رعایت نکات ایمنی در مصرف گاز؛ ضامن سلامتی

حوادث مربوط به نشت گاز شهری و یا گازگرفتگی با گاز منوکسیدکربن هر ساله حوادث مالی و جانی جبران ناپذیری را به جامعه و خانواده ها تحمیل می‌کند، سالانه تعدادی به علت گازگرفتگی با گاز منوکسیدکربن فوت کرده و تعداد زیادی نیز به همین علت بستری و مداوا می‌شوند. انفجار ناشی از نشت گاز شهری هم حوادث مالی و بعضاً جانی شدیدی را رقم می‌زند.

رعایت نکات ایمنی در مصرف گاز؛ ضامن سلامتی

اصفهان-راعي
حوادث مربوط به نشت گاز شهری و یا گازگرفتگی با گاز منوکسیدکربن هر ساله حوادث مالی و جانی جبران ناپذیری را به جامعه و خانواده ها تحمیل می‌کند، سالانه تعدادی به علت گازگرفتگی با گاز منوکسیدکربن  فوت کرده و تعداد زیادی نیز به همین علت بستری و مداوا می‌شوند. انفجار ناشی از نشت گاز شهری هم حوادث مالی و بعضاً جانی شدیدی را رقم می‌زند.
گاز بسیار سمی و کشنده منوکسیدکربن به علت مشخصات فیزیکی خاص خود که گازی فاقد بو، رنگ و مزه می‌باشد، به قاتل خاموش یا قاتل نامرئی مشهور می‌باشد، این گاز اکثر قربانیان خود را در خواب گرفتار کرده و حوادث مربوط به آن دلخراش و به صورت خانوادگی اتفاق می‌افتد.
لذا خطر نشت گاز مونو اکسید کربن یک تهدید بالقوه در کنار استفاده از وسایل احتراقی با سوخت‌های فسیلی و مولد گاز مونو اکسید کربن مانند بخاری، پکیج، شومینه و … می‌باشد. حتی یک اتومبیل روشن در یک پارکینگ مسقف میتواند گاز منوکسیدکربن را تا حد خطرآفرینی تولید نماید.
مدیرعامل شرکت گاز استان اصفهان بیان داشت: جهت کنترل و آگاه سازی فرد از خطر نشت گازهای خطرناک، حوادث آتش سوزی و انفجار، اطلاع رسانی نشت گاز یک ضرورت دائمی بویژه در فصول سرد سال به شمار می‌رود .
سید مصطفی علوی، با تفکیک موضوع نشت گاز طبیعی و تولید و انتشار گاز مونو اکسید کربن، گفت:
در صورت نشت گاز طبیعی و استشمام بوی آن، قبل از هر کاری باید دقت کرد که در آن محل هیچگونه جرقه ای زده نشود، از روشن کردن کبریت، فندک و امثال آن و همچنین از روشن و یا خاموش کردن وسایل برقی، خودداری نمود.
وی، ادامه داد: پس از مشاهده
 نشت گاز باید فوراً شیر اصلی گاز بسته شود، افراد خانواده از محل آلوده به گاز خارج شوند، در و پنجره ها باز شوند،سپس با تکان دادن حوله پنبه ای مرطوب جریان خروج هوای آلوده به گاز تسریع شود و چنانچه محل آلوده به گاز تاریک باشد، بر ای روشنایی محل از چراغ قوه که در خارج از فضای آلوده به گاز روشن شده، استفاده گردد.
مهندس علوی،همچنین افزود: در صورت بروز هرگونه حادثه منجر به نشت گاز، بدون فوت وقت و با خونسردی کامل با شماره تلفن
شبانه روزی 194 پست امداد شرکت گاز تماس گرفته شود .
مدیرعامل شرکت گاز اصفهان در ادامه، در خصوص لزوم رعایت نکات ایمنی درنصب و استفاده از وسایل گازسوز اعلام کرد: نکات ایمنی در استفاده از وسايل گاز سوز بسيار ساده و بي هزينه است و با صرف زمان کوتاهي جهت کنترل آن، میتوان آسايش را درخانواده و جامعه خود فراهم کرد.
مهندس علوی، با اعلام این مطلب گفت: لوله بخاری باید فلزی بوده و نباید از لوله های فنری (آکاردئونی) به دلیل عدم استحکام لازم استفاده کرد و
 لوله های دودکش بایستی به وسیله گازسوز (بخاری، آبگرمکن و...) و محل دودکش در دیوار محکم نصب شده باشد.
وی، افزود: قبل از استفاده از وسیله گازسوز باید از باز بودن مسیر
