سهام عدالت؛ فعلا هياهوي بسيار تقريبا براي هيچ!

يك نكته از هزاران

گويا سهام عدالت كه از سال ۸۵ در اختيار مردم قرار گرفته، با گذشت ۱۴ سالي كه مسكوت مانده بود، هنوز نتوانسته آن‌چنان كه بايد سازوكار ويژه خود را بيابد و با فعال شدن در سال ۹۹، براي حضور حداكثري مردم در بازار بورس، نتوانسته است عملا سود چنداني براي مردم داشته باشد؛ چه براي آناني كه روش غيرمستقيم را انتخاب كرده‌اند، چه براي آناني كه ترجيح داده‌اند مستقيما خود سهام عدالت خويش را مديريت كنند.

 

    گويا سهام عدالت كه از سال 85 در اختيار مردم قرار گرفته، با گذشت 14 سالي كه مسكوت مانده بود، هنوز نتوانسته آن‌چنان كه بايد سازوكار ويژه خود را بيابد و با فعال شدن در سال 99، براي حضور حداكثري مردم در بازار بورس، نتوانسته است عملا سود چنداني براي مردم داشته باشد؛ چه براي آناني كه روش غيرمستقيم را انتخاب كرده‌اند، چه براي آناني كه ترجيح داده‌اند مستقيما خود سهام عدالت خويش را مديريت كنند.

    مسئله مهم در رابطه با سهام عدالت، يك بام و چندهوايي آن است؛ براساس گزارش‌هاي ميداني و مردمي، برخي از بانك‌ها، ثبت و كارگزاري سهام عدالت افرادي را كه روش مستقيم را انتخاب كرده‌اند، نمي پذيرند؛ شايد به اين دليل كه در روش مستقيم فرد خود نيز با مسئله بورس و بازار آن درگير مي‌شود و مي‌داند كه ميزان سود و زيانش چه‌قدر است واحتمالا برخي از بانك‌ها از اين ميزان شفافيت مالي، مي‌پرهيزند.

    اما آناني هم كه روش غيرمستقيم را انتخاب كرده‌اند، يا هنوز خبري از درآمد و واريزي خاصي به حساب‌شان نيست، يا ميزان سود اين خريدوفروش‌ها و طبعا واريزي‌ها بسياربسيار كم بوده است.

    البته برخي بانك‌ها و يا كارگزاري‌ها، بهانه‌هاي مختلفي دارند براي واريزي كم، يا اصلا عدم واريزي؛ يكي از دلايل عدم واريز سود سهام عدالت را اشتباه بودن شماره شباي افراد اعلام كرده‌اند، اما اين اشتباه چندبار مي‌تواند تكرار شود؟

    برخي نيز با وجود اين‌كه تمام مراحل ثبت سهام عدالت خود را انجام داده‌اند، منتظر تصميم و همراهي دولت با بانك‌ها هستند تا بتوانند در اين روزگاري كه اغلب مردم با مشكلات اقتصادي مواجه‌اند، از كارت اعتباري استفاده كنند؛ اما سخنگوي سهام عدالت با بيان اين‎که مشمولين سهام عدالت فعلا به بانک‌ها براي دريافت کارت اعتباري مراجعه نکنند، مي‌گويد:«اين موضوع زودتر از موعد مقرر مطرح شد تا افرادي که قصد فروش سهام خود را دارند با آگاهي بيشتري نسبت به اين موضوع تصميم‌گيري کنند!»

    برخي بانک‌ها مي‌گويند آن‎ها فقط وکالت فروش را برعهده گرفته‌اند و بقيه فرآيند در بورس و کارگزاري‌ها دنبال مي‌شود و کارگزاري‎ها مي‌گويند ما پول سهام عدالت را حداکثر 2 روز بعد از فروش به حساب بانک‌ها مي‌ريزيم و خبر نداريم!

    برخي بانک‌ها نيز يا 30 درصد سهام مردم را زودتر فروخته‌‌ و پول را به موقع واريز نکرده‌اند و حالا مجبورند پول را بر اساس ارزش روز سهام عدالت واريز کنند و چون منابع آن‌ها کم است، واريزي‌ها را چند مرحله‌اي کرده‌اند و ... .

    به هر حال داستان پاس‌كاري سهام عدالت و نحوه فروش و واريز وجه آن ازبانك به كارگزار و از كارگزار به فلان شركت، هم‌چنان ادامه دارد.