خود را در دام تحریم گرفتار نکنیم

در دنیای سیاست آنچه به عنوان اولویت در دستور کار حکومت ها قرار دارد بحث منافع است. این منافع اعم از مادی و معنوی به عنوان ترازوی سنجش روابط، تعاملات، خصومت ها، درگیری ها، مشارکت ها، دخالت ها و... محسوب می شود.

خود را در دام تحریم گرفتار نکنیم

در دنیای سیاست آنچه به عنوان اولویت در دستور کار حکومت ها قرار دارد بحث منافع است. این منافع اعم از مادی و معنوی به عنوان ترازوی سنجش روابط، تعاملات، خصومت ها، درگیری ها، مشارکت ها، دخالت ها و... محسوب می شود.
متأسفانه در این فضا و به خصوص در عرصه بین الملل آن اخلاقیات و تمسک به امور انسانی جایگاهی ندارد و قدرت کشورهاست که تعیین کننده نوع و میزان روابط یا درگیری ها می گردد. از زمان جنگ اوکراین و با شدت درگیری ها در اروپا و تشدید تنش ها با روسیه، کشورهای اروپایی ایران را متهم به مداخله در جنگ و ارسال موشک های بالستیک به روسیه نموده اند و در راستای آن تحریم هایی را علیه افراد حقیقی و حقوقی کشورمان نیز اعمال کرده اند.
این درحالی است که ایران مداخله درجنگ اوکراین را رد کرده است.
در آخرین نمونه تحریم های اعمالی اروپا علیه منافع کشورمان تمامی پروازهای ایرانی به مقصد کشورهای اروپایی لغو و ممنوع شده است و همچنین کشتیرانی بین المللی دولتی ایران نیز تحت تحریم اتحادیه اروپا و انگلیس قرار گرفته و امکان تردد از آن سلب شده است.
پر واضح است که این اقدام اتحادیه اروپا رنگ و لعاب سیاسی و جانبدارانه دارد که در بطن آن علت و علل متعددی قرار دارند. از یکسو درجنگ اوکراین طبق گفته خودشان استفاده از برخی تجهیزات نظامی ایرانی مورد توجه اروپا قرار گرفته و از سوی دیگر فشار لابی یهودی در مورد مسئله اسرائیل بهانه ای شده تا فشارها بر ایران افزایش یابد.
این درحالی است که ما در داخل کشور همچنان نسبت به این موضوع خنثی برخورد می کنیم و یا به صرف اینکه این اقدام را از سوی اتحادیه اروپا مغرضانه و جانبدارانه تلقی کنیم، واکنش دیگری نداشته ایم.
چنین واکنشی از سوی دولتی که یکی از مهمترین شعارهای انتخاباتی آن تنش زدایی در روابط بین الملل بود کمی تأمل برانگیز است. شاید گفته شود کاری از دست ایران در برابر این اقدامات بر نمی آید؛ اما باید اذعان داشت که تا پیش از این فرصت مذاکره و رایزنی برای حل و فصل این موضوع برای اروپا و ارائه موضع شفاف ایران در توصیه طرفین درگیری به مصالحه و بهره گیری از ابزار دیپلماسی برای پایان درگیری ها، وجود داشت که متأسفانه ما صرفاً به یک تکذیبیه بسنده کردیم و موضوع را رها کردیم.
حال به جایی رسیده ایم که مجدد تحریم هایی مخرب علیه اموراتی اعمال شده است که هزینه و فشار آن بر مردم تحمیل می شود. ممنوعیت پروازهای ایرانی به اروپا هزاران ایرانی را در داخل و خارج از کشور دچار هزینه های گزاف مالی نموده است و مشقت های یک سفر خارجی را دو چندان ساخته است.
محدودیت برای حمل و نقل دریایی کشتیرانی ایران، آسیب جدی بر تأمین و فراهم سازی بازرگانی کشور می گردد که ماحصل آن نیز ایجاد مشکلات و افزایش هزینه ها برای مردم است. این موضوع هیچ راهکاری ندارد جز اینکه دستگاه دیپلماسی کشور و رایزنی های دولت با اتحادیه اروپا بسیار گسترده تر و جدی گردد.
نباید اجازه داد نفوذ و اثرگذاری لابی صهیونیستی در اروپا زمینه ساز گروکشی های سیاسی و اقتصادی علیه کشورمان گردد. روند کنونی موضع گیری های سیاسی کشور در حوزه بین المللی نیاز به عملکرد بهتری دارد تا موجب تضییع حقوق ملت نگردد.