راه‌اندازی ۱۲ رشته جدید دکتری و ارشد

مدیر برنامه‌ریزی آموزشی دانشگاه تربیت مدرس خبر داد:

مدیر برنامه‌ریزی، گسترش و استانداردهای آموزشی دانشگاه تربیت مدرس از راه‌اندازی ۱۲ رشته جدید دکتری و ارشد در این دانشگاه خبر داد و گفت: رشته‌های «هوش مصنوعی در علوم پزشکی»، «فلسفه دین»، «کارآفرینی»، «مهندسی نفت – حفاری»، «مهندسی رودخانه و اکوسیستم‌های آبی» و «هنرهای تجسمی» از جمله این رشته هاست.

مدیر برنامه‌ریزی، گسترش و استانداردهای آموزشی دانشگاه تربیت مدرس از راه‌اندازی ۱۲ رشته جدید دکتری و ارشد در این دانشگاه خبر داد و گفت: رشته‌های «هوش مصنوعی در علوم پزشکی»، «فلسفه دین»، «کارآفرینی»، «مهندسی نفت – حفاری»، «مهندسی رودخانه و اکوسیستم‌های آبی» و «هنرهای تجسمی» از جمله این رشته هاست.
به گزارش ایسنا، دکتر خسرو تاج‌بخش ضمن بیان این مطلب اظهار کرد: یکی از مهم‌ترین اقدامات در این زمینه، تعریف رشته دکتری تخصصی «هوش مصنوعی در علوم پزشکی» است که در تعامل میان دانشکده‌های علوم پزشکی و مهندسی کامپیوتر شکل گرفته و با هدف پاسخ به نیازهای نوظهور حوزه سلامت طراحی شده است. این رشته اکنون در مرحله اخذ مجوز نهایی از وزارت بهداشت قرار دارد.
وی با اشاره به اهمیت به‌روزرسانی مداوم این حوزه عنوان کرد: با توجه به تحولات سریع در حوزه هوش مصنوعی، بازنگری سرفصل‌ها برای همگام‌سازی با تحولات جهانی ضروری است.
مدیر برنامه‌ریزی، گسترش و استانداردهای آموزشی با تأکید بر سیاست دانشگاه در توسعه کیفی رشته‌ها، اظهار داشت:بازنگری دروس به‌ویژه در مقطع دکتری، نباید صرفاً مبتنی بر نیاز بازار کار باشد، بلکه باید بر اساس جهت‌گیری‌های جهانی دانش انجام شود. در بسیاری موارد، برنامه‌های درسی با نگاه تطبیقی به دانشگاه‌های برتر بین‌المللی تدوین می‌شود. این بازنگری‌ها نه‌تنها شامل حذف منابع قدیمی است، بلکه گاهی منجر به جایگزینی بیش از ۳۰ عنوان درس جدید می‌شود.
وی افزود: بازنگری‌های صورت‌گرفته تنها به رشته‌های نو محدود نبوده و رشته‌هایی با قدمت بالا نیز در این مسیر قرار گرفته‌اند. از جمله می‌توان به بازنگری اساسی رشته علوم سیاسی پس از ۳۳ سال اشاره کرد. همچنین رشته‌هایی مانند (مهندسی عمران-محیط زیست) و (عمران زلزله) نیز در چارچوب سیاست‌های بازنگری پنج‌ساله وزارت علوم، اصلاح شده‌اند تا از چرخه جذب دانشجوی روزانه خارج نشوند.
مدیر برنامه‌ریزی، گسترش و استانداردهای آموزشی دانشگاه تربیت مدرس در خصوص ظرفیت‌سازی در رشته‌های جدید، به‌ویژه در حوزه هوش مصنوعی توضیح داد: با توجه به محدودیت‌های موجود، معمولاً در سال اول، پذیرش با تعداد محدودی از دانشجویان آغاز می‌شود. ظرفیت‌سازی تابع توان گروه‌های آموزشی و ساختار هیئت علمی است.
وی همچنین بر نقش تعاملات علمی بین‌المللی در ارتقای کیفیت پژوهش تأکید کرد و گفت: اعضای هیئت علمی باید فراتر از ارائه مقاله در کنفرانس‌های بین‌المللی برای تعامل و شناسایی علمی حضور یابند.این امر در جذب گرنت‌های پژوهشی خارجی و توسعه همکاری‌های مشترک بسیار مؤثر است.
مدیر برنامه‌ریزی، گسترش و استانداردهای آموزشی دانشگاه تربیت مدرس در ادامه با انتقاد از رویکرد صرفاً کمی در ارزیابی‌های علمی افزود: ارزش یک مقاله تأثیرگذار در نشریات تخصصی گاه بیش از ده‌ها مقاله در مجلات عمومی نمایه‌شده است. باید به کیفیت، نوآوری و اثرگذاری علمی بیش از کمیت پرداخته شود.
دکتر تاج‌بخش با اشاره به کاهش علاقه‌مندی داوطلبان در برخی رشته‌های سنتی، پیشنهاد داد: با تجمیع هوشمندانه رشته‌های هم‌پوشان، می‌توان زمینه را برای تعریف گرایش‌های جدید، به‌روز و کاربردی فراهم ساخت تا هم کیفیت آموزشی حفظ شود و هم رقابت علمی ارتقا یابد.
وی آمار عملکرد آموزشی دانشگاه تربیت مدرس در سال تحصیلی ۱۴۰۳ را اعلام کرد و گفت: مجموع رشته‌های فعال: ۳۴۵ رشته، کارشناسی‌ارشد: ۱۹۶ رشته، دکتری تخصصی:۱۴۹ رشته،تعداد رشته‌های راه‌اندازی‌شده جدید: ۱۲ رشته، برنامه‌های درسی بازنگری‌شده: ۳۸ مورد بوده است.
تاجبخش همچنین گفت:برخی از رشته‌های جدید راه‌اندازی‌شده در سال جاری شامل دکتری تخصصی «هوش مصنوعی در علوم پزشکی» (در انتظار تأیید وزارت بهداشت)، دکتری «فلسفه دین»، کارشناسی‌ارشد «کارآفرینی»، «مهندسی نفت – حفاری»، «مهندسی رودخانه و اکوسیستم‌های آبی» و دکتری «هنرهای تجسمی» است.