باور کنید عسل هم فاسد می‌شود اگر...

عسل تاریخ انقضا ندارد. این جمله‌ای است که معمولا زنبورداران و فروشندگان در جواب این سوال مشتریان که عسل را تا چه مدت می‌توان نگهداری کرد می‌دهند.اما از طرفی همین مشتری هنگامی که از درب مغازه عسل‌های بسته بندی شده را می‌خرد بر روی آن معمولا تاریخ انقضایی ۲ ساله درج شده است که باعث شده است این سوال برای افراد زیادی پیش بیاید که بالاخره عسل فاسد می‌شودیا نه؟

باور کنید عسل هم فاسد می‌شود اگر...


عسل تاریخ انقضا ندارد. این جمله‌ای است که معمولا زنبورداران و فروشندگان در جواب این سوال مشتریان که عسل را تا چه مدت می‌توان نگهداری کرد می‌دهند.اما از طرفی همین مشتری هنگامی که از درب مغازه عسل‌های بسته بندی شده را می‌خرد بر روی آن معمولا تاریخ انقضایی ۲ ساله درج شده است که باعث شده است این سوال برای افراد زیادی پیش بیاید که بالاخره عسل فاسد می‌شودیا نه؟
جواب این پرسش هم خیر است و هم بله. عسل طبیعی اگردر شرایط مناسب نگهداری شود داشته باشد و کیفیت مطلوب هم داشته باشد،
هرگز فاسد نمی‌شود .دلایل متعددی باعث می‌شود عسل طبیعی بر خلاف سایر موادغذایی تا طولانی مدت فاسد نشود. عسل  چند خاصیت ویژه دارد که به ماندگاری طولانی مدت آن کمک می‌کند.
- مقدار قند بسیار زیاد عسل: عسل از حدود ۸۰ درصد قند تشکیل شده است که می‌تواند رشد بسیاری از انواع میکروب ها مانند
قارچ ها و باکتری ها را مهار کند.مقدار زیاد قند به این معنی است که فشار اسمزی موجود در عسل بسیار زیاد است، همین امر باعث می‌شود که آب از سلول‌های میکروب‌ ها خارج شود و رشد و تولید مثل آن‌ها را متوقف کند. در نتیجه هیچ میکروارگانیسمی در عسل رشد نمی‌کند.
-آنزیم‌هایی که زنبور وارد عسل می‌کند:زنبورهای عسل در طی فرآیند تولید عسل آنزیم‌های مختلفی به عسل اضافه می‌کند،یکی از این آنزیم‌ها، گلوکز اکسیدازاست. گلوکز اکسیداز قند را به اسید گلوکونیک تبدیل می‌کند و همچنین ترکیبی به نام پراکسید هیدروژن آزاد می‌کند.تصور می‌شود که این پراکسید هیدروژن به خواص ضد باکتریایی عسل کمک می‌کند و از رشد میکروارگانیسم‌ها جلوگیری می‌کند.
در چه شرایطی عسل فاسد می‌شود؟تا اینجای کار متوجه شدیم که عسل به علت برخی از ویژگی‌هایی که دارد عملا در طولانی مدت فاسد نمی‌شود. اما این شرایط تا زمانی برقرار است که تعادل ترکیبات عسل طبیعی به هم نخورد در غیر این صورت عسل نیز ممکن است فاسد شود.
رطوبت بیش از حد:یکی از عوامل مهم در تخمیر و فاسد شدن عسل رطوبت بیش از حد عسل است. عسل طبیعی برای ماندگاری طولانی مدت باید رطوبتی کمتر از ۱۸ درصد داشته باشد هر چه این مقدار بیشتر شود احتمال اینکه عسل تخمیر و ترش شود نیز بیشتر می‌شود.
-عسل نرسیده باشد:زمانی که زنبور عسل شهد را جمع آوری می‌کند رطوبت آن در حدود ۶۰ تا ۸۰ درصد است و زنبور عسل با کار بر روی آن رطوبت را تا کمتر از ۲۰ درصد می‌رساند.اگر عسل زودتر از موعد مقرر برداشت شده باشد اصطلاحا می‌گویند عسل نارس برداشت شده است. رطوبت عسل نارس معمولا بیش از ۲۰ درصد است که در این حالت عسل مستعد تخمیر و ترش شدن است.
-نگهداری نادرست: یکی از عوامل دیگری که می‌تواند باعث افزایش رطوبