پیش‌بینی بارش‌های سیل‌آسا برای سال آبی جدید کشور

سال آبی جاری (ابتدای مهر ۱۴۰۱ تا آخر شهریور ۱۴۰۲) در حالی آخرین روزهای خود را سپری می‌کند که بارش‌های آن نسبت به دوره بلندمدت ۱۵ درصد کاهش دارد اما با این حال پیش‌بینی سخنگوی صنعت آب ایران برای سال آبی جدید بارش‌های سیلابی است.

پیش‌بینی بارش‌های سیل‌آسا برای سال آبی جدید کشور

سال آبی جاری (ابتدای مهر ۱۴۰۱ تا آخر شهریور ۱۴۰۲) در حالی آخرین روزهای خود را سپری می‌کند که بارش‌های آن نسبت به دوره بلندمدت ۱۵ درصد کاهش دارد اما با این حال پیش‌بینی سخنگوی صنعت آب ایران برای سال آبی جدید بارش‌های سیلابی است.
به گزارش ایرنا، سال آبی جاری با همه فراز و فرودها در حالی به روزهای پایانی نزدیک می شود که براساس اعلام تازه دفتر اطلاعات و داده های آب کشور میزان بارش‏های آن تا ۱۸ شهریور ماه نسبت به دوره بلندمدت ۵۴ ساله کاهش ۱۵ درصدی و نسبت به سال گذشته آبی رشد چهار درصدی دارد.
همچنین آمار منتشر شده از سوی موسسه تحقیقات آب وزارت نیرو نیز بیانگر آن است که  بارش های حوضه های آبریز کشور در این هفته و هفته منتهی به ۳۱ شهریور ماه بیشتر در نواحی شمال کشور خواهد بود.
با در نظر گرفتن این وضعیت، سخنگوی صنعت آب کشور از پیش بینی بارش های سیل آسا برای آغاز سال آبی جدید که از اول مهر امسال شروع می شود، خبر داده است.
«فیروز قاسم زاده» گفت: با توجه به پیش‌بینی‌های انسو، پدیده ال‌نینو به عنوان فاز گرم انسو در جهان حاکم است و اقلیم ایران نیز بطور نسبی از این پدیده متاثر است.
وی ادامه داد: تأثیر ال‌نینو در ایران گرم شدن دمای هوا و افزایش بارش در فصول سرد است. با توجه به دمای بالای هوا در فاز ال‌نینو، ظرفیت رطوبتی هوا فزونی می ‌یابد، از این رو بارش‌های حادث شده، معمولاً دارای تخلیه رطوبتی بالا و همراه با سیل و طغیان رودخانه‌ها هستند.
قاسم زاده افزود: بررسی نتایج پیش‌بینی‌های فصلی برای پاییز و زمستان پیش‌رو نشانگر این است که بجز در جنوب و جنوب شرق کشور در استانهای سیستان و بلوچستان، کرمان، هرمزگان، فارس، خراسان جنوبی و یزد که دارای شرایط بارشی نرمال و اندکی بالاتر از نرمال خواهند بود، سایر بخش‌های کشور با افزایش بارش و شرایط فوق‌نرمال روبرو خواهند بود.
وی گفت: وقوع چنین شرایط فوق‌نرمال در فاز ال‌نینو، خبر از وقوع بارش‌های سنگین و سیل‌آسا دارد و در صورت تحقق پیش‌ بینی‌های فصلی، انتظار آن می‌رود که بخش عمده کشور در پاییز و زمستان پیش‌رو با وقایع حدی اقلیمی مواجه بوده و بارش‌های شدید و رودخانه‌های سیلابی را تجربه کنند.
سخنگوی صنعت آب ایران خاطرنشان کرد: گرمای بالای فاز ال نینو نیز باعث ذوب سریع برف‌ زمستانه خواهد شد و بر شدت سیلاب‌ها تأثیر خواهد گذاشت. در چنین شرایطی، حوضه‌های آبریز دارای سدهای مخزنی بزرگ، می‌توانند ضمن ذخیره‌سازی آب برای مصرف در سایر فصول، با کنترل سیل، جلوی وقوع خسارات جانی و مالی را نیز بگیرند اما در حوضه‌های فاقد مخازن ذخیره‌ای و کنترل سیلاب، امکان وقوع خسارت محتمل‌تر است.
قاسم زاده ادامه داد : آنچه که از تجربه سال‌های قبل و وقوع سیلاب در فاز ال‌نینو در سطح ایران و دنیا حاصل شده‌، معمولاً این سیلاب‌ها دارای دبی‌های بالا و خارج از تاب‌آوری رودخانه‌ها است که البته شرایط بارش‌های حال حاضر در برخی کشورهای دنیا از جمله ایران، مؤید همین موضوع است، از این رو تمهیدات لازم در همه حوزه‌های شهری، کشاورزی، صنعتی، حمل و نقل و غیره باید اندیشیده شود تا میزان خسارات به حداقل میزان برسد.