آيد. اين گياه حاوي ماده شيميايي به نام سلفورافين است که به بدن براي مقابله با سموم کمک مي کند. علاوه بر آن، گلوتاتيون موجود در اين سبزي نوعي آنتي اکسيدان است که عملکرد سم زدايي کبد را بهبود مي بخشد.

چاي سبز:

هيچ برنامه سم زدايي بدون مصرف منظم مايعات کامل نمي شود. مصرف مايعات براي حفظ سلامت اعضاي بدن و دفع منظم سموم از بدن لازم است. چاي سبز نه تنها کاهش دهنده وزن است بلکه سرشار از آنتي اکسيدان است. چاي سبز کبد را از بيماري ها از جمله بيماري کبد چرب نيز محافظت مي کند.

چغندر قرمز:

برگ وغده اين گياه سرشار از منيزيم، آهن و ويتامين C است. اين گياه نه تنها براي سلامت مو و پوست و کنترل کلسترول مفيد است، بلکه به سم زدايي کبد نيز کمک مي کند.

سير:

علاوه بر داشتن خاصيت ضد ويروسي، ضدباکتريايي و ضدميکروبي، حاوي ماده شيميايي به نام آليسين نيز است که در توليد گلبول هاي سفيد نقش دارد.

زنجبيل:

علاوه بر کاهش دادن حالت تهوع، عملکرد سيستم گوارشي را بهبود مي بخشد، با نفخ مقابله مي کند و گاز معده را کم مي کند. زنجبيل، سرشار از آنتي اکسيدان است و براي تقويت سيستم ايمني مفيد است.

ليمو ترش:

اين ميوه مرکباتي يکي از مهم ترين موادغذايي براي سم زدايي است. ليمو ترش سرشار از ويتامين C است، براي پوست مفيد است و با راديکال هاي آزاد مقابله مي کند. داراي تأثير قليايي است و اين يعني ميزان PH را متعادل نگه مي دارد لذا براي سيستم ايمني بدن مفيد است.


 رازهايي درباره روغن زيتون  

روغن زيتون جزو روغن‌هاي مغذي است که برحسب تصادف در کشورهاي مديترانه‌اي نيز مصارف بسيار دارد.اما اينکه چه قدر،چندبار و چه نوعي از آن مصرف شود،بين افراد بسيار متفاوت است.

به گزارش افکار، خيلي‌ها اصلا از روغن زيتون خوش شان نمي‌آيد و در عوض بعضي‌ها دوست دارند به جاي سس روي سالاد خود روغن زيتون بريزند. مدام مي‌شنويم که در رژيم غذايي خود روغن زيتون را جايگزين ساير روغن‌ها کنيد. مزايا و خواص آن را هم زياد شنيده ايم اما چه رازي در اين روغن نهفته است که سبب شده روي مصرفش اين قدر تاکيد شود؟

زيتون و قلب

نقش روغن زيتون در پيشگيري از ابتلا به بيماري‌هاي قلبي از مدت‌ها پيش اثبات شده است. بيماري‌هاي قلبي به‌طور عمده در اثر واکنش اکسيژن در بدن و راديکال‌هاي آزاد و وجود کلسترول بد ايجاد مي‌شود اما دانشمندان پرتغالي دانشگاه پورتو به تازگي دريافتند که در روغن زيتون نوعي آنتي اکسيدان وجود دارد که سلول‌هاي قرمز خون را از صدمه ديدن محافظت مي‌کند.به‌گفته اين محققان روغن زيتون داراي نوعي ماده به نام DHPEA-EDA است که نقش مهمي در محافظت از سلول‌هاي خوني که مستعد آسيب‌هاي اکسيداتيو هستند،دارد.

دانشمندان قبلا اثر محافظتي روغن زيتون روي قلب را کشف کرده بودند اما اکنون دليل اين حفاظت را بهتر درک مي‌کنند.به اين ترتيب که مصرف 25 سي سي يعني 2 قاشق غذاخوري روزانه به مدت 1 هفته سبب کاهش چشمگير کلسترول و افزايش آنتي اکسيدان‌هاي خون مي‌شود.

