با اجرايي شدن مصوبه تعيين تکليف حسابهاي راکد در بانکها از اول آذرماه سالجاري، برخي بانکها اطلاع رساني به مشتريان خود را از طريق ارسال پيامک آغاز کردهاند.
به گزارش پژوهشکده پولي و بانکي؛ 17 مردادماه امسال شوراي پول و اعتبار تعيين تکليف حساب هاي راکد بانکي را تصويب و ابلاغ کرد. بانک مرکزي در خصوص اين مصوبه اعلام کرده بود: طي ساليان متمادي تعداد حسابهاي سپرده افتتاح شده نزد بانکها و مؤسسات اعتباري غيربانکي با افزايش نامتعارفي مواجه شده است. در اين ميان، حجم قابل توجهي از اين حسابها به عللي چون کاهش ارزش در مانده موجودي ناشي از تورم و افزايش سطح عمومي قيمتها، فراموشي صاحبان سپرده، فوت آنها، عدم اطلاع وراث و قائممقام قانوني سپردهگذاران يا عدم شناسايي و مراجعه آنها، راکد و بدون تراکنش مانده است.
اين موضوع، مشکلاتي از قبيل تحميل هزينههاي دفترداري و نگهداري اطلاعات و آمار اينگونه حسابها براي بانکها و افزايش احتمال وقوع تخلفات و جرائم را در پي داشته است. البته اين مسئله در خصوص برخي از اقلام بدهيهاي بانکها و مؤسسات اعتباري غيربانکي که تحت سرفصل بستانکاران موقت ثبت ميشوند و بابت آنها قراردادي منعـقد نشده و يا اسناد و اوراق بهاداري تنظيم نگرديده نيز صدق ميکند.
علاوه بر اين، حسابهاي راکد و غيرفعال همواره از چالشهاي فراروي نظام بانکي کشور در سالهاي متمادي بوده، ليکن تاکنون ضوابط و سازوکاري جامع در خصوص چگونگي برخورد با اين وجوه و حساب ها که تمامي ابعاد موضوع را به صورت جامعالاطراف مدنظر قرار دهد، وجود نداشته است.
از اين رو، بانک مرکزي با توجه به اهميت موضوع و با هدف صيانت از حقوق صاحبان وجوه، کاهش احتمال سوء استفاده از اين وجوه، ارتقاي شفافيتهاي مالي بانکها، ايجاد رويه واحد حسابداري در ثبت و نگهداري اين وجوه در بانکها و امکان و بهبود قابليت مقايسه ارقام مندرج در سرفصل حسابهاي موجود در بانکها، دستورالعمل اجرايي شناسايي و تعيينتکليف حسابهاي مطالبهنشده و مازاد ريالي را تدوين کرد.
در عين حال، براي بانک ها نيز از روز اول آذر ماه با ارسال پيامکي به مشتريان خود اعلام کرده اند: مشتري گرامي؛ در راستاي دستور بانک مرکزي ج. ا. ا و با عنايت به عدم کارکرد حساب جنابعالي در بانک قرض الحسنه مهر ايران به مدت بيش از 2 سال، ضرورت دارد به منظور بهره مندي از تسهيلات و خدمات جديد بانک، نسبت به فعال سازي حساب مذکور اقدام فرماييد.
پيش از اين، عبدالمهدي ارجمندنژاد؛ مدير کل مقررات، مجوزهاي بانکي و مبارزه با پولشويي بانک مرکزي اعلام کرده بود: دستورالعمل بستن حساب هاي راکد در بانک ها از اول آذر اجرايي مي شود. وي افزود: مبلغ حساب هاي راکد در کل شبکه بانکي 8 هزار ميليارد ريال است که البته در برخي از بانک ها صفر و در برخي هم حساب هاي راکد زياد است.
وي ادامه داد: حساب راکد به حساب سپرده اي گفته مي شود که نزد يکي از بانک ها يا موسسات حدود دو سال بدون گردش باقي مانده و مبلغ آن دو ميليون تومان يا کمتر است. مدير کل مقررات، مجوزهاي بانکي و مبارزه با پولشويي بانک مرکزي گفت: خارج کردن اين مبالغ از شبکه بانکي، خارج کردن آنها از بلاتکليفي است چون اين وجوه منشاء پرسش هاي زيادي است و امکان بروز فساد يا ضايع شدن حقوق افراد يا پولشويي وجود دارد.
اين مقام مسئول در بانک مرکزي ادامه داد : بانک مرکزي با ابلاغ اين دستورالعمل تلاش کرده علاوه بر اينکه حساب ها را از بلاتکليفي خارج مي کند، وحدت رويه اي نيز بين بانک ها برقرار کند. ارجمندنژاد افزود: نگهداري اين حساب هاي راکد براي بانک ها هزينه دارد و بانک نمي داند اين پول ها را تحت چه عناويني بايد نگهداري کند.
مديرکل مقررات، مجوزهاي بانکي و مبارزه با پولشويي بانک مرکزي ادامه داد: اين اقدام براي ارتقاي شفافيت در بانکهاست که 17 مرداد در شوراي پول و اعتبار تصويب و 30 مرداد به بانک ها ابلاغ شده و از اول آذر در بانک ها اجرايي مي شود و هيچ مشکلي براي مردم ايجاد نمي کند.
وي افزود: طبق اين دستورالعمل هر شعبه بايد هر شش ماه يک بار حساب هاي سپرده راکد را گزارش دهد که شامل حساب سپرده قرض الحسنه پس انداز راکد با موجودي 10 هزار تومان، حساب قرض الحسنه جاري راکد با موجودي 40 هزار تومان و حساب سپرده سرمايه گذاري کوتاه مدت راکد با موجودي 20 هزار تومان است و بر اساس ضوابط در اين دستورالعمل بانک ها موظف اند بعد از شناسايي اين حساب هاي راکد به صاحب حساب از طريق تلفن، پيامک يا هر وسيله ديگر اطلاع دهند تا حساب هاي خود را تعيين تکليف کند.
ارجمندنژاد تاکيد کرد: اگر فرد مورد نظر به بانک مراجعه نکند وجوه او به سرفصل وجوه تعيين تکليف نشده يا بلاتکليف منتقل مي شود.