تغییر الگوی غذایی ایرانی ها

کشورمان به واسطه داشتن اقوام و فرهنگ های گوناگون دارای پیشینه ای قوی از الگوهای مختلف غذایی است. الگوهایی پیشرفته که بعضاً متناسب با منطقه جغرافیایی و مدل های آب هوایی متغیر بوده و حتی با چرخش فصل های سال دستورالعملی خاص داشته است.

کشورمان به واسطه داشتن اقوام و فرهنگ های گوناگون دارای پیشینه ای قوی از الگوهای مختلف غذایی است. الگوهایی پیشرفته که بعضاً متناسب با منطقه جغرافیایی و مدل های آب هوایی متغیر بوده و حتی با چرخش فصل های سال دستورالعملی خاص داشته است.
حال امروز ملتی که از چنین پیشینه و الگوی متنوع غذایی برخوردار بوده، به سبب فشارهای اقتصادی و معیشتی تنوع غذایی خود را از دست داده و بسیاری از مواد مغذی را سفره خود حذف کرده است. زمانی بود که درالگوی غذایی مردم مصرف شیر و لبنیات را با سرانه کشورهای اروپایی مقایسه می کردیم که مثلاً آنها در سال 250 کیلوشیر و لبنیات مصرف می کنند و ما درحدود 150 کیلو.
اما امروز براساس آمارانجمن صنایع لبنی ایران، سرانه مصرف لبنیات در کشور در خوش‌بینانه‌ترین حالت حدود ۷۰ کیلوگرم است. به قول برخی مسئولان نباید وضعیت کشور را با ممالک توسعه یافته مقایسه کرد، اما سرانه جهانی مصرف لبنیات هم 160 کیلوگرم است. به عبارتی ما یک سوم اروپا و نصف سرانه جهانی، لبنیات مصرف می کنیم.
با چنین اوصافی انتظار داشتن نسل جوانی سالم و سالمندانی پایدار به لحاظ اسکلت بندی و داشتن تراکم استخوان استاندارد، غیر منطقی است. البته این مسائل درکوران دغدغه ها و مشکلاتی که کشور به آن دچار شده گم است و کسی برای آن نگرانی و برنامه ندارد...!