نقش حفاظتي از معده

روغن زيتون تنها روغني است که توسط معده بسيار خوب تحمل مي‌شود.در واقع روغن زيتون عملکرد محافظتي براي معده داشته و اين ارگان را از زخم و التهاب محافظت مي‌کند.اين روغن سبب افزايش ترشح صفرا و هورمون‌هاي لوزالمعده مي‌شود و بهتر از هر دارويي از اين دو عضو محافظت مي‌کند در نتيجه مي‌تواند از تشکيل سنگ‌هاي صفراوي نيز جلوگيري کند.

راز زيبايي زيتون

اگر به دنبال ماده طبيعي براي زيبايي و شادابي پوست خود هستيد،بدانيد که روغن زيتون از دير باز براي حفظ شادابي و طراوت پوست موثر بوده و هم اکنون در توليد لوازم آرايشي و بهداشتي کاربرد دارد اما اگر مي‌خواهيد طبيعي‌ترين و بهترين کرم و ماده آرايشي را براي طراوت پوست خود انتخاب کنيد،مي‌توانيد روغن زيتون به پوست خود بماليد.روغن زيتون مانع از خشکي پوست شده و رطوبت کافي را به پوست مي‌رساند.امروزه در بسياري از شامپوها،روغن‌هاي حمام، لوسيون ها،صابونها،روغن‌هاي ماساژ و روغن‌هاي ناخن و حتي براي درمان بيماري‌هاي ناخن از روغن زيتون استفاده مي‌شود.

اين روغن به دليل داشتن پلي فنول‌ها از آسيب‌هاي پوستي که ممکن است در مواجهه با نور خورشيد ايجاد شود،جلوگيري مي‌کند.پوست وقتي صدمه مي‌بيند که سلول هايش تخريب شوند بنابراين پلي‌فنول‌هاي موجود در کرم‌هاي ضدآفتابي که از روغن زيتون تهيه مي‌شوند،مي توانند مانع از آسيب‌هاي پوستي شوند.در يونان باستان،مصر و روم از اين ماده براي زيبايي پوست زنان استفاده مي‌شد بنابراين نرمي پوست و حفظ خاصيت ارتجاعي آن و از بين بردن خشکي پوست و مو از ديگر خواص روغن زيتون است.

در پخت و پز

روغن زيتون بهترين روغن براي پخت و پز است.اين روغن با بوي قوي مي‌تواند براي سرخ کردن و پختن ماهي و ساير مواد غذايي بودار مورد استفاده قرار گيرد.بنابراين به جاي استفاده از کره و روغن‌هاي جامد مي‌توانيد از روغن زيتون براي پخت و پز استفاده کنيد حتي مي‌توانيد در تهيه کيک از اين روغن بهره ببريد.بهتر است از حرارت دادن زياد روغن زيتون پرهيز کنيد و براي استفاده از حداکثر مزاياي اين روغن خوش مزه با حرارت ملايم و به تدريج غذاها را آماده کنيد.

حرارت دادن زياد روغن زيتون بوي آن را از بين مي‌برد بنابراين اگر طعم روغن زيتون را نمي‌پسنديد،مي‌توانيد از نوع ارزان‌تر و روشن‌تر روغن زيتون استفاده کنيد.خوب است بدانيد که حرارت دادن زياد نه تنها به روغن زيتون بلکه به همه مواد غذايي سبب کاهش مواد مغذي موجود در آن مي‌شود.

سرخ کردن هم بدترين نوع آماده کردن غذا است.پس اگر با روغن زيتون قصد آماده کردن غذا را داريد آن را به آرامي بپزيد.مصرف اين روغن روي انواع سالاد بهترين راه لذت بردن از طعم آن و رسيدن به مزاياي مفيدش است.بسياري از ما نمي‌دانيم که روغن زيتون را در کجا نگه داريم اما آنچه مسلم است،اين است که گرما و قراردادن همه مواد خوراکي در محيط پرحرارت واکنش‌هاي شيميايي را افزايش داده و سبب تخريب مواد غذايي مي‌شود بنابراين بهتر است روغن زيتون در ظرف شيشه‌اي در کابينت در فضايي خنک، سرد و تاريک قرار داده شود و هر روز پس از استفاده مجددا در جاي خود قرار بگيرد.

مي توانيم روغن زيتون را در يخچال قرار بدهيم اما قرار دادن طولاني مدت آن در يخچال ممکن است سبب تشکيل کريستال‌هايي در روغن شود که البته با گذاشتن آن در محيط آشپزخانه دوباره شکل اين مايع به حالت اوليه برمي گردد.

انواع روغن زيتون

روغن زيتون برحسب خالص بودن و کيفيت داراي چند نوع است.روغن زيتون سرد يا بکر يا مادر که با فشار زياد از زيتون‌ها خارج مي‌شود و اين روغن از نظر کيفيت بهترين نوع روغن زيتون است. نوع ديگر روغني است که وقتي در اثر فشار زياد مقداري از روغن زيتون گرفته شد،ميوه‌ها را با آب مخلوط کرده و آنها را دوباره تحت فشار قرار مي‌دهند تا روغن آن خارج شود.اين روغن از نظر کيفيت پايين‌تر از روغن نوع اول است و پس از تصفيه به مصرف خوراکي مي‌رسد.

خريد روغن زيتون

وقتي مي‌خواهيد روغن زيتون بخريد،اگر قصد داريد نوع با کيفيت آن را تهيه کنيد،اولين روغني که در اثر فشار از زيتون خارج مي‌شود،مرغوب‌ترين و با کيفيت‌ترين آن است.اين روغن بدون حرارت دادن يا اضافه کردن ماده شيميايي تهيه شده و داراي طعم و مزه قوي است. رنگ آن هم همان‌طور که گفته شد سبز يا زرد تيره است.روغن زيتون‌هايي که رنگ روشن‌تر دارند، روغن‌هايي با کيفيت پايين‌تر هستند که تصفيه شده و داراي کيفيت روغن زيتون اوليه يا خام نيستند. تفاوت روغن زيتون‌هايي که نام برديم در ميزان اسيديته آنها است که روي مزه آن اثر مي‌گذارد نه روي مواد مفيد و مغذي اش.

روغن زيتون با اسيديته پايين‌تر مثل همان روغن‌هاي با کيفيت بالا داراي آنتي اکسيدان‌هاي بيشتر است.

بنابراين نقش اين نوع روغن زيتون‌ها در پيشگيري از بيماري‌هايي که نام برديم،بسيار بيشتر است اما روغن زيتون در کل از هر نوعي که باشد،در کنار بسياري از روغن‌هاي ديگر مثل کانولا، روغن ذرت و سويا در مقايسه با روغن جامد نقش حفاظتي دارد.


 خبرها از عالم علم 

روغن ماهي و ارتباط آن با هوش کودکان

مطالعات بر روي 9هزار مادر و كودك‌هايشان نشان داده است، مادراني كه امگا 3 كمتري دريافت كرده‌اند، فرزندانشان از ضريب هوشي پايين‌تري برخوردارند. به گزارش سايت پارسي‌طب، اين مطالعات نشان داده‌اند، هماهنگي بين چشم‌ها، دست‌ها و مهارت‌ اجتماعي در اين كودكان بهتر بوده است و سرعت عمل بالا‌تري دارند.

محققان مي‌افزايند،ضريب هوشي اين كودكان 6 مرتبه از حالت عادي كمتر است. به علاوه، اين كودكان در فعاليت‌هاي اجتماعي خود (مانند دوستيابي) ناتوان‌تر هستند و با اختلالات رفتاري در بزرگسالي روبه‌رو خواهند بود.

آنها در ادامه مي‌افزايند،60 درصد ‌از ‌مغز ‌را‌ چربي‌ها ‌تشكيل مي‌دهند كه‌30‌درصد از آن اسيدهاي چرب ضروري و اسيد چرب امگا‌3 است كه اغلب از طريق امگا 3 اي كه مادر در دوران بارداري مصرف مي كند، به نوزاد مي‌رسد. به اين دليل مصرف روغن ماهي به صورت ماهي‌هايي كه روغن بالاتري دارند، در دوران بارداري توصيه مي‌شود.

حتي در مطالعه‌اي ديگر ديده شده است كه مي‌توان با دادن مكمل روغن ماهي به بچه‌هاي دبستاني تا حدودي در رفتارهاي بد آنها تغييراتي ايجاد كرد. محققان در اين مطالعه به اين نتيجه دست يافته‌اند كه كمبود امگا 3 در بچه‌ها‌و حتي در دانش آموزان بزرگ تر10(تا16‌ساله) نيز موجب بروز مشكلات رفتاري مي‌شود كه با دريافت روغن ماهي مي‌توان به ميزان قابل توجهي از مشكلات روحي، رفتاري و اجتماعي آنها كاست.

بچه‌هاي سالم تر با روغن ماهي

جالب است بدانيد كه اين روغن در دوران بارداري نه تنها بر ضريب هوشي نوزادان اثر دارد، بلكه داراي فوايد ديگري نيز هست.به تازگي مطالعات نشان داده‌اند، مادراني كه در دوران بارداري از اين روغن استفاده كرده‌اند به احتمال كمتر كودكاني با وزن كم را به دنيا خواهند آورد.

از آنجايي كه كمبود وزن در بدو تولد با ابتلا به بيماري‌هاي قلبي و ديابت رابطه مستقيمي دارد، از اين رو جلوگيري از بروز اين بيماري‌ها در حفظ سلامت كودك حتي در بزرگسالي نيز اهميت بالايي دارد.به علاوه چون ماهي‌ها سرشار از امگا‌3 هستند، داشتن يك بارداري سالم مي‌تواند با مصرف اين ماده غذايي ميسر شود. از اين رو دانشمندان ماهي را به عنوان جزء مهمي از رژيم غذايي انسان‌ها خصوصاً در اين دوران به حساب مي‌آورند. محققان در رابطه با اثرات مصرف روغن ماهي در دوران بارداري عقيده دارند كه دريافت مناسب امگا‌3 مي‌تواند از بروز بيماري فشار خون و ساير مشكلات ناشي از آن در ميانسالي بكاهد و به اين دليل است كه به مادران باردار توصيه مي‌شود حداقل دوبار در هفته از ماهي استفاده كنند.

با وجود تمامي فوايدي كه روغن ماهي دارد، نبايد آن ‌را بي مورد و بدون حساب و كتاب مصرف كرد. گاهي مصرف زياد اين ماده كمبود ويتامين E را به همراه دارد كه افراد را با كم خوني مواجه مي‌سازد. گاهي نيز مصرف بي‌رويه اين روغن‌ها موجب بروز خونروي شده كه بر اثر ضربه، عمل جراحي و يا اعمال دندانپزشكي آشكار مي‌شود. پس خودسرانه از روغن ماهي به ميزان بالا استفاده نكنيد.

دلايل مرگ‌هاي زودهنگام

مطالعات مختلف نشان مي‌دهد افرادي که در معرض استرس و فشارهاي رواني هستند بيشتر در معرض مرگ‌هاي زودهنگام قرار مي‌گيرند، بنابراين مقابله با استرس‌هاي اجتماعي و چگونگي کنترل اين فشارها نيز مي‌تواند از مرگ‌وميرهاي زودهنگام بکاهد.

به گزارش افکار، اين روزها به‌دليل زندگي شهري و کمبود تحرک، ميزان مرگ‌هاي زودهنگام افزايش يافته و اين قبيل مرگ‌ها در بين مردان ايراني بيشتر از زنان است.

اما مرگ زودهنگام چيست و چه عواملي سبب افزايش يا کاهش آن مي‌شود؟ دکتر محمدرضا واعظ مهدوي متخصص فيزيولوژي و استاد دانشگاه شاهد در اين‌باره گفت: سلول‌ها و بافت‌هاي مختلف بدن انسان، مادامي که با اختلال و مشکل خاصي مواجه نشوند، فعاليت طبيعي خود را ادامه مي‌دهند و تا زماني که مواد تغذيه‌اي و متابوليکي مورد احتياج فعاليت‌هاي طبيعي بافت‌ها در دسترس آنها قراربگيرد و با عامل آسيب زننده خارجي مواجه نباشند، به حيات خود ادامه مي‌دهند اما مکانيسم‌هاي متعددي در بدن پيش‌بيني شده که با عوامل تهديد‌کننده و آسيب‌رسان خارجي هم مقابله مي‌کند و ميکروارگانيسم‌ها و عوامل مخرب بيولوژيک را از بين مي‌برند. بر اين اساس، انتظار مي‌رود که انسان‌ها معادل طول عمر متوسط جامعه خود، امکان حيات داشته باشند.

اين استاد دانشگاه افزود: از آنجا که محاسبات مختلف نشان مي‌دهد که اميد به زندگي در جامعه ايراني حدود 72سال براي مردان و 74سال براي زنان است، به تعبيري مي‌توان گفت که هرگونه مرگي قبل از رسيدن به اين ميانگين اميد به زندگي، مرگ زودرس تلقي مي‌شود و انتظار مي‌رود امکان زندگي تا ميانگين اميد به زندگي براي همگان ميسر باشد. از سوي ديگر، امروزه اين مفهوم به‌عنوان محور عدالت در سلامت مورد بررسي قرار گرفته است و اغلب نظام‌هاي برنامه‌ريزي در حوزه سلامت آن را پذيرفته‌اند.

دکتر واعظ مهدوي اظهار داشت: عوامل متعددي در جوامع مانند اقشار و گروه‌هاي اجتماعي، طبقات درآمدي، ساکنان مناطق جغرافيايي و جنسيت و موارد ديگر باعث تفاوت در اميد به زندگي مي‌شود که وظيفه دستگاه‌هاي برنامه‌ريزي و نظام سلامت به حداقل‌رساندن اين تفاوت‌ها و دسترسي برابر به امکان حيات سعادتمند و سالم تا سرحد اميد به زندگي براي همگان است.

او خاطرنشان کرد: امروزه ما شاهد هستيم که تصادفات رانندگي، يکي از مهم‌ترين عوامل آسيب رسان به سلامت است و در اين زمينه متأسفانه اغلب آسيب‌ديدگان از رانندگي هم قشرهاي فقير و اشخاصي هستند که وسائط نقليه چندان ايمني ندارند يا کارگران و موتورسواران هستند.

دکتر واعظ مهدوي با بيان اينکه آلودگي هوا و شرايط خاص محيط‌زيستي نيز از عوامل ديگري است که باعث مرگ‌هاي زودهنگام مي‌شوند افزود: بايد در حد امکان تلاش شود تا از عواملي که منجر به ايجاد مرگ‌هاي زودرس در جامعه مي‌شود جلوگيري کرد بنابراين يکي از قدم‌هاي مهم در اين‌باره، شناسايي دقيق عوامل ايجاد‌کننده اين نوع از مرگ‌وميرهاست.

به همين دليل، تمام نهادها و دستگاه‌هاي اجرايي بايد با عوامل ايجاد‌کننده مقابله کنند. ارائه راهکارهاي مؤثر و اجرايي براي کاهش آلودگي هوا، ايمني و امنيت راه‌ها و ايمني وسايط نقليه با کنترل‌هاي دقيق ازجمله راه‌هاي مؤثر براي جلوگيري و کاهش مرگ‌وميرهاي زودهنگام در جامعه است.

اين متخصص اظهار داشت: آموزش مردم براي داشتن يک زندگي سالم نيز ازجمله راه‌هايي است که با کمک وسائل ارتباط جمعي مي‌توان از مرگ‌هاي زودهنگام در جامعه جلوگيري کرد. علاوه براين، مبارزه با نابرابري‌هاي اجتماعي و توانمندسازي گروه‌هاي فقير و آسيب پذير و در معرض آسيب نيز تا حد زيادي مي‌تواند از اين پديده جلوگيري کند.


 
سياسي
خبر دانشگاه
دانش و پژوهش
اقتصاد و بازار
مرز پر گهر
در قلمرو ورزش
آگهي
صفحه اصلی - شناسنامه آفرینش - آرشیو آفرینش - ارتباط با ما - درخواست اشتراک - پیوندها - جستجوی پیشرفته