آنتي‌اكسيدان‌ها را جدي بگيريم

درباره آنتي‌اكسيدان‌ها بسيار شنيده و بسيار خوانده‌ايم و تقريبا اغلب ما مي‌دانيم كه وجود آنتي‌اكسيدان‌ها براي بدن بسيار حياتي است و ميزان توانايي بدن و بازده سيستم ايمني بدن، نسبت مستقيمي دارد با انتي‌اكسيدان‌ها. اما بياييد اول درباره خود آنتي‌اكسيدان‌ها و چيستي آن‌ها صحبت كنيم.

آنتي‌اكسيدان‌ها را جدي بگيريم



درباره آنتي‌اكسيدان‌ها بسيار شنيده و بسيار خوانده‌ايم و تقريبا اغلب ما مي‌دانيم كه وجود آنتي‌اكسيدان‌ها براي بدن بسيار حياتي است و ميزان توانايي بدن و بازده سيستم ايمني بدن، نسبت مستقيمي دارد با انتي‌اكسيدان‌ها. اما بياييد اول درباره خود آنتي‌اكسيدان‌ها و چيستي آن‌ها صحبت كنيم.
آنتی‌اکسیدان‌ها(Antioxidant) ترکیباتی هستند که باعث محافظت در برابر آسیب سلولی ناشی از مولکول‌هایی به نام رادیکال‌های آزاد می‌شوند. هریک از ما به‌طور مداوم میزبان آنتی‌اکسیدان‌‌ها و رادیکا‌ل‌های آزاد در بدن خود هستیم. برخی از آنتی‌‌اکسیدان‌‌ها توسط خود بدن ساخته می‌شوند و بقیه‌ از طریق تغذیه و خوردن غذاهای حاویِ آنتی‌اکسیدان که به‌عنوان غذاهای ضد التهاب نیز شناخته می‌شوند، تأمین می‌شوند. پایین آمدن سطح آنتی‌اکسیدان‌ها در بدن منجر به پیری زودرس، سلول‌های آسیب‌دیده یا جهش‌یافته، نسج و بافتِ آسیب‌دیده، فعال شدن ژن‌های معیوب در DNA و افزایش فشار بر سیستم ایمنیِ بدن می‌شود. سبک‌زندگی با فست‌فودها، تکیه بر داروها و قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی و آلاینده‌های زیست محیطی، عاملی برای گسترش رادیکال‌های آزاد است. از آن‌جا که بسیاری از ما از سنین جوانی در معرض استرسِ اکسیداتیو هستیم، به سطح بیشتری از آنتی‌اکسیدان‌ها نیاز داریم که به معنای مصرف بیشتر غذاهای حاوی آنتی‌اکسیدان است.
برای سلامتی و طول عمر، مصرف برخی از آنتی اکسیدان‌های خوراکی مانند سبزیجات، چای‌ها و مکمل‌ها را بايد در اولويت قرار دهيم زيرا موجب: کند شدن روند پیری در پوست، نسوج بدن، مفاصل، چشم‌ها، ‌قلب و مغز، داشتن پوستی سالم‌تر، جوان‌تر و درخشان‌تر، کاهش ریسک ابتلا به سرطان،   افزایش سم‌زدایی در بدن، افزایش طول عمر، جلوگیری از بیماری‌های قلبی و سکته، کاهش مشکلات شناختی مانند زوال عقل،  کاهش ریسک مشکلات چشمی مانند آب‌مروارید و بیماری ماکولا (macular degeneration) که موجب از بین رفتن شبکیه چشم می‌شود. آنتی‌اکسیدان‌ها شامل تعدادی از مولکول‌ها از جمله ویتامین C، ویتامین E، بتاکاروتن، اسید فولیک و بسیاری از رنگدانه‌های گیاهی می‌شود.
 ویتامین C در مرکبات و  آب میوه؛ میوه‌های توتی و  سایر میوه‌ها؛  سبزیجات به رنگ سبز تیره؛ فلفل قرمز و سبز يافت مي‌شود. ویتامین E در روغن‌های گیاهی، غلات کامل، و سبزی‌های برگ‌دار سبز وجود دارد.سلنیوم در غلات کامل، اغلب سبزی‌ها، گوشت مرغ، تخم مرغ‌، و اغلب فراورده‌های لبنی یافت می‌شود. منبع اصلي بتاکاروتن هم میوه‌ها وسبزی‌هایی مانند کلم براکلی، اسفناج، هویج، سیب‌زمینی شیرین، فلفل سبز و قرمز، زردآلو
 است.