اروميه- صديقي
چغندرقند به عنوان يک محصول بسيار پرآببر سالهاست در آذربايجان غربي و حتي بيشتر از ساير نقاط کشور توليد ميشود اما مقرر بود کاشت اين محصول براي بهبود وضعيت درياچه اروميه سال به سال کاهش يابد.
آذربايجان غربي با توجه به دارا بودن شرايط آب و هوايي خاص و زمينهاي حاصل خيز يکي از قطبهاي اصلي کشاورزي کشور به شمار ميآيد و محصولات چغندرقند، سيب، انگور، تخم کدو و آفتابگردان اين استان در کشور مشهور است.در چند دهه اخير کاشت چغندرقند در اين استان افزايشيافته به طوريکه در توليد اين محصول در کشور رتبه اول را به خود اختصاص داده است.قند توليدي از اين محصول استراتژيک در هفت کارخانه قند داخل اين استان به ساير استانها و بعضاً به کشورهاي همسايه صادر ميشود و به نوعي حتي براي کشور ارزآوري هم دارد.
حال جاي سؤال اينجا است که چغندرقند به عنوان يک محصول پرآب بر براي رشد به آب زيادي احتياج دارد و با توجه به اينکه بحران درياچه اروميه در اين منطقه رخ داده و از سوي ديگر بارشهاي فصلي نيز مرتباً در اين استان کم شده، پس چرا مسئولان به اين فکر نيستند تا از سطح اراضي زير کشت چغندر قند آن هم به روش سنتي جلوگيري کنند.
در کشورهاي پيشرفته با استفاده از روشهاي نوين و به روز با استفاده از کمترين آب و نيروي انساني بهترين چغندرقند را توليد ميکنند اما متأسفانه در آذربايجان غربي کشاورزان و دولت رغبتي براي استفاده از اين روشها ندارند و همچنان بر استفاده از شيوههاي سنتي تأکيد شده است.
اراضي زير کشت چغندرقند در آذربايجان غربي
رئيس سازمان جهاد کشاورزي آذربايجان غربي چندي پيش دراينارتباط با اشاره به ميزان سطح زير کشت رفتن زمينهاي کشاورزي اين استان براي توليد چغندرقند اظهار داشت: امسال 30 هزار هکتار از اراضي استان براي توليد اين محصول به زير کشت رفته است.
اسماعيل کريمزاده تصريح کرد: در برنامه ابلاغي سازمان جهاد کشاورزي در قالب راهکارهاي نجات درياچه اروميه در حدود 23 هزار هکتار بوده است.
کريم زاده افزود: سالانه بيش از 800 هزار هکتار زمين کشاورزي در آذربايجان غربي زير کشت انواع محصولات زراعي ميرود و6 درصد محصولاتي که در اين زمينها کشت ميشود به ساير استانها و کشورها صادر ميشود.
مصرف زياد آب در توليد چغندرقند
کريمزاده با اشاره به مصرف زياد آب براي توليد چغندرقند بودن گفت: اگرچه توليد اين محصول براي خود کشاورزان و اقتصاد منطقه بسيار مهم است اما براي کاهش ميزان مصرف آب، کشاورزان بايد از روشهاي نوين و روز دنيا استفاده کنند.
وي با اشاره به اين موضوع که آب در کشاورزي نقش بسيار مهمي دارد خاطرنشان کرد: در اين استان 80 تا 85 درصد آب در بخش کشاورزي مصرف ميشود و با توجه به اينکه درياچه اروميه در شرايط خوبي قرار ندارد بهتر و لازم است از شيوههاي علمي استفاده شود.
افزايش توليد چغندرقند در آذربايجان غربي
رئيس سازمان جهاد کشاورزي آذربايجان غربي گفت: 35 درصد چغندرقند کشور در آذربايجان غربي توليد ميشود و از مجموع 5 ميليون و 500 هزار تن چغندرقندي که در کشور توليد ميشود، يک ميليون و 900 هزار تن آن در سال 95 در آذربايجان غربي توليد شد و اين ميزان توليد در سال زراعي جاري نيز افزايش مييابد.
کريمزاده تصريح کرد: 110 روز دوره برداشت چغندرقند است که تا اواسط دي ماه به درازا ميکشد و در اين مدت چغندرکاران محصولات خود را به کارخانههايي که با آنها طرف قرارداد هستند تحويل ميدهند.
مصوبات تعيين شده براي کشت چغندرقند رعايت نشد
پيشتر مقرر بود تا کشت چغندر قند موردنياز براي کارخانجات استحصال اين محصور در آذربايجان غربي در خارج از حوضه آبريز درياچه اروميه کاشت شود که از جمله آنها کشور ارمنستان انتخاب شده بود.
اما اين کار به دليل مشکلات مربوط به خاک اين کشور عملاً به توفيقي دست نيافت.
استاندار سابق آذربايجان غربي که از وضعيت کشت و خريد چغندرقند در استان راضي نبود پيشتر در اين باره گفته بود: مصوبههايي که در سال 95 در ارتباط با کشت محصول چغندرقند و خريد و فروش اين محصول وجود داشت بايد عملي مي شدند که نشدند.قربانعلي سعادت افزود: متاسفانه اين مصوبات اجرايي نشدند و تخلفاتي نيز صورت گرفت که بايد اين تخلفات به کارگروه ستاد احياي درياچه اروميه فرستاده شود تا مورد بررسي قرار گيرد.
سعادت گفت: طبق برنامهريزيهاي انجام شده، قرار شد تا 24هزار هکتار سطح زير کشت چغندر قند برود که متاسفانه 32 هزار هکتار از اراضي کشاورزي استان به زير کشت اين محصول رفت.فرهاد سرخوش مدير دفتر استاني ستاد احياي درياچه اروميه در آذربايجان غربي نيز در اين ارتباط اظهار داشت: براي کاهش مشکلات آبي قرار بود فقط نزديک به 12 هزار هکتار چغندرقند در استان آذربايجان غربي کاشته شود ولي اين مصوبه رعايت شد.