هرآنچه که باید درباره موتور‌های فضایی بدانید

مدیر عامل یک شرکت دانش بنیان درباره موتور‌های فضایی توضیحاتی را ارائه کرد.

!
مدیر عامل یک شرکت دانش بنیان درباره موتور‌های فضایی توضیحاتی را ارائه کرد.
حامد خسروبیگی مدیر عامل یک شرکت دانش بنیان در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به موتورهای فضایی اظهار کرد:در
حال حاضر فن‌چالش فضایی موتور با پیشران فوق‌سرد، بزرگترین فن‌چالش فضایی کشور است. موتور‌های موشک به دو دسته اصلی موتور سوخت
مایع و جامد تقسیم می‌شوند. موتور‌های سوخت مایع موتور‌هایی هستند که پیشرانه آن‌ها (شامل سوخت و اکسیدکننده) به صورت مایع است.
خسروبیگی گفت: پیشرانه‌هایی که معمولاً در دمای اتاق به‌صورت گاز هستند، اما برای رسیدن به چگالی‌های بالا به شدت سرد می‌شوند (مانند اکسیژن مایع و هیدروژن مایع) را پیشرانه‌های فوق سرد می‌نامند. به طور کلی موتور‌هایی با پیشرانه فوق سرد راندمان بالایی داشته و ضربه ویژه بالاتری (که به‌صورت نسبت نیروی پیشران تولید شده در واحد جرم مصرفی پیشرانه در واحد زمان یا همان دبی جرمی تعریف می‌شود) دارند که باعث می‌شود برای استفاده در پرتابگر‌های فضایی مناسب باشند؛ بنابراین دستیابی به فناوری طراحی و ساخت این موتور‌ها برای کشور اهمیت ویژه‌ای دارد.
این مدیرعامل شرکت دانش بنیان گفت:یکی از راه‌های توسعه فناوری در یک عرصه خاص برگزاری فن چالش است. فن‌چالش، رقابت چالشی و فناورانه بین چندین تیم به‌منظور توسعه‌ی حوزه‌ی خاصی از فناوری است. در فن‌چالش‌ها به تیم‌هایی که بهترین و موثرترین راه‌حل را برای توسعه‌ی فناوری ارائه دهند جوایزی اهدا می‌شود. برگزاری فن‌چالش‌ها سابقه‌ی طولانی در جهان دارد و در اغلب موارد دستاورد‌های بزرگ و موفقیت‌آمیزی در پی داشته‌اند.
او گفت: کار ما علاوه بر تشویق تیم‌های شرکت‌کننده به تلاش در جهت توسعه فناوری ساخت موتور با پیشرانه فوق سرد، راه را برای ورود بخش خصوصی به عرصه فناوری‌های پرتاب‌گر‌ها فضایی بسیار هموار کرده و یک تهییج عمومی بین متخصصان و کارشناسان این حوزه از فناوری ایجاد
می کند.
مدیرعامل این شرکت دانش بنیان گفت:در یک جلسه نمایندگان
بیش از ۱۰ شرکت دانش بنیان خصوصی، اعضای هیئت علمی فعال
در این زمینه، مدیر مرکز نوآوری هوافضا، نماینده صنعت، کمیته داوری و تیم برگزارکننده حضور داشتند. همچنین، رویکرد جدید صنعت در استفاده از ایده‌های بیرونی در قالب نوآوری باز و استفاده از چالش‌های متنوع در حوزه فضایی توسط نماینده صنعت و شرکت کنندگان بحث و بررسی شد.
او افزود: این رویداد در حال حاضر در مرحله دریافت پیشنهادیه است و تاکنون حدود ۱۰۰ تیم ثبت نام اولیه داشته و برای ارائه پیشنهادیه اعلام آمادگی کرده اند.
خسروبیگی تصریح کرد:این فن چالش در مدت ۲۰ ماه و در ۵ مرحله اصلی شامل امکان‌سنجی و طراحی مفهومی، طراحی اولیه، طراحی دقیق، ساخت نمونه‌ی آزمایشگاهی و ساخت نمونه‌ی مهندسی برگزار می‌شود. در هر مرحله تیم‌های برتر معرفی شده و ضمن اهدای جوایز ارزنده (در مجموع به ارزش بیش از ۴۶ میلیارد ریال)، امکان صعود به مرحله بعد برای آن‌ها فراهم می‌شود که درنهایت برای برنده این چالش، گواهینامه صلاحیت پروازی، امکان خرید تضمینی و قرار‌گیری موتور ساخته شده در ماهواره‌بر‌ها فراهم می‌شود.