رونمایی از سند الگوی کشت

برای نخستین بار در استان مركزي صورت گرفت؛

با همکاری مرکز تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی استان مرکزی و با حضور جمعی از مسئولین برای نخستین بار رونمایی از سند الگوی کشت استان صورت گرفت.

رونمایی از سند الگوی کشت

 


اراك-خبرنگار آفرينش
با همکاری مرکز تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی استان مرکزی و با حضور جمعی از مسئولین برای نخستین بار  رونمایی از سند الگوی کشت استان صورت گرفت.
 سید «مجتبی خیام‌نکویی» در آیین رونمایی از سند الگوی کشت استان مرکزی در اراک، افزود: در ابتدای انقلاب با جمعیت ۳۵ میلیون نفری کشور، ۲۵میلیون تن محصولات کشاورزی تولید می‌شد اما اکنون این رقم به ۱۲۵ میلیون تن افزایش یافته‌است.
وی ادامه داد:۴۰ تا ۵۰ درصد از این افزایش تولید به دلیل فشار بر منابع آبی و خاکی و بخش دیگر ناشی از رسوخ فناوری و دانش در بخش کشاورزی است.
خیام‌نکویی ضریب خودکفایی در بخش کشاورزی کشور را ۸۰ درصد عنوان کرد و گفت:برای جبران کمبود ۲۰ درصد تولید بخش کشاورزی، سالانه بین ۱۰ تا ۱۵ میلیارد دلار ارز از کشور خارج می‌شود.
خیام‌نکویی اظهار داشت: اجرای الگوی کشت، سالانه تا ۲ و ۲ دهم میلیارد دلار صرفه‌جویی ارزی برای کشور به همراه دارد و توسعه کشت گیاهان علوفه‌ای کم آب‌بر و اصلاح کشت سبزی و صیفی در راستای اجرای این طرح، در دستور کار قرار دارد.
رئیس سازمان آموزش، تحقیقات و ترویج کشاورزی کشور افزود: در صورتی که تا ۲ سال آینده آمار واقعی از سطوح زیر کشت، میزان تولید و تمام داده‌های تاثیرگذار در بخش کشاورزی بهینه‌سازی شود، یعنی برنامه‌ریزی و اجرای الگوی کشت درست است.
 ۷۲ میلیارد مترمکعب آب به بخش کشاورزی کشور اختصاص یافت
خیام‌نکویی با یادآوری وجود چند رویکرد برای تدوین سند الگوی کشت، عنوان کرد:براساس توافق با وزارت نیرو، هم‌اکنون ۷۲ میلیارد مترمکعب آب
به بخش کشاورزی کشور اختصاص یافت که باید ظرف مدت چهار سال به ۶۰ میلیارد مترمکعب برسد، یعنی سالانه سه‌میلیارد مترمکعب آب باید در بخش کشاورزی صرفه‌جویی شود.
خیام‌نکویی اضافه کرد:استان مرکزی رتبه‌های خوبی در حوزه کشاروزی دارد که زیر سایه صنعت گم شده است و این استان قابلیت کشت محصولات کشاورزی تا ۶۰۰ هزار تن در سه‌سال آینده را دارد و می‌توان در سال‌های آینده این رقم را به سه‌میلیون و ۶۰۰ هزار تن رساند تا سهم استان مرکزی از تولید محصولات کشاورزی از ۲ و ۲ دهم درصد به ۲ و ۶ دهم درصد افزایش یابد.
وی امنیت غذایی کشور را مدیون فعالیت کشاورزان دانست و عنوان کرد:در تدوین الگوی کشت تشکل‌های ملی بخش خصوصی مشارکت و حضور داشتند و امکان حضور تشکل‌های بخش خصوصی ۳۱ استان کشور وجود نداشت.
معاون زراعت وزارت جهادکشاورزی نیز در این نشست گفت:۷۰ درصد تولیدات بخش سبزی کشور به ضایعات تبدیل می‌شود و ۳۰ درصد هم که به دست مردم می‌رسد، کیفیت لازم را ندارد.
«علیرضا مهاجر» افزود:حمل و نقل در راستای تولیدات بخش کشاورزی نیست و نیاز است از کامیون‌های یخچال‌دار برای حمل محصولات سبزی و صیفی استفاده شود.
وی ادامه داد:در اجرای طرح اصلاح الگوی کشت چند شرط دیده شد و در این طرح علاوه بر صرفه‌جویی در مصرف آب، ضایعات بخش کشاورزی کاهش می‌یابد و بهره‌وری در بخش کشاورزی و درآمد کشاورزان نیز افزایش پیدا می‌کند.
معاون زراعت وزارت جهادکشاورزی خاطرنشان کرد: ۱۲ میلیون هکتار اراضی زراعی در کشور وجود دارد که نیمی از آن آبی و نیم دیگر دیم است و در اراضی دیم با اصلاح الگوی کشت، افزایش عملکرد در واحد سطح، کاهش هزینه‌ها و استفاده از تکنولوژی‌های نوین در دستور کار قرار دارد.
مهاجر گفت:اصلاح اجرای الگوی کشت در کشور توسط کشاورزان به صورت طبیعی و از صدها سال پیش با توجه به نیاز و اقلیم اجرا شده و اصلاح این الگوی کشت برای تامین نیاز کشور و بدون اینکه به
 آب و خاک لطمه‌ای وارد شود، در دستور کار قرار دارد.
استاندار مرکزی نيز گفت:استان مرکزی جایگاه مهمی در زمینه تولید محصولات استراتژیک و اساسی در کشور دارد که علاوه بر تامین نیاز شهروندان، بخش زیادی از تولیدات خود را به استان‌های همجوار ارسال می‌کند.
وی افزود: اجرای طرح الگوی کشت دستوری بود و اگر اراده‌ای برای اجرای آن نباشد، به سرنوشت سایر راهبردها دچار می‌شود.
استاندار مرکزی افزود: اجرای الگوی کشت نیازمند مشارکت جمعی و برنامه‌ریزی دقیق است و نمی‌توان آن را جدا از نظام مدیریت آب کشور دانست.
مخلص‌الائمه تصریح کرد: طرح الگوی کشت با ده‌ها موضوع مدیریت و نظام‌های متعددی در کشور گره خورده و مدیران اجرایی، استانی و شهرستانی باید موانع را شناسایی و اتصال را برقرار کنند.
وی عنوان کرد:فرمانداران در شهرستان‌ها متولی اصلی اجرای الگوی کشت هستند و باید به عنوان محور اصلی در این رابطه گفتمان‌سازی لازم را با فعالان عرصه کشاورزی انجام دهند.