تیغ کُند قانون در فوتبال ایران!

فسخ غیر قانونی قرارداد در خارج از ایران، تبعات سنگینی برای بازیکنان و تیم‌های آن‌ها به دنبال دارد اما کمیته تعیین وضعیت فدراسیون فوتبال در ماجرای بابک مرادی و سعید واسعی، حکم به تبرئه استقلال و تراکتور داد که می‌تواند تبعات بدتری برای آینده فوتبال ایران به دنبال داشته باشد.

تیغ کُند قانون در فوتبال ایران!

فسخ غیر قانونی قرارداد در خارج از ایران، تبعات سنگینی برای بازیکنان و تیم‌های آن‌ها به دنبال دارد اما کمیته تعیین وضعیت فدراسیون فوتبال در ماجرای بابک مرادی و سعید واسعی، حکم به تبرئه استقلال و تراکتور داد که می‌تواند تبعات بدتری برای آینده فوتبال ایران به دنبال داشته باشد.
به گزارش ایسنا، بابک مرادی هافبک استقلال و سعید واسعی هافبک تراکتور به علت فسخ غیرقانونی قرارداد با تیم‌های سابق خود با حکم کمیته تعیین وضعیت فدراسیون فوتبال به مدت چهار ماه از حضور در میادین محروم شده‌اند و نمی‌توانند تا پایان سال تیم‌های خود را همراهی کنند.
سال گذشته نیز محمد بلبلی به علت فسخ غیرقانونی قراردادش با سپیدرود رشت چنین محرومیتی را پشت سر گذاشت و بعد از بازگشت به میادین هیچ شباهتی به گذشته نداشت و بعد از مدت‌ها نیمکت‌نشینی، از استقلال راهی نفت مسجد سلیمان شد. تجربه تلخ محرومیت برای بلبلی، اتفاق مشابهی است که گریبان‌گیر دو بازیکن جوان دیگر یعنی مرادی و واسعی شده و مطمئنا آن‌ها در بازگشت به مسابقات با مشکلاتی روبرو خواهند شد.
اما نکته عجیب در این اتفاقات، تبرئه دو تیم استقلال و تراکتور است؛ تیم‌هایی که طبق قانون به تحریک این بازیکنان برای فسخ قرارداد متهم شده بودند اما توانستند حکم تبرئه بگیرند و از محرومیت دو پنجره‌ای در فصل نقل و انتقالات بگریزند.
از طرفی فولاد خوزستان هم که سال گذشته با محرومیتی دو پنجره‌ای از نقل و انتقالات مواجه شده بود، توانست موقتا حکم لغو این محرومیت را بگیرد و بازیکنان خوبی را در ابتدای فصل جاری به خدمت بگیرد.
نگاهی به کلیت این ماجر، نشان دهنده رشد فزاینده فسخ غیر قانونی قراردادها در فصل نقل‌وانتقالات است. از طرفی تیم‌های مختلف مانند استقلال، تراکتور و فولاد به عنوان باشگاه‌های با تجربه در دو سال اخیر این اشتباه را مرتکب شده‌اند و طبیعتا متحمل ضررهای مادی و معنوی هم خواهند شد.
 وقتی قانون با تیم‌های ایرانی مهربان است
موضوع اصلی در این اتفاقات، مهربانی قانون با تیم‌های ایرانی است که باعث بروز یک مشکل جدی شده است. در واقع به علت ملایمت‌های قانونی با متخلفان، باشگاه‌های ایرانی از سال گذشته تاکنون نه تنها در زمینه جذب بازیکنان، پیشرفت نکرده‌اند که بلکه پسرفت هم داشته‌اند.
تصور کنید اگر محرومیت فولاد در لیگ بیستم لغو نمی‌شد و قانون به سختی یقه استقلال و تراکتور را برای جذب دو بازیکن متخلف می‌گرفت آیا در فصول آینده هم تیم‌ها مرتکب این اشتباه می‌شدند یا خیر؟
طبیعتا با این قبیل رفتارها و گذر از اشتباهات تیم‌ها در جذب بازیکنانی که به صورت غیرقانونی از تیم سابق خود جدا شده‌اند، در فصول آینده هم این اتفاق رواج پیدا خواهد کرد و هر تیمی به خود اجازه می‌دهد با بازیکن تیم دیگری مذاکره و حتی آن‌ها را به فسخ یک طرفه قرارداد تحریک
کند.
 محرومیت دو پنجره‌ای پرسپولیس از نقل‌وانتقالات را به یاد بیاورید
نگاهی به قوانین رایج در فیفا و یوفا نشان می‌دهد که تیم‌های اروپایی برخلاف روال جاری در ایران، به سختی می‌توانند از زیر اتهام تحریک بازیکنان برای فسخ غیر قانونی قرارداد شانه خالی کنند. به همین دلیل همه تیم‌ها در زمینه جذب بازیکنانی که با تیم‌های سابق خود قرارداد دارند، چارچوب‌های بین‌المللی را رعایت می‌کنند و هرگز در دامی که می‌تواند محرومیت سنگینی را برای آن‌ها به ارمغان بیاورد، گرفتار نمی‌شوند.
اتفاقات مشابه برای طارمی و پرسپولیس در سال ۹۶ هنوز اذهان عمومی پاک نشده است که پرسپولیس به علت تحریک طارمی برای جدایی از ریزه اسپور دو پنجره نقل‌وانتقالات را از دست داد.
موضوع وقتی جالب تر می‌شود که استقلالی‌ها که خواهان جذب سعید واسعی بودند، به علت برخی ابهامات در نحوه جدایی این بازیکن از پیکان، حاضر به عقد قرارداد با این بازیکن نشد اما تراکتور پا پیش گذاشت و این تخلف و از دست رفتن سرمایه خود را به جان خرید.اگر قانون در ایران ملایمت با تیم‌ها را کنار بگذارد، بدون شک این قبیل تخلفات به حد بسیار زیادی کاهش خواهد یافت و باشگاه‌های کوچک‌تر در رقابت با تیم‌های متمول، بازیکنان خود را به راحتی از دست نخواهند داد.