سدها نفس تازه کردند، آبخوان ها همچنان تشنه

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای البرز:

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای البرز با تشریح آخرین وضعیت منابع آبی استان، از تداوم برنامه‌های مدیریت مصرف، برخورد با برداشت‌های غیرمجاز، تقویت آبخوان‌ها و برنامه‌ریزی برای استفاده حداکثری از روان‌آب‌ها خبر داد و گفت: با توجه به محدودیت منابع آبی، کاهش برداشت از سفره‌های زیرزمینی به یکی از اولویت‌های اصلی استان تبدیل شده است.

سدها نفس تازه کردند، آبخوان ها همچنان تشنه

کرج _فرشته خاکپور
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای البرز با تشریح آخرین وضعیت منابع آبی استان، از تداوم برنامه‌های مدیریت مصرف، برخورد با برداشت‌های غیرمجاز، تقویت آبخوان‌ها و برنامه‌ریزی برای استفاده حداکثری از روان‌آب‌ها خبر داد و گفت: با توجه به محدودیت منابع آبی، کاهش برداشت از سفره‌های زیرزمینی به یکی از اولویت‌های اصلی استان تبدیل شده است.
داود نجفیان در نشست با خبرنگاران اظهار کرد: امسال میزان بارش و منابع آبی پیش‌بینی‌شده به‌طور کامل محقق نشده و به همین دلیل مدیریت مصرف آب در تهران و البرز همچنان ادامه دارد. این محدودیت‌ها به‌ویژه در بخش کشاورزی و مناطق غربی استان که با فشار بیشتری بر منابع آبی مواجه هستند، جدی‌تر دنبال می‌شود.
وی با اشاره به وضعیت نامناسب آبخوان‌ها در غرب البرز گفت: بیشترین سطح اراضی کشاورزی استان در محدوده دشت قزوین قرار دارد و بخش قابل توجهی از چاه‌های غیرمجاز نیز در شهرستان‌های ساوجبلاغ و نظرآباد حفر شده‌اند. افت سطح آب زیرزمینی در برخی نقاط این مناطق به بیش از ۲۵ تا ۲۸ سانتی‌متر رسیده که نشان‌دهنده فشار شدید بر منابع زیرزمینی است.
 برخورد با چاه‌های غیرمجاز ادامه دارد
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای البرز با تأکید بر اینکه کاهش برداشت از چاه‌های مجاز و غیرمجاز باید همزمان دنبال شود، گفت: در دشت‌های ممنوعه، حتی صاحبان چاه‌های مجاز نیز اجازه افزایش عمق یا برداشت بیشتر نخواهند داشت و کاهش آبدهی چاه، مجوزی برای توسعه برداشت محسوب
نمی‌شود.
نجفیان افزود: سال گذشته حدود هزار و
 ۷۰۰ حلقه چاه غیرمجاز در استان پر و مسدود شد و این روند به صورت سالانه ادامه خواهد داشت. همکاری دستگاه قضایی در صدور سریع مجوزهای انسداد نیز موجب شده روند برخورد با چاه‌های غیرمجاز با سرعت بیشتری انجام شود.
 ذخیره سدهای کرج و طالقان افزایش یافت
نجفیان با اشاره به آخرین وضعیت سدهای استان اظهار کرد: حجم ذخیره سد طالقان به بیش از۲۱۹ میلیون مترمکعب رسیده و ذخیره سد کرج نیز حدود ۱۵۷ میلیون مترمکعب است؛ در حالی که ذخیره سد کرج در سال گذشته حدود ۴۵ میلیون مترمکعب بود.
وی با بیان اینکه افزایش ذخیره سد کرج عمدتاً ناشی از کاهش رهاسازی آب بوده است، افزود: میزان ورودی سد نسبت به سال آبی گذشته حدود یک‌چهارم افزایش داشته، اما حجم ذخیره تقریباً چهار برابر شده است.
 روان‌آب‌ها به کمک آبخوان‌ها می‌آیند
وی یکی از برنامه‌های مهم استان را استفاده از روان‌آب‌ها برای تقویت منابع زیرزمینی عنوان کرد و گفت: علاوه بر ذخیره آب در سدها، در مناطقی که امکان ذخیره‌سازی مستقیم وجود ندارد، روان‌آب‌ها به سمت طرح‌های تغذیه مصنوعی هدایت می‌شوند.
نجفیان افزود: طرح تغذیه مصنوعی فردیس پیش از این به بهره‌برداری رسیده و طرح تغذیه مصنوعی کرج نیز امسال وارد مدار می‌شود. این طرح‌ها ظرفیت قابل توجهی برای جذب آب دارند و ظرفیت ورود آب به آنها حدود ۱۰ مترمکعب در ثانیه است.
به گفته وی، در محدوده رودخانه کردان نیز طرح‌های مرتبط با تقسیم و بهره‌برداری از آب اجرا شده و سازه‌ها و آب‌بندهای بالادست نیز برای استفاده از روان‌آب‌ها در زمان بارندگی آماده هستند.