سالمندان و افراد با مزاج سرد و خشک در پائیز نیازمند مراقبت بیشتری هستند

مسئول طب سنتی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به تغییرات جوی فصل پاییز و تأثیر آن بر جسم و روان، اعلام کرد: سالمندان و افرادی که مزاج سرد و خشک دارند بیش از دیگران در معرض بیماری‌های فصلی همچون تشدید دردهای مفصلی، افزایش آلرژی‌ها، شیوع سرماخوردگی و آنفلوآنزا و بروز افسردگی فصلی قرار دارند و نیازمند مراقبت‌های ویژه هستند.

سالمندان و افراد با مزاج سرد و خشک در پائیز نیازمند مراقبت بیشتری هستند

مسئول طب سنتی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به تغییرات جوی فصل پاییز و تأثیر آن بر جسم و روان، اعلام کرد: سالمندان و افرادی که مزاج سرد و خشک دارند بیش از دیگران در معرض بیماری‌های فصلی همچون تشدید دردهای مفصلی، افزایش آلرژی‌ها، شیوع سرماخوردگی و آنفلوآنزا و بروز افسردگی فصلی قرار دارند و نیازمند مراقبت‌های ویژه هستند.
به گزارش بهداشت نیوز، دکتر زهرا نیک‌اختر اظهار کرد:فصل پاییز از دیدگاه طب سنتی ایرانی دارای مزاج سرد و خشک است، اگرچه عوامل جغرافیایی نظیر ارتفاع، عرض جغرافیایی، میزان بارندگی، رطوبت، فاصله از دریا، نوع بادها و جنس خاک می‌توانند بر شدت این ویژگی‌ها تأثیرگذار باشند. در نگاه حکمای طب ایرانی، پاییزی که بارندگی فراوان داشته باشد بهترین نوع پاییز است.
وی با تأکید بر اهمیت مراقبت از بدن در این فصل افزود:خواب کافی و منظم نقشی اساسی در حفظ سلامت دارد. در فصول سرد سال مانند پاییز، دیرخوابیدن شبانه، خواب در روز، خواب با معده پر و کم‌خوابی ممنوع است و سحرخیزی به‌ویژه برای دانش‌آموزان توصیه می‌شود.
مسئول طب سنتی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد:مصرف خوراکی‌هایی با طبیعت گرم و تر مانند نان گندم همراه با کره گاوی و مربای به، بالنگ، هویج، سیب، شیره انگور یا توت، کشمش، مویز، بادام، حریره بادام، آبگوشت، زرده تخم‌مرغ عسلی، آش بلغور یا ماش، هلیم، نخوداب، خوراک لوبیا و شیرینی‌های تهیه‌شده از بادام و پسته می‌تواند عوارض ناشی از سردی و خشکی پاییز را کاهش دهد. میوه‌هایی مانند به، سیب، گلابی و انار شیرین نیز برای این فصل مناسب هستند.
وی با اشاره به تقارن پاییز و آغاز مدارس گفت:تغذیه دانش‌آموزان به‌ویژه در وعده صبحانه اهمیت ویژه‌ای دارد. ترکیب‌هایی مانند نان و کره و مربا، نان و تخم‌مرغ آب‌پز یا نیمرو، نان و پنیر و سبزی، خوراک لوبیا و عدسی، انواع کوکوها، فرنی با آرد برنج و مغز بادام و شیر برنج از بهترین پیشنهادها برای صبحانه پاییزی دانش‌آموزان است.
دکتر نیک‌اختر افزود:غذاهایی مانند گوشت گاو، غذاهای سرخ‌شده و دودی، گوشت حیوانات پیر، غذاهای کنسروی و فریزری، خوراکی‌های حاوی افزودنی، بادمجان، عدس، قارچ، فست‌فودها، غذاهای شور، قهوه، پنیر و کشک شور، خانواده کلم‌ها و چای پررنگ به دلیل افزایش سردی و خشکی بدن برای این فصل مناسب نیستند. همچنین از پرخوری، پرنوشی و نوشیدن آب سرد یا یخ باید اجتناب کرد.
مسئول طب سنتی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با تأکید بر اهمیت ورزش اظهار کرد:حکیم جرجانی ورزش را اساسی‌ترین عامل پاکسازی بدن از عوامل بیماری‌زا می‌دانست. ورزش باید متناسب با توان و علاقه هر فرد انتخاب شود، اما در فصل پاییز ورزش‌هایی که تعریق شدید ایجاد می‌کنند به‌ویژه برای افراد با مزاج خشک توصیه نمی‌شود. بهترین زمان ورزش در فصول سرد نیز هنگام اعتدال دمای هوا در نیمروز است.