فرایند ارزیابی مدارک دانشجویان خارج از کشور اعلام شد

یک مقام مسئول در سازمان امور دانشجویان:

سرپرست معاونت بورس و امور دانشجویان خارج وزارت علوم، یکی از ضوابط ارزشیابی مدارک تحصیلی دوره های حضوری را رعایت حداقل اقامت در کشور محل تحصیل عنوان کرد.

 

 

سرپرست معاونت بورس و امور دانشجویان خارج وزارت علوم، یکی از ضوابط ارزشیابی مدارک تحصیلی دوره های حضوری را رعایت حداقل اقامت در کشور محل تحصیل عنوان کرد.
محمد سلمانپور در گفتگو با مهر درباره فرایند ارزیابی مدارک دانشجویان خارج از کشور گفت: دانشجویانی که فارغ التحصیل می‌شوند باید اول مدارک خود را در سامانه میخک، سامانه وزارت امور خارجه، بارگذاری کنند.
وی ادامه داد: بعد از بارگزاری یک کد تاییدیه اولیه دریافت می‌کنند، مبنی بر اینکه بارگذاری با موفقیت انجام شده است، بعد از این مرحله، خود کنسولگری در کشور محل تحصیل این مدارک را ارزیابی و بررسی می‌کند، بعد از این‌که مدارک از جهت اصالت تأیید شد به دانشجو اعلام می‌شود که مدارک شما مورد تأیید است و در آن موقع یک کد نهایی به دانشجو می‌دهند، این کد به سامانه سجاد منتقل می‌شود و مجدداً باید مدارک در سامانه سجاد بارگذاری شود.
سرپرست معاونت بورس و امور دانشجویان خارج سازمان امور دانشجویان افزود: در خود سامانه سجاد مشخص‌شده است که چه مدارکی باید بار گزاری شود، این مدارک که بارگذاری شد، سپس همزمان پایان نامه دانشجو در مقطع کارشناسی و یا دکتری در ایرانداک نیز باید بارگذاری شود، در این‌جا یک نکته دیگر نیز هست اگر دانشجویان، دیپلم خود را نیز در خارج اخذ کرده‌اند، یک فرآیند دیگر نیز باید طی کنند و مدرک دیپلم از دبیرستان خارج را در دفتر امور مدارس خارج از کشور آموزش‌وپرورش در تهران تأیید کنند.
وی افزود: در طی مدت کوتاهی این مدارک معادل سازی می‌شود، این دو کار که انجام شد، یعنی تأیید مدرک دیپلم و بارگذاری پایان‌نامه تحصیلی در ایرانداک به علاوه مدارکی که در سامانه سجاد بارگذاری می‌کنند، فرایند ارزیابی توسط اداره دانش‌آموختگان سازمان شروع می‌شود.
سلمانپور ادامه داد: این‌جا چند نکته وجود دارد؛ در اداره دانش‌آموختگان به‌جهت صیانت علمی از خود دانشجویان، دانشگاه‌های خارج از کشور مورد ارزیابی قرار می‌گیرند. یک نظام ارزیابی طراحی شده است، البته طراحی این نظام ارزشیابی بر مبنای مطالعات متراکم تخصصی بوده‌است. در این رتبه بندی دانشگاه‌های خارج به چند گروه تقسیم شده است.
وی افزود: گروه الف، مؤسسات و دانشگاه‌های ممتاز هستند، گروه ب، مؤسسات خوب، گروه ج، مؤسسات متوسط و گروه د، مؤسسات ضعیف به حساب می آیند و قسمتی هم در این گروه‌بندی‌ها قرار نمی‌گیرند که
 به عنوان گروه غیر قابل قبول تلقی می‌شوند.
سرپرست معاونت بورس و امور دانشجویان خارج سازمان امور دانشجویان ادامه داد:لیست این دانشگاه‌ها در گروهای چهارگانه در سامانه اداره کل دانش آموختگان این سازمان در دسترسی عموم است، حالا ممکن است سوال شود این نظام چیست؟ ما چهار مؤسسه رتبه‌بندی معتبر دانشگاهی بین‌المللی به نام لایدن، شانگ‌های، کیو اس و تایمز را مد نظر قرار داده‌ایم، اگر اسم دانشگاهی در یکی از این چهار مؤسسه بود در کنار شاخص‌ها و ملاحظات دیگر در فرایند ارزیابی قرار می‌گیرد.
وی ادامه داد: دانشجویان در فرایند ارزیابی مدارک تحصیلی باید پایان نامه خود را در سامانه ایران داک بارگذاری کنند و بنا به عللی هنوز امکان اینکه دانشجویان از خارج از کشور بتوانند پایان نامه‌های خود را درسامانه ایرانداک بارگذاری کنند نیست، این دانشجویان برای طی این فرایند کافی است که
پایان نامه خود را به یکی از اقوام و یا وکیل خود ایمیل کنند تا آنها در سامانه ایرانداک بارگذاری کنند، و ادامه بارگذاری مدارک را در سامانه سجاد از خارج از کشور انجام دهند.
وی تصریح کرد: ارزیابی در قالب گروه الف، ب، ج، د صورت می‌گیرد، تمام دانشجویانی که در دانشگاه‌های الف و ب خارج از کشور تحصیل کرده‌اند، بدون استثنا مدارک آنها در فرایند ارزیابی قرار می‌گیرد.
سلمانپور یادآور شد: اما اگر در گروه «ه» بودند به هیچ وجه در فرایند ارزیابی قرار نمی‌گیرند، فهرست دانشگاه‌ها با رتبه بندی آنها در سامانه اداره دانش‌آموختگان به نشانی grad.saorg.ir قرار گرفته و قابل‌دسترسی است و مدام توصیه می‌کنیم یکی از نکات مهم که در اعزام دانشجویان وجود دارد این است که آیا دانشگاهی که انتخاب کرده، مورد تأیید است یا خیر؟ تا مبادا پس از بازگشت مدارک آنان در فرایند ارزشیابی قرار نگیرد.
وی افزود: نکته مهم دیگر این است که اولاً مدارک تحصیلی غیر حضوری صادره از دانشگاه‌های خارج به هیچ وجه ارزشیابی نمی‌شود.از همین جهت یکی از ضوابط ارزشیابی مدارک تحصیلی دوره‌های حضوری رعایت حداقل اقامت در کشور محل تحصیل است که این مدت برای دوره کاردانی ۱۶ ماه، کارشناسی
 سه ساله ۲۳ ماه و کارشناسی چهارساله ۳۰ ماه، کارشناسی ارشد دو ساله ۱۲ ماه و کارشناسی ارشد پنج ساله ۳۶ ماه و برای دوره دکتری ۲۴ ماه است.
وی ادامه داد: به همین جهت یکی از مدارکی که دانشجویان باید در سامانه بارگذاری کنند تمام صفحات گذرنامه است که مهر ورود و خروج و تاریخ آن را نشان بدهد، پس از تکمیل مدارک و ارزیابی اولیه توسط کارشناسان سازمان، پرونده به کمسیون‌های تخصصی برای ارزشیابی ارجاع می‌شود.
سلمانپور ادامه داد: لازم است یادآوری کنم که اگر مدارک ناقص باشد مورد ارزشیابی قرار نمی‌گیرد، لذا لازم است دانشجو دقت لازم را در بارگذاری مدارک انجام دهد. توصیه می‌شود که دانشجویان قبل از بارگذاری یا ارسال مدارک حتماً ضوابط و فهرست مدارک را از سامانه اداره کل دانش آموختگان سازمان امور دانشجویان به نشانی grad.saorg.ir مطالعه کنند.