خط لوله انتقال گاز ترش يکي از سکوهاي فاز 16 پارس جنوبي امروز دچار آسيبديدگي شد و عدهاي معتقدند اين حادثه نيز به دليل برخورد لنگر با خط لوله رخ داد.به گزارش فارس ،توليد گاز از پارس جنوبي به دليل توقف توليد گاز از يکي از سکوهاي فاز 16 پارس جنوبي کاهش پيدا کرده است.
ظاهرا علت توقف توليد، آسيب ديدگي خط انتقال گاز ترش از دريا به خشکي است، مجري فاز 16 پارس جنوبي در رابطه با اين حادثه ميگويد علت اين حادثه هنوز مشخص نيست و کارشناسان در حال بررسي علت اين حادثه هستند.ظاهرا عمليات بازسازي و تعمير اين خط لوله در حال انجام است که پس از بازسازي توليد گاز از اين سکو از سر گرفته خواهد شد.
در همين رابطه يک منبع آگاه در شرکت تاسيسات دريايي گفت: علت حادثه آسيب ديدگي در خط لوله فاز 16 نيز اصابت لنگر کشتي به اين خط لوله است اما نظر دقيقتر بايد از سوي مسئول فاز 16 پارس جنوبي اعلام شود.با اين حال عده اي ديگر از کارشناسان صنعت نفت اعلام کرده بودند اين خط لوله نياز به پيگراني داشته و آسيب ديدگي به دليل فرسوده بودن خط لوله انتقال گاز ترش بوده است.
جمعه سه هفته گذشته نيز در اثر برخورد لنگر يکي از کشتي هاي عبوري با خط لوله دريايي فاز 19 که وظيفه انتقال گاز از سکو به ساحل را داشت، شکستي در اين خط لوله رخ مي دهد که بعد از اقدامات اوليه، انتقال گاز از اين خط لوله قطع مي شود.
پيگيري ها حاکي است در حال حاضر پالايشگاه فاز 19 و همچنين فاز 15 و 16 بخشي از گاز فازهاي 6،7،8 را پالايش ميکنند و ظاهرا براي بازسازي اين خطوط لوله 2 ماه زمان نياز است تا شرايط به حالت نرمال بازگردد.
پيشتر گزارشي با عنوان «کشتي هاي صيادي بلاي جان خطوط لوله دريايي» در خبرگزاري فارس منتشر شدکه در آن اعلام شد به دليل عدم وجود علائم و يا اطلاع کشتي هاي عبوري از مسير خطوط لوله انتقال گاز هر از گاهي شاهد برخورد لنگر اين کشتي ها با خطوط لوله دريايي هستيم که خسارت هاي زيتس محيطي را به بار مي آورد.وجود خطوط لوله با قطرهاي 36 اينچ (انتقال گاز ترش) و 4 اينچ (انتقال گلايکول)(مادهاي که به خط لوله گاز ترش تزريق ميشود تا از خوردگي خط لوله جلوگيري کند) در عمق آبهاي خليج فارس است که گاز را از سکوها به پالايشگاه پارس جنوبي ميرساند و در طول مسير هيچ علامت يا نشانهاي وجود ندارد که بگويد در اين محل خطوط لوله نصب شده است.
ظاهراً نبود علائم و نشانه عبور خط لوله مشکلاتي را براي صنعت نفت به وجود آورده است به طوري که لنگراندازي قايقهاي صيادي و کشتيهاي تجاري موجب شده است تا اين خطوط لوله آسيب ببينند.
محمدرضا هنرور، مدير نصب شرکت مهندسي و ساخت تأسيسات دريايي در اين خصوص ميگويد: عبور و مرور قايقهاي صيادي و لنگراندازيهاي آنها موجب شده تا در برخي فازها همچون فاز 15و 16، فاز 12 نشتي در خطوط لوله انتقال گاز ترش و انتقال گلايکول ايجاد شود.وي ادامه ميدهد: خط لوله 32 اينچ انتقال گاز ترش از فاز 16 پارس جنوبي که به دليل لنگراندازي يکي از قايقهاي صيادي دچار آسيب شده بود اخيراً مورد بازسازي و تعمير قرار گرفته است، اما خط لوله 4 اينچ انتقال گلايکول فازهاي 15 و 16 و خط لوله 4 اينچ فاز 12 پارس جنوبي در حال حاضر نشتي دارد که تيمي از متخصصان داخلي در حال نشت يابي و تعمير اين خطوط هستند.
جالب است بدانيم که آسيب ديدن اين خطوط و نشتي ناشي از آن اولين بار نيست رخ ميدهد به طوري که به گفته اين مقام مسئول در شرکت تاسيسات دريايي خط لوله 4 اينچ فاز 12 پارس جنوبي پيش از اين سه بار دچار نشتي شده بود که هر بار مورد تعمير قرار گرفت و اکنون باز هم دچار نشتي شده است که رفع اين مشکل در دست اقدام است.اين مقام مسئول همچنين از آغاز نشتيابي خطوط لوله فازهاي 17 و 18 پارس جنوبي خبر داد و گفت: نشتيابي خطوط لوله فاز 19 نيز در دستور کار قرار دارد.