فرار از خام فروشی در پتروشیمی؛ افزایش تولید یک محصول استراتژیک در دستور کار

ایران با ۷.۸ میلیون تن ظرفیت تولید، پیشرو در توسعه زنجیره ارزش اتیلن است به همین دلیل توسعه زنجیره اتیلن در دستور کار قرار گرفته و قرارا ست تا سال آینده ظرفیت تولید پلی اتیلن افزایش یابد.

ایران با ۷.۸ میلیون تن ظرفیت تولید، پیشرو در توسعه زنجیره ارزش اتیلن است به همین دلیل توسعه زنجیره اتیلن در دستور کار قرار گرفته و قرارا ست تا سال آینده ظرفیت تولید پلی اتیلن افزایش یابد.
به گزارش مهر اتیلن یکی از محصولات پایه پتروشیمی است که به صورت مستقیم مصرف چندانی ندارد اتیلن پس از آمونیاک بیشترین میزان تولید را در میان محصولات پایه پتروشیمی دارد و پس از تغییراتی به ماده دیگری به نام پلی اتیلن که قابلیت استفاده در صنایع مختلف را دارد تبدیل می‌شود.صنایع مختلف از پلی اتیلن به دلیل برخورداری از ویژگی‌هایی همچون انعطاف پذیری، استحکام بالا، سبک بودن و مقاومت در برابر رطوبت استفاده می‌کنند.
 وضعیت تولید اتیلن در کشورها مختلف
برای تولید محصولات پایین دستی زنجیره ارزش اتیلن، در کشورها مختلف رویکردهای متفاوتی وجود دارد. برخی از کشورها به واسطه توسعه صنایع پایین دستی، محصولات متنوعی از زنجیره ارزش اتیلن را تولید می‌کنند اما برخی دیگر، تنها بر تولید پلیمرهای اتیلن تمرکز کرده و اتیلن مازاد خود را صادر می‌کنند.
بررسی موردی چین نشان می‌دهد که این کشور به دلیل نیاز گسترده به پلیمرهای اتیلن، همواره در تلاش بوده که میزان تولید اتیلن را افزایش دهد. چین از سال ۲۰۱۰ به توسعه واحدهای تبدیل زغال سنگ به الفین و تبدیل متانول به الفین پرداخته و ظرفیت ۱۰ میلیون تنی برای تولید اتیلن با استفاده از این واحدها ایجاد کرده است.
با این وجود، هنوز بخش زیادی از اتیلن تولید شده در چین در واحدهای کراکینگ با بخار نفتا تولید می‌شود. سهم خوراک اتان از اتیلن تولیدی چین ۵.۲ درصد، سهم نفتا ۷۴ درصد و سهم زغال سنگ و متانول ۲۰.۸ درصد است. این کشور که بیشتر اتیلن را صرف تولید پلیمرهای اتیلن می‌کند، در تلاش است با استفاده از خوراک نفتا، ظرفیت تولید اتیلن خود را در سال ۲۰۲۵ به بیش از ۶۰ میلیون تن در سال برساند.
سبد محصولات زنجیره ارزش اتیلن در آمریکا تقریباً متنوع است و انواع محصولات پایین دستی اتیلن در این کشور تولید می‌شود. عربستان با ظرفیت تولید ۱۷.۷ میلیون تن اتیلن، سالانه نزدیک به ۹ میلیون تن پلی اتیلن تولید می‌کند؛ آلمان که بزرگترین تولیدکننده اتیلن اروپا است، حدود نیمی از ۴ میلیون تن اتیلن تولید شده را صرف تولید پلیمرهای اتیلن و مابقی را در زنجیره‌های شیمیایی و دارویی مصرف می‌کند. این کشور، حتی بخشی از اتیلن مورد نیاز خود را از کشورهای هلند و بلژیک تأمین می‌کند و با این راهبرد ارزش افزوده و درآمد ارزی قابل توجهی را برای خود ایجاد کرده است.
 تولید پلی اتیلن در ایران
ایران با ۷.۸ میلیون تن ظرفیت تولید، پیشرو در توسعه زنجیره ارزش اتیلن است به طوریکه ایران هم زنجیره اتیلن را به شکل مناسبی توسعه داده و مطابق جدول زیر، ۱۰ واحد پتروشیمی با ظرفیت ۷.۸ میلیون‌تن برای تولید اتیلن در ایران توسعه پیدا کرده‌اند. خوراک اصلی این واحدها، اتان است و برخی از واحدها از نفتا هم به عنوان خوراک استفاده می‌کنند.