نويدي تازه براي درمان دو سرطان شايع خون
محققان دانشگاه مسي نيوزلند طي يک بررسي نشان دادند داروي آزمايشي «Dinaciclib» ميتواند تاثير سودمندي در درمان ميلوم متعدد خاصي و لوسمي ميلوييدي، دو سرطان شايع خون که معمولا در مغز استخوانها وجود دارند، بر جاي بگذارد.
به گزارش سرويس پژوهشي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) منطقه اصفهان، داروي Dinaciclib توانسته است مکانيزم بقاي سلولي موسوم به پاسخ پروتئين واتابيد (UPR) را مختل کند؛ بدون «UPR» سلولهاي ميلوم متعدد و لوسمي ميلوييدي قادر به مبارزه با آسيبهاي ناشي از عوامل ضد سرطاني نبودند.
محققان ميگويند گرچه اين دارو توانسته در فاز يک و دو آزمايشات باليني موفقيت از خود نشان دهد، اما هنوز مکانيزم فعاليت آنتي تومور اين دارو به طور کامل مشخص نشده است.
«Dinaciclib» جزيي از رد داروهايي موسوم به مهارکننده کيناز وابسته به سايکلين (CDK) است.«CDK» مجموعهاي از فعاليتها به نام چرخه سلولي يا تقسيم سلولي را که منجر به تقسيم و نسخه برداري از سلول ميشود، تنظيم ميکند.
مشاهدات آزمايشگاهي اين پژوهش نشان داد که دو نوع «CDK» خاص يعني «CDK1» و «CDK5»، با کنترل توليد و تجمع پروتئيني اتصالي موسوم به «XPB_1» نقش کليدي را در تنظيم «UPR» ايفا ميکنند.
شکل خاصي از «XBP-1» در کنترل بيان ژنهاي مهم در پاسخهاي استرس سلولي حياتي است. عوامل استرسزاي خارجي نظير عوامل ضد سرطاني ميتوانند باعث تجمع پروتئينهاي کژتابي در شبکه آندوپلاسمي که مسؤول نقل و انتقالات ترکيبات مهم بقاي سلولي است، شود.
عوامل استرسزا ميتوانند باعث تجمع «XPB-» در هسته سولي شوند که همين امر باعث ترويج «UPR» و ياري رساني سلول در مقاومت عليه تاثير پروتئينهاي کژتاب ميشود.
محققان کشف کردند که «Dinaciclib» با دخالت در فعاليت «UPR» باعث آغاز نوعي از خودکشي سلولي موسوم به «آپوپتوزيس» در سلولهاي لوسمي ميلوييدي و ميلوم متعدد شود.
يافتههاي اين پژوهش در مجله «Molecular Cancer Therapeutics» منتشر شده است.
هرچه چروک عميق تر، استخوان پوک تر
به گزارش خبرنگار کلينيک باشگاه خبرنگاران؛ طي سالهاي متوالي محققان در پي يافتن راههايي براي رفع چين وچروکهاي پوستي در افراد هستند و تا به امروز روشهاي متعددي براي جوان سازي پوست و رفع چين و چروکها ابداع شده است اما به تازگي محققان دريافته اند که رابطه مستقيمي ميان چروک هاي پوستي و پوکي استخوان وجود دارد.
بررسيها نشان ميدهند پوکي استخوان از بيماريهاي شايع در زنان به ويژه از سن 45 سالگي به بعد است و جديدترين راه براي تشخيص آن دقت کردن به چروکهاي پوستي است.
دانشمندان با انجام آزمايشاتي روي بيش از 1000 زن دريافتند که زناني که ميزان عمق چروک هاي صورتشان عميق تر بوده است استخوانهايشان در وضعيت ناسالمتري قرار دارد و از ميزان هورمونها نيز در بدن آن ها کاسته شده است و از آن جا که ترشح هورمونها نقش زيادي در شفافيت و شادابي پوست دارند در نتيجه مي توان چروکهاي صورت را معياري براي سنجش پوکي استخوان دانست.