دودکش ها اطمینان حاصل نمود و از درست کارکردن وسایل گازسوز نیز مطمئن شد.
مهندس علوی، کنترل دقیق اتصال شیلنگ به وسایل گاز سوز را نیز مورد تاکید قرار داد و افزود: شیلنگ باید از نوع مخصوص گاز (تقویت شده وچند لایه ای) با طول حداکثر یک متر و
۲۰ سانتی متر باشد و حتماً باید محل
 دو اتصال به وسیله بست فلزی مخصوص محکم گردد و از بستن سیم های مفتولی بجای بست مخصوص اکیداً خود داری شود.
 گاز co(مونو اکسیدکربن)؛ گازی خطرناک، بی بو و بی رنگ و بسیار سمی است
علوی، در ادامه بیان داشت: بعد از روشن کردن وسیله گازسوز یا بخاری حتماً از گرم بودن لوله دودکش مطمئن شوید، اگر لوله دودکش سرد باشد علامت خطر مکش معکوس گاز سمی co و عدم خروج آن را به ما اعلام می‌کنند و این ممکن است عواقب خطرناکی را برای ساکنین منازل در بر داشته باشد.
وی، تصریح کرد: گاز co(مونو اکسید کربن) گازی خطرناک، بی بو و بی رنگ و بسیار سمی است که انسان نمی تواند وجود آن را با حواس پنجگانه خودحس کند و به همین دلیل به آن مرگ خاموش (قاتل نامرئی) می‌گویند.
مدیرعامل شرکت گاز استان اصفهان، با اشاره به آغاز اجرای طرح ملی بهینه سازی موتور خانه ها در سطح کشور گفت: در این طرح به صورت رایگان به موتور خانه های مجتمع های مسکونی اخدماتی همچون ؛تنظیم مشعل، نصب رسوب گیر و ترمیم عایق کاری ارائه می‌گردد.
مهندس علوی، افزود:در خانه هایی که از سیستم حرارت مرکزی استفاده می‌کنند، کنترل موتورخانه نیز ضروری است و بایستی سیستم موتورخانه به وسیله متخصصین مورد بازبینی
قرار گرفته و در صورت ناقص کار کردن عیب‌های آن رفع گردد.
وی، اضافه کرد: در صورت معیوب کار کردن موتورخانه، گاز CO تولید شده و از طریق درزهای ساختمان به داخل واحدهای مسکونی سرایت کرده و باعث گاز‌گرفتگی می‌شود.
مدیرعامل شرکت گاز استان اصفهان، افزود: برای صرفه‌جویی در مصرف گاز طبیعی بایستی موتورخانه و لوله‌های رفت و برگشت آب گرم در سیستم‌های حرارت مرکزی را عایق کاری نمود تا از هدر رفت انرژی جلوگیری نمائیم.
وی خاطر نشان کرد: در منازلی که برای گرمایش از پکیچ استفاده می‌کنند بکارگیری پکیچ‌های استاندارد و
فن دار ضروری است و بایستی برای تبادل هوا دریچه‌هایی در داخل اتاق های واحدهای مسکونی تعبیه گردد.(مگر اینکه هوا یپکیج از خارج تامین شود)
وی با بیان اینکه دودکش باید تا پشت بام امتداد داشته باشد، عبور دودکش از داخل پنجره یا قراردادن بغل دیوار نادرست دانست و گفت: متأسفانه همین عوامل پیش پا افتاده، سال گذشته باعث فوت 17 نفر از
هم استانی‌های عزیز شده است.
مهندس علوی، ضمن هشدار در خصوص استفاده از کلاهک‌های غیراچ(H)بر روی دود کش‌ها، افزود: استفاده از این کلاهک‌ها خطرآفرین است، لوله بخاری باید به اندازه یک متر از پشت بام بالاتر باشد و کلاهک آن حتماً باید از نوع H باشد.
مهندس علوی، همچنین بر
صرفه جویی در مصرف گاز طبیعی تاکید کرد و گفت: میزان مصرف در فصل سرما بخصوص از اول مهرماه در بخش خانگی رو به افزایش بوده، با صرفه‌جویی و مصرف منطقی و بهینه در این بخش می‌توان گازبیشتری را برای صنایع و واحدهای تولیدی تامین کرد.
گفتنی است؛ در حال حاضر در استان اصفهان، تمامی شهرها و
 1060 روستا از نعمت گاز طبیعی برخوردار هستند و سالانه حدود
 21 میلیارد متر مکعب گاز طبیعی در سطح استان مصرف می‌شود.