جستجوي پيشرفتهبرو جستجو
پیوندها ÏÑÎæÇÓÊ ÇÔÊÑǘارتباط با ماآرشيوشناسنامهصفحه اصلي
تاریخ 1391/04/13 - روزنامه سراسري صبح ايران (سه شنبه) نسخه شماره 4189

 نمك، خوراكي براي بقاي تمام موجودات زنده  

 قسمت اول

توصيه پزشكان مبني بر مصرف كم نمك به معناي حذف اين ماده غذايي نيست چرا كه بسياري از متخصصان تغذيه نيز تاكيد دارند هر گونه توصيه پزشكي در مورد مصرف انواع مواد غذايي از جمله چربي، قند و نمك به معناي استفاده معقول و اندازه آن است و افراط و تفريط در مصرف هريك از اين مواد غذايي، زيان هاي جسماني براي افراد به دنبال دارد.

به گزارش ايرنا، برخي از متخصصان نيز درباره مصرف نكردن نمك به اندازه مناسب براي بدن هشدار داده اند و معتقد هستند كه مصرف اندك و مناسب اين ماده همچنان براي زندگي انسان ضروري است.

به گفته متخصصان با وجود درخواست روز افزون محافل علمي براي خودداري از خوردن نمك و هشدار درباره وجود مقادير زياد نمك ها در فست فودها،به گفته دانشمندان ،اين ماده همچنان براي زندگي انسان ضروري است و آنها درباره خودداري از خوردن نمك و محروم كردن بدن از فوايد آن هشدار مي دهند.

متخصصان به افراد توصيه مي كنند كه بيش از3/2 ميلي گرم در روز نمك مصرف نكنند در حالي كه همين متخصصان از سالخوردگان، كودكان و بيماران مي خواهند كه مصرف روزانه آنها بيشتر از5/1 ميلي گرم نمك نباشد.

به گفته كارشناسان، سديم و كلر دو جزء اصلي نمك خوراكي براي بقاي تمام موجودات زنده از جمله انسان است.

مصرف نمك مانند چربي ها براي بدن ضروري است اما مصرف بيش از نياز مي تواند براي بدن مضر باشد.

از جمله كاركردهاي نمك خوراكي(سديم) در بدن؛ تنظيم توازن اسيد و باز در بدن (PH)، تنظيم فشار خون، انتقال پيام هاي عصبي، انقباضات عضلاني، كمك به حمل مواد غذايي به داخل سلول هاي بدن، ترشح اسيد معده، تعادل مايعات بدن و تعادل الكتروليت هاي بدن است.

همچنين عدم مصرف كافي نمك مي تواند به انقباضات شديد عضلاني، ريتم ضعيف قلب، مرگ ناگهاني، ايست قلبي و سرگيجه منجر شود.

همچنين از مضرات مصرف بيش از اندازه مصرف نمك، ابتلا به پر فشاري خون،سكته، فقر كلسيم، پوكي استخوان، افزايش وزن، زخم معده، تشديد آسم،تشديد سوزش سر دل (ترش كردن)،-بزرگ شدن اندازه قلب، كم آبي بدن و بروز تشنگي و افزايش خطر ابتلا به بيماريهاي قلبي-عروقي است.

براساس اين گزارش، مصرف بيش از اندازه و عدم مصرف برخي از مواد غذايي عوارض جبران ناپذيري را به جسم وارد مي كند مصرف نمك نيز از اين قاعده مستثني نيست.

بنابراين بايد مصرف اين ماده غذايي را البته به اندازه در وعده هاي غذايي خود در نظر گرفت.

75 درصد نمك دريافتي توسط مصرف مواد غذايي فرآوري شده نظير نان، غلات صبحانه و بيسكوئيت ها وارد بدن مي شود.

به همين دليل افرادي كه در طول روز از اين مواد غذايي استفاده مي كنند، بايد در مصرف نمك در طول روز اعتدال را رعايت كنند.

مصرف زياد نمك در هر سني مي تواند باعث افزايش فشار خون و افزايش شانس ابتلا به بيماري هاي قلبي و عروقي شود.

'مسعود كيمياگر' متخصص تغذيه و عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي در گفت و گو با ايرنا مي گويد: ايران در كمربند كمبود يد قراردارد و اختلالات كمبود يد در كشور بسيار زياد است.

وي اضافه مي كند: يكي از شايع ترين اختلالات كمبود يد در دنيا گواتر بود.

بنابراين بهترين راهكاري كه در دنيا براي مبارزه با اين اختلال صورت گرفت، استفاده از نمك هاي يددار يا يد دار كردن نمك از طريق غني سازي اين ماده غذايي بود. كيمياگر ادامه مي دهد: بايد موادي براي غني سازي استفاده شود كه نوسان مصرف آن در كشور زياد نباشد بنابراين نمك بهترين ماده غذايي براي غني سازي يد در كشور است.

كيمياگر مي گويد: نمك كالايي نيست كه بيش از حد نياز، مصرف شود چرا كه افراد روزانه هفت گرم و در نهايت 15 گرم از اين ماده غذايي استفاده مي كنند و دامنه مصرف آن محدود است.

اين متخصص تغذيه مي گويد:25 سال پيش با تلاش بسيار و با كمك وزارت بهداشت، دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي، وزارت صنايع و بخش خصوصي نمك ها يدار شدند و هيچ فردي نمي توانست نمك‌هاي غير يددار را عرضه كند.

ادامه دارد...


نسخه چاپي ارسال به دوستان
 
سياسي
خبر دانشگاه
دانش و پژوهش
اقتصاد و بازار
مرز پر گهر
دريچه هنر
آزمون و سنجش
در قلمرو ورزش
آگهي
صفحه اصلی - شناسنامه آفرینش - آرشیو آفرینش - ارتباط با ما - درخواست اشتراک - پیوندها - جستجوی پیشرفته