تدوین نقشه راه هوش مصنوعی در کشورهای اسلامی یک ضرورت است

سیمایی صراف:

وزیر علوم، در آیین افتتاحیه دومین اجلاس وزرای علوم کشورهای اسلامی عضو سکوی گفت و گوی ۱۵-OIC، با اشاره به ضرورت تدوین نقشه راه هوش مصنوعی در کشورهای اسلامی، توجه به اخلاق در کاربرد هوش مصنوعی را مورد تاکید قرار داد.

تدوین نقشه راه هوش مصنوعی  در کشورهای اسلامی یک ضرورت است

وزیر علوم، در آیین افتتاحیه دومین اجلاس وزرای علوم کشورهای اسلامی عضو سکوی گفت و گوی ۱۵-OIC، با اشاره به ضرورت تدوین نقشه راه هوش مصنوعی در کشورهای اسلامی، توجه به اخلاق
در کاربرد هوش مصنوعی را مورد تاکید قرار داد.
به گزارش ایسنا، دکتر حسین سیمایی وزیر علوم، در آیین افتتاحیه اجلاس وزرای علوم کشورهای اسلامی گفت: قبل از هر چیز به عنوان وزیر علوم، تحقیقات و فناوری جمهوری اسلامی ایران حضور شما را در دومین اجلاس وزرای علوم و فناوری کشورهای عضو سکوی گفت و گوی 15-OIC خیرمقدم می‌گویم و افتخار داریم که این اجلاس را آغاز نماییم. امیدوارم در طول حضور در ایران اوقات خوشی داشته باشید.
وی اظهار داشت: سکوی گفت وگوی 15-OIC با برگزار کردن دومین نشست خود در حال پشت سرگذاشتن تحولی چشمگیر است. این سکو هرچند عمری کوتاه دارد ولی این واقعیت که دولت‌هایی در آن جانمایی شده‌اند که سلسله جنبان محقق کردن دغدغه‌هایی ریشه‌دار مانند تبدیل علم، فناوری و نوآوری به جریان اصلی سیاست‌گذاری توسعه و پیشرفت کشورهای اسلامی هستند، نشانه‌ای از گران‌سنگ بودن جایگاه آن است.
دکتر سیمایی خطاب به وزرای علوم حاضر در نشست گفت: امروز با حضور شما در این اجلاس، بنای برنامه‌ریزی و پیگیری نظام‌مند پیشرفت علم و فناوری در جهان اسلام یک گام دیگر در تهران به جلو حرکت می‌کند.
وی افزود: تحول در علوم و فناوری با سرعتی شگفت انگیز در حال انجام است؛ ۹ سال قبل، سیاست‌گذاران دولت‌های اسلامی برنامه اقدام ۱۰ ساله علوم، فناوری و نوآوری مورد اجماع خود را در یکم ژوئن سال ۲۰۱۶ در اسلام آباد پاکستان نهایی کردند؛ سندی که هدف نگارندگان و مجریان آن رسیدگی به چالش‌های معاصر توسعه در ابعاد مختلف در یک دوره زمانی ۱۰ ساله است.
وزیر علوم کشورمان گفت: من و همکارانم این سند را به دقت مطالعه کرده‌ایم تا گام‌هایی نظام‌مند به سمت تحقق آن برداشته شود؛ با این حال لازم می‌دانم این نکته را گوشزد کنم که این سند هیچ ردپا و نشانه‌ای از کلیدی‌ترین و حساس‌ترین موضوع مورد بحث این روزهای جهان و جهان اسلام یعنی هوش مصنوعی ندارد.
دکتر سیمایی گفت: این را به نشانه انتقاد از نگارندگان سند ۱۰ ساله علوم و فناوری کامستک یادآوری نکردم چون که همه ما نیک می‌دانیم که آن سند، میراثی مشترک و حاصل هفته‌ها و ماه‌ها بحث و تبادل نظر اندیشمندان، کارگزاران و تصمیم سازان علوم و فناوری جهان اسلام است. این را صرفا برای یادآوری و گوشزد کردن سرعت تغییرات و تحولات جهانی به ویژه در حوزه علوم و فناوری یادآوری کردم تا بدانیم که پایش و آینده پژوهشی علم و فناوری دارای اهمیتی حیاتی است.
وزیر علوم کشورمان خاطرنشان کرد:
جمهوری اسلامی ایران حدود دو دهه قبل با آگاهی از این نیاز، موسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام را تاسیس کرد تا پایشگر علم، فناوری و نوآوری باشد.موسسه مزبور با توجه به سرعت تحولات نیازمند حمایت، سرمایه‌گذاری و توسعه ساختاری مطابق با تحولات امروز دنیا است.
دکتر سیمایی گفت: یک دستور کار فوری در این‌باره پایش و رصد رتبه‌بندی و آینده پژوهی هوش مصنوعی در جهان و ارائه تصویری از وضعیت آن در جهان اسلام است. جمهوری اسلامی ایران برای دستیابی به این تصویر، دست همکاری خود را به سوی همه کشورهای اسلامی دراز می‌کند.
 جهان تحت تاثیر هوش مصنوعی در حال پشت سرگذاشتن تحولاتی شگرف است
وی اظهار داشت: جهان تحت تاثیر هوش مصنوعی در حال پشت سرگذاشتن تحولاتی شگرف است. از کشاورزی گرفته تا بهداشت و مراقبتهای پزشکی و از سیستم‌های خودمختار و رباتیک تا پردازش زبان طبیعی، هوش مصنوعی ظرفیتی فوق‌العاده برای افزایش پیشرفت، ترقی و رشد اقتصادی به نمایش می‌گذارد.
دکتر سیمایی افزود: گزارش اخیر صندوق بین‌المللی پول (IMF) پیش‌بینی کرده است که هوش مصنوعی بین سال‌های ۲۰۲۵ تا ۲۰۳۰ سالانه نیم درصد تولید ناخالص داخلی (GDP) را در سطح جهانی افزایش خواهد داد. گزارش‌های دیگر می‌گویند که طی همین دوره زمانی هوش مصنوعی چیزی بین ۱۵,۷ تریلیون تا ۱۹.۹ تریلیون دلار به تولید ناخالص داخلی در مقیاس جهانی خواهد افزود.
وی هشدار داد: در حالی که اقتصادهای نوظهور و در حال توسعه آمادگی کمتری برای بهره‌مند شدن از مزایای این پدیده شگفت‌انگیز دارند، این نگرانی وجود دارد که مزیت‌های آن به طور منصفانه در جهان توزیع نشود؛ بطوری‌که آمریکای شمالی و چین بیشترین
بهره از هوش مصنوعی را تجربه خواهند کرد و کشورهای معروف به جنوب جهانی (Global South) سهم کمتری خواهند داشت؛ روندی که منجر به این شده که بانک جهانی درباره افزایش شکاف دیجیتال و نابرابری درآمدی بین کشورها و تعمیق شکاف معروف به شمال و جنوب هشدار بدهد.