ظرفیت محصولات پلیمری تا پایان برنامه هفتم به ۱۶ میلیون تن می‌رسد

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی:

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تأکید بر اهمیت توسعه صنعت پلیمر و ارزش افزوده بالای آن گفت: ظرفیت محصولات پلیمری تا پایان برنامه هفتم توسعه به ۱۶ میلیون تن می‌رسد.

ظرفیت محصولات پلیمری تا پایان برنامه هفتم به ۱۶ میلیون تن می‌رسد

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تأکید بر اهمیت توسعه صنعت پلیمر و ارزش افزوده بالای آن گفت: ظرفیت محصولات پلیمری تا پایان برنامه هفتم توسعه به ۱۶ میلیون تن می‌رسد.
به گزارش شانا، حسن عباس‌زاده در آئین گشایش نوزدهمین نمایشگاه بین‌المللی ایران‌پلاست با اشاره به جایگاه مهم پلیمرها اظهار کرد: امروزه اهمیت پلیمرها در زندگی روزمره کاملاً مشهود است. بسیاری از محصولات پلیمری جایگزین فولاد در صنعت خودروسازی و چوب در صنعت ساختمان و مصارف خانگی شده‌اند. این محصولات افزون بر ارزش افزوده بالا، ویژگی‌های دیگری هم دارند و روز به‌ روز در حال بهینه‌سازی و روزآمد شدن هستند.
وی با بیان اینکه متوسط قیمت محصولات شیمیایی در سبد محصولات صنعت پتروشیمی ایران ۳۰۰ تا ۶۰۰ دلار در هر تن است، ادامه داد: پلیمرها از ۱۰۰۰ دلار در هر تن به بالا ارزش دارند و حرکت در  زنجیره پلیمرها سبب ایجاد ارزش افزوده بالا برای کشور می‌شود.
 از تحولات صنعت پلیمر نباید غافل بود
معاون وزیر نفت با بیان اینکه تغییرات ایجادشده در صنعت پلیمر بسیار گسترده است، تصریح کرد: با توجه به تنوع فناوری‌های مورد استفاده در این حوزه، کاتالیست‌ها نقش کلیدی ایفا می‌کنند و بهره‌گیری از کاتالیست‌های نوین، زمینه‌ساز تولید پلیمرهای جدید شده است. نباید از این تحولات غافل بود، چرا که صنعت پلیمر با شتاب قابل توجهی در حال گسترش است.
عباس‌زاده با اعلام اینکه در سال ۲۰۲۲ تولید محصولات پلیمری جهان بیش از ۴۰۰ میلیون تن بوده و پیش‌بینی می‌شود در سال ۲۰۵۰ به یک میلیارد تن برسد، افزود: بیشترین مصرف پلیمر در دنیا مربوط به بسته‌بندی با سهم ۳۶ درصد است. پس از آن صنعت ساختمان و نساجی هرکدام ۱۵ درصد از مصرف جهانی را به خود اختصاص داده‌اند. به عبارت دیگر، نزدیک به ۷۰ درصد از مصرف پلیمرها در این سه حوزه متمرکز است.
وی با اشاره به ظرفیت‌های داخلی اظهار کرد: ظرفیت صنعت پتروشیمی کشور حدود ۱۰۰ میلیون تن است که از این مقدار، نزدیک به ۳۰ میلیون تن در تأمین خوراک سرمایه‌گذاری شده و محصول پتروشیمی محسوب نمی‌شود.
 افزایش یک میلیون تنی ظرفیت پلیمری
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه امسال یک میلیون تن به ظرفیت ۹ میلیون تنی پلیمرها افزوده می‌شود، افزود: ظرفیت این صنعت در پایان برنامه هفتم توسعه به ۱۶ میلیون تن در سال می‌رسد.
عباس‌زاده با بیان اینکه برنامه هفتم توسعه بر حرکت به سمت تولید پلیمرهای مهندسی متمرکز است، گفت: هم‌اکنون پلیمرهایی مانند پلی‌اتیلن سبک و سنگین به میزان قابل توجهی در کشور تولید می‌شوند، اما در بخش پلیمرهای مهندسی و با ارزش افزوده بالا هنوز عقب‌ماندگی داریم.
وی با اشاره به اینکه پروژه‌های بزرگی در این زمینه تعریف شده است، ادامه داد: محصولاتی نظیر پلی‌اورتان، پلی‌استایرن مقاوم، پلی‌کربنات و دیگر گریدهای مهندسی به‌تدریج وارد چرخه تولید می‌شوند و می‌توانند افزون بر تأمین نیاز داخل، زمینه‌ساز صادرات گسترده باشند.
 عرصه اعتباری ۳۲۰ همت محصول در بورس
معاون وزیر نفت به ظرفیت بالای صنایع پایین‌دستی اشاره کرد و گفت: اکنون بیش از ۱۵ هزار بنگاه کوچک و متوسط در این بخش فعال‌اند و برای ۱.۵ میلیون نفر اشتغال ایجاد کرده‌اند تنها در سال گذشته بیش از ۷ میلیون تن محصول به ارزش ۳۲۰ همت در بورس کالا و انرژی عرضه شد که حدود ۱۲۲ همت به صورت اعتباری بوده است. این سیاست فروش اعتباری کمک مهمی برای بنگاه‌های کوچک به شمار می‌رود که در شرایط دشوار اقتصادی با مشکل نقدینگی مواجه‌اند.
عباس‌زاده از واردات ۲ میلیارد دلار محصولات پتروشیمی خبر داد که امکان تولید آن‌ها در کشور وجود دارد و افزود: این اقلام در قالب ۲۱بسته‌ سرمایه‌گذاری تعریف شده‌اند تا با اجرای طرح‌های جدید، کشور از واردات بی‌نیاز شود و ارزش افزوده در داخل بماند.وی به اهمیت زنجیره پروپیلن پرداخت و گفت: زنجیره پروپیلن بسیار گسترده است و ظرفیت‌های متنوعی برای توسعه دارد. لزومی ندارد تمام پروپیلن تولیدی صرف پلی‌پروپیلن شود، زیرا این امر می‌تواند بازار داخلی را اشباع کند. باید بخشی از این ظرفیت به سمت تولید محصولات با ارزش افزوده بالاتر مانند پلی‌ال‌ها و ایزوسیانات‌ها هدایت شود.
 ضرورت ورود به تولید محصولات مهندسی
معاون وزیر نفت بابیان اینکه این محصولات پیچیده‌تر هرچند به فناوری سخت‌تری نیاز دارند، اما ارزش اقتصادی بالاتری ایجاد می‌کنند، اظهار کرد: بنابراین ورود به این حوزه می‌تواند بازدهی بالاتری برای کشور به همراه داشته باشد.
عباس‌زاده با اشاره به الزام‌های بین‌المللی یادآور شد: موضوع آلودگی پلاستیکی به یکی از دغدغه‌های جدی کشورهای اروپایی و بسیاری از کشورها تبدیل شده و محدودیت‌های سختی در این زمینه اعمال می‌شود. این موضوع بدون تردید بر بازارهای آینده ما تأثیر خواهد گذاشت و لازم است برای آن برنامه‌ریزی جدی داشته باشیم.
وی با بیان اینکه کاهش ردپای کربن نیز امروز یکی از معیارهای کلیدی در بازار جهانی است، گفت: کشورهایی که از انرژی‌های تجدیدپذیر و منابع سبز استفاده می‌کنند، محصولاتشان با قیمت بالاتری به فروش می‌رسد. صنعت پتروشیمی ایران نباید از این روند جهانی غافل شود.
 لزوم توسعه زیرساخت‌های بازیافت
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی همچنین توسعه زیرساخت‌های بازیافت را از اولویت‌های ضروری دانست و بیان کرد: یکی از چالش‌های ما ضعف در تفکیک پسماند از مبدأ است. اگر بتوانیم بخشی از پلاستیک‌های مصرف‌شده را به چرخه تولید بازگردانیم، افزون بر کاهش آلودگی زیست‌محیطی، ارزش افزوده بیشتری نیز ایجاد خواهد شد. این موضوع باید در دستور کار جدی شرکت‌های فعال در حوزه پلاستیک قرار گیرد.