آمار طلاق كم نشده، جوانان ازدواج نمي‌كنند!

سرمقاله

با گران شدن سكه، برخي زنان تصميم گرفته‌اند، همان ميزان مهريه عندالمطالبه خود را كه به عندالاستطاعه تبديل شده، نقد كنند و آن‌را از همسران خود بگيرند. خبرهايي به گوش مي‌رسد از صف‌هايي كه براي به اجرا گذاشتن همان ۱۱۰ عدد سكه مهريه عندالاستطاعه تشكيل شده‌اند.

آمار طلاق كم نشده، جوانان ازدواج نمي‌كنند!

 

با گران شدن سكه، برخي زنان تصميم گرفته‌اند، همان ميزان مهريه عندالمطالبه خود را كه به عندالاستطاعه تبديل شده، نقد كنند و آن‌را از همسران خود بگيرند. خبرهايي به گوش مي‌رسد از صف‌هايي كه براي به اجرا گذاشتن همان 110 عدد سكه مهريه عندالاستطاعه تشكيل شده‌اند. زندگي‌هايي كه دوام‌شان خواه‌ناخواه گره خورده است به مسائل اقتصادي كه مدتي است مشكلاتش و عوارض ناشي از اين مشكلات موجب استهلاك روحي و رواني خانواده‌ها شده و آنان كه آستانه تحمل پائين‌تري دارند، يا چشم‌انداز روشني براي بهبود اوضاع اقتصاي كشور نمي‌بينند، ترجيح مي‌دهند عطاي خانواده را به لقايش ببخشند. بگذاريد ساده و روشن بگوئيم كه مشكلات رو به فزوني اقتصادي، و نيز تصميم‌هاي بي‌ثباتی كه هر روز احتمال تغيير و تبديل آن‌ها از ساعتي به ساعت ديگر وجود دارد، موجب شده هم جوانان و هم خانواده‌ها دچارچنان استهلاك و بي‌حوصلگي و نااميدي شوند، هم عطاي ازدواج را به لقايش بخشيده‌اند و هم توان ادامه زندگي مشترك را ندارند. همين‌كه صف مهريه با گران شدن سكه، تشكيل شده و مدام بر تعداد زندانيان مهريه افزوده مي‌شود، خود به روشني گوياتر از آن چيزي است كه ما مي‌خواستيم به روشني بيانش كنيم!اما مورد دیگری که بر این بی‎تمایلی و استهلاک می‎افزاید، روند طولانی متارکه و رفت‎وآمدهای بسیار برای به جریان افتادن طلاق است، تا مگر زوجین به زندگی مشترک خود بازگردند، که البته چنین نمی‌شود، و طلاق اتفاق می‎افتد. بر اساس آمار حدود ۱۳ میلیون‌ مجرد در کشور داریم، در كنار اين
 13 ميليون مجرد كه به دلايل اقتصادي قادر به ازدواج نيستند، هر روز ۵۰۴ طلاق به ثبت می‌رسد.برخي نهادهای دولتی براي جلوگیری از افزایش آمار طلاق،سامانه‌ «تصمیم» را راه‌اندازی كرده‌اند. متوليان اين سامانه مدعي هستند كه این سامانه باعث كاهش آمار طلاق شده است. اما رئیس کانون دفترداران ازدواج و طلاق نظر ديگري دارد:«اين کاهش ميزان ازدواج است كه موجب روند نزولی آمار طلاق شده است، چرا كه تنها در شش ماه نخست امسال ۸۰ هزار طلاق در ایران به ثبت رسیده است.»
اقتصاد بيمار، بيكاري و يا از دست دادن شغل، ازدواج را مشكل كرده است، از سوي ديگر برخي خانواده‌ها، به زعم خود براي دوام زندگي مشترك دختران خود، تقاضاي مهريه‌هاي سنگين مي‌كنند كه با گرانی نجومي سكه در اين مدت، حتي همان 110 سكه هم بهانه‌اي شده براي جدايي، يا درنهايت زنداني شدن مردان جواني كه طبعا توانايي پرداخت مهریه را ندارند. 13 ميليون مجرد را بگذاريد كنار خانواده‌هايي كه درگير چنين مشكلاتي هستند؛ آن‌گاه ميزان ضربه‌هاي روحي و رواني و كاهش آستانه خشم و تحمل و عوارض چنين مسائل رواني را كه در جامعه خود را نمايان مي‌سازند، محاسبه كنيد!
بيائيد بپذيريم كه اين تنها تحريم و يا كاسبيِ تحريم نيست كه اقتصادي و لاجرم تمام زندگي مردم را دچار بحران كرده است، آثار سوء رانت‌ها و فسادهاي درون سيستمي گاهي بیشتراز تحریم آسيب‎زا بوده‎اند، جامعه بيش از آن‌كه در حال وهواي توليد باشد، درپي دلالي است؛ بورس، مسكن، سكه، دلار، وام‌ها و تسهيلات مختلف موجب شده، آناني هم كه دست‌شان به رانت و اختلاس نمي‌رسد، از همديگر و از مردم بدزدند. جامعه در سطح و عمق خود درگير اين پرسش است كه وقتي آن‌ها به انحاء مختلف مي‌دزدند، چرمن نكنم؟‌ من چرا گران  و كم نفروشم؟ من چرا سرقت مسلحانه با سلاح گرم و سرد نكنم، من چرا وارد شبكه‌هاي قمار و قاچاق نشوم؟

پس بيائيد دوباره به ماجراي طلاق و معضلات مختلف خانواده نگاه كنيم و مدام افزايش طلاق را ناشي از خیانت، عدم توجه عاطفي مناسب، شبكه‌هاي مجازي و ماهواره‌اي و ... ندانيم. اصل ماجرا همان ازدواج است؛ كه مدتي است كاركرد اجتماعي خود را از دست داده و به دليل دقيقا همان مفسده‌هاي اقتصادي دروني و بيروني و سيستمي و غيرسيستمي، به يك معضل بزرگ تبديل شده است، ازدواج مدتي است نه پيوند دو نفر بر مبناي عشق و علاقه و براي تشيكل خانواده و رسيدن به آرامش، كه به محملي براي بده‌وبستان‌هاي مالي تبديل شده؛ از همين‌جاست كه آمار جوانان مجرد و ميزان طلاق و زندانيان سكه، تا اين حد بالاست.
 خواستگاری‌ها محمل چانه‌زني در مورد شغل، خودرو، حساب بانکی، خانه و ... شده‌اند؛ تا مبادا خانواده دختر مغبون شود. همين نگاه اقتصادي و تجاري به تمام مسائل جامعه است كه موجب استهلاك اخلاقي و روحي و رواني اغلب مردم شده است. مسئولان ذيربط بايد هرچه زودتر به اين مسائل ورود كرده و تدابير عاجل‌تر و عملي‌تري براي شاداب كردن سرمايه اجتماعي خود بينديشند.

a.f.far99@gmail.com