گرمای هوا باعث افزایش انتقال بیماری‌های مشترک انسان و دام می‌شود

رئیس شبکه دامپزشکی بروجرد:

رئیس شبکه دامپزشکی بروجرد گفت:در گرمای هوا امکان انتقال بیماری‌های مشترک انسان و دام افزایش پیدا می‌کند و باید نکاتی رعایت شود.

گرمای هوا باعث افزایش انتقال بیماری‌های مشترک انسان و دام می‌شود

رئیس شبکه دامپزشکی بروجرد گفت:در گرمای هوا امکان انتقال بیماری‌های مشترک انسان و دام افزایش پیدا می‌کند و باید نکاتی رعایت شود.
دکتر امین مهدی‌زاده در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد:همه ساله با افزایش دمای هوا، به دلایلی از جمله حضور شهروندان در طبیعت و افزایش مسافرت‌ها، افزایش ارتباط مستقیم افراد با حیوانات، افزایش مصرف لبنیات محلی از جمله دوغ و پنیر و حتی بستنی، تغییر پوشش فصلی و استفاده از لباس‌های آستین کوتاه، شنا در محل‌های آلوده و رودخانه‌ها، استفاده بیشتر از آلایشات خوراکی دام خصوصاً جگر  امکان انتقال بیماری‌های مشترک انسان ودام افزایش پیدا می‌کند و باید نکاتی رعایت شود.
وی خاطرنشان کرد: تب مالت، سالک، لپتوزپیروز، تب خونریزی‌دهنده کریمه کنگو و بیماری‌های انگلی از جمله کیست هیداتیک مهم‌ترین بیماری‌های مشترک بین انسان و حیوان بوده که همه ساله گزارشاتی از آلودگی افراد در اکثر نقاط کشور به‌گوش می‌رسد.
رئیس شبکه دامپزشکی بروجرد اضافه کرد: تب مالت یکی از مهمترین و شایع‌ترین بیماری‌های عفونی مشترک بین انسان و دام بوده که در حیوانات به نام بروسلوز یا سقط جنین واگیر معروف است در صورت آلوده بودن دام، سقط جنین در اولین مرحله آبستنی اتفاق می‌افتد. از طرفی هنگام سقط، ترشحات رحمی بسیار آلوده باعث آلودگی محیط اطراف، مراتع یا مزارع می‌شوند.شیر دام مبتلا به تب مالت یا بروسلوز از آلودگی بالایی برخوردار بوده و می‌تواند به راحتی سایر دام‌ها و انسان‌هایی که در آن محیط فعالیت می‌کنند را بیمار کند.
مهدی‌زاده بیان کرد:باکتری عامل این بیماری با جوشاندن و عمل پاستوریزاسیون در دمای بالا از بین می‌رود. احتمال انتقال این بیماری در همه فصول سال وجود دارد اما در فصل بهار و تابستان  که فصل باروری و زایمان دام‌ها است بیشتر از حد معمول بروز پیدا می‌کند مهمترین راه‌های انتقال عفونت به انسان مصرف گوشت خام یا نیم‌پز حیوان آلوده، نوشیدن فرآورده‌های لبنی غیرپاستوریزه مثل پنیر یا بستنی، استنشاق باکتری بروسلا از طریق ذرات هوا در مکان های آلوده مثل دامداری‌ها و لمس بافت آلوده مانند جنین سقط شده یا مایعات بدن دام‌ها است.
 مهمترین راه‌های پیشگیری از بیماری
وی ادامه داد: مهمترین راه‌های پیشگیری از بیماری؛ مصرف لبنیات پاستوریزه و خرید از مراکز مجاز و دارای پروانه بهداشتی، پختن کامل گوشت، اجتناب از خرید گوشت از مراکز غیر مجاز و آلوده، استفاده از دستکش جهت قطعه کردن گوشت،مراجعه فوری به پزشک در صورت بروز علائم بیماری و در دام مهمترین راهکار واکسیناسیون دام برعلیه بیماری و رعایت نکات بهداشتی مرتبط با بروسلوز توسط دامداران است.
رئیس شبکه دامپزشکی بروجرد تصریح کرد: تب شالیکاران (لپتوسپیروز) یکی از دیگر بیماری‌های قابل انتقال میان انسان و حیوان در کشور است این بیماری اغلب در شمال کشور مشاهده می‌شود ولی از آنجا که اخیرا طی چند سال اخیر برنج کاری در بین کشاورزان شهرستان رواج پیدا کرده لزوم دقت و رعایت موارد پیشگیری از این بیماری توسط افراد بیش از پیش احساس می‌شود. به طوری که افرادی که در آب‌های راکد کار می‌کنند و یا به شنا می‌پردازند، ممکن است به بیماری مبتلا شوند.مهدی‌زاده یادآور شد: باکتری این بیماری از طریق زخم‌ها وارد بدن شده و باعث بروز بیماری می‌شود بنابراین لازم است شالیکاران با دستکش و چکمه‌های بلند به فعالیت بپردازند بیماری تب شالیزار فقط کشاورزان و شالیکاران را درگیر نمی‌کند بلکه برخی صیادان، معدنچیان و قصابانی که بدون رعایت مسائل بهداشتی با حیوانات در تماس هستند در معرض خطر این بیماری قرار دارند.
وی اظهار کرد:تب شالیزار به طور کلی از طریق تماس با آب، غذا و خاکی که با ادرار حیوانات وحشی و اهلی آلوده شده باشد، به افرادی که با این عناصر در تماس هستند، منتقل می‌شود و در حالت عادی و در صورت محافظت و مراقبت این بیماری منتقل نمی‌شود، اما اگر پوست زخمی و جراحت دیده یا اعضای مخاطی بدن مانند چشم، بینی و دهان در معرض و تماس با عناصر آلوده قرار گیرد، بیماری به فرد منتقل می‌شود.
رئیس شبکه دامپزشکی بروجرد خاطرنشان کرد: تب خونریزی دهنده کریمه کنگو یکی از بیماری‌های ویروسی مشترک بین انسان و دام است و عامل بیماری در خون، ترشحات بدن دام یا فرد مبتلا، لاشه دام مبتلا مرده و … وجود دارد و از طریق کنه به انسان یا دام سالم منتقل می‌شود علاوه بر کشورمان امروزه در اکثر کشورهای همسایه مثل عراق، پاکستان، افغانستان، ترکیه،کشورهای عربی و... بیماری شایع است.
مهدی‌زاده اضافه کرد: بیماری در دام فاقد علائم است و عفونت در انسان پس از گزش کنه آلوده یا له کردن آن روی پوست، تماس آن با پوست، از طریق لاشه حیوان، خون و ترشحات حیوان آلوده و یا تماس با خون و بافت‌های بیمار مبتلا رخ می‌دهد، خطر انتقال بیماری در فرآیند ذبح حیوان نیز وجود دارد و پس ازآلودگی یک نفر، ممکن است سایر افراد در تماس با بیمار به این بیماری آلوده شوند.