معمای خارجی‌ها در فوتبال ایران و چند پرسش

رهایی از دلارهای کثیف؛

قانون ممنوعیت جذب بازیکنان و مربیان خارجی در بیستمین دوره لیگ برتر فوتبال ایران و تصمیم به لغو آن در فصل آینده لیگ برتر، همانند معمایی حل نشده، نه علت تصویبش مشخص بود و نه در حال حاضر دلیل لغو آن واضح است!

معمای خارجی‌ها در فوتبال ایران و چند پرسش

قانون ممنوعیت جذب بازیکنان و مربیان خارجی در بیستمین دوره لیگ برتر فوتبال ایران و تصمیم به لغو آن در فصل آینده لیگ برتر، همانند معمایی حل نشده، نه علت تصویبش مشخص بود و نه در حال حاضر دلیل لغو آن واضح است!
به گزارش ایسنا، ممنوعیت جذب بازیکن و مربی خارجی در فوتبال دنیا بیشتر در رده های پایه یا
لیگ های پایین دستی مورد استفاده قرار می گیرد و علت اصلی اعمال نه مقابله با دلالی ورزشی بلکه توجه هرچه بیشتر به مقوله پرورش استعدادهای داخلی و ایجاد فرصت بیشتر برای بازیکنان یک کشور است تا اینگونه بتوانند در فضای بهتری فعالیت کنند و اینگونه زمینه پیشرفت آن ها فراهم شود.
سوم شهریور سال ۱۳۹۹ بود که ممنوعیت جذب بازیکن و مربی خارجی برای بیستمین دوره لیگ برتر فوتبال ایران و در تمامی باشگاه‌های کشور در هیات‌ رییسه فدراسیون فوتبال به تصویب رسید. پیش از این اما ۱۹ اردیبهشت سال گذشته بود که معاون توسعه ورزش قهرمانی و حرفه ای وزارت ورزش و جوانان اعلام کرد که تا اطلاع ثانوی جذب بازیکن و مربی خارجی برای دو باشگاه استقلال و پرسپولیس تهران به طور کلی ممنوع است.
به تازگی اما هیات رییسه سازمان لیگ فوتبال ایران تشکیل جلسه داد و مصوب کرد که از فصل آینده لیگ برتر یعنی بیست و یکمین دوره لیگ برتر فوتبال ایران ممنوعیت جذب بازیکنان و مربیان خارجی لغو خواهد شد و قرار است شاخص و معیارهایی قابل توجه برای جذب مربی و بازیکن خارجی تعیین شود. به گفته سرپرست دبیرکلی فدراسیون فوتبال این کار توسط یک گروه کارشناسی انجام و موارد قانونی تدوین خواهد شد و پس از نهایی شدن دستورالعمل‌های لازم، موارد به تصویب هیات رییسه خواهد رسید و در فوتبال ایران اجرا می شود.
ممنوعیت جذب بازیکن و مربی خارجی برای استقلال و پرسپولیس از هفته ۲۱ نوزدهمین دوره لیگ برتر فوتبال ایران و برای سایر تیم ها پیش از فصل نقل و انتقالات بیستمین دوره لیگ برتر به مرحله اجرا در آمد و حال قرار است پس از گذشت یک فصل کامل در لیگ برتر فوتبال ایران، مجددا شاهد حضور بازیکنان و مربیان خارجی در سطح لیگ برتر فوتبال ایران باشیم، قانونی که در رابطه با تصویب و لغو آن سوالات مختلفی وجود دارد و مسئولان ذی ربط باید به صورت شفاف در رابطه با آن پاسخگو باشند.
- قانون ممنوعیت جذب بازیکنان و مربیان خارجی بر چه مبنایی مدنظر قرار گرفت و در برهه زمانی کنونی بر چه مبنایی قرار بر لغو آن است؟
- در کدام یک از کشورهای دنیا، شاهد تصویب چنین قانونی در حوزه فوتبال هستیم و فوتبال ایران که در زمینه زیرساخت ها و نحوه فعالیت از فوتبال روز دنیا عقب است با چه الگوبرداری، تصمیم مربوطه را به اجرا در آورد؟
- معاون توسعه ورزش قهرمانی و حرفه ای وزیر ورزش و جوانان در نشستی خبری اعلام کرد که در همه کشورهای دنیا ورزشکاران به دلیل شیوع ویروس کرونا ۳۰، ۴۰ و ۵۰ درصد از مبالغ قرارداد خود را کاهش دادند اما در ایران قراردادها دو تا سه برابر افزایش پیدا کرد و متاسفانه رویه حرفه‌ای دنیا در کشور ما طی نشد.
این مساله همزمان با فصل جدید لیگ برتر فوتبال ایران و اعمال قانون ممنوعیت جذب بازیکنان و مربیان خارجی بود و حال این سوال مطرح است که آیا در مجموع قانون مربوطه برای فوتبال ایران از نظر مالی دستاوردی به همراه داشته است یا اینکه با دو تا سه برابر شدن رقم قراردادهای بازیکنان داخلی با ضرر و زیان مالی نیز همراه شده
 است؟
- به صورت صریح و شفاف، دستاورد قانون ممنوعیت جذب بازیکنان و مربیان خارجی در بیستمین دوره لیگ برتر فوتبال ایران از سوی سازمان لیگ فوتبال ایران چه بوده است؟
- به چه دلیل تصمیم بر این شده که در بیست و یکمین دوره لیگ برتر فوتبال ایران، قانون ممنوعیت جذب بازیکنان و مربیان خارجی لغو
شود؟
- به چه دلیل پیش از بیستمین دوره لیگ برتر فوتبال ایران که قانون ممنوعیت جذب بازیکنان و مربیان خارجی وضع شد، تدابیر لازم برای ممانعت از شوک قرارداد بازیکنان داخلی مدنظر قرار نگرفت و شاهد افزایش تا سه برابری دستمزدهای بازیکنان بودیم؟
- هرچند در موارد بسیاری شاهد حضور بازیکنان و مربیان استاندارد در فوتبال ایران بوده ایم و آن ها تا حد قابل قبولی موجب ارتقای سطح کیفی فوتبال کشور شده اند، اما در برهه زمانی کنونی چه راهکاری برای جلوگیری از پدیده دلالی در جذب بازیکنان و مربیان خارجی برای فصل آینده لیگ برتر فوتبال ایران اندیشیده شده است؟ آیا باز هم شاهد حضور برخی بازیکنان بنجل و مربیان بی کیفیت در فوتبال کشور خواهیم بود؟
- آیا باز هم شاهد انعقاد قرارداد با بازیکنان و مربیان خارجی در فوتبال ایران از سوی تیم هایی خواهیم بود که توان پرداخت ارزی قرارداد منعقد شده را ندارند و پس از شکایت این افراد به فیفا باید اصل رقم قرارداد را همراه با جریمه پرداخت کنند و خسارت سنگینی را به سرمایه کشور وارد آوردند؟
- همانگونه که با ممنوعیت حضور بازیکنان و مربیان خارجی شاهد افزایش تا سه برابری قراردادهای بازیکنان داخلی در لیگ برتر فوتبال ایران بودیم، آیا با لغو این قانون و حضور خارجی ها در فوتبال کشور، آیا رقم قرارداد بازیکنان داخلی دچار کاهش خواهد شد؟
- در صورت عدم اجرای صحیح حضور بازیکنان و مربیان خارجی در فوتبال ایران، در شرایطی که فصل گذشته قانون ممنوعیت خارجی ها در فوتبال ایران تصویب شد و در فصل آینده لغو خواهد شد، چه کسی پاسخگو است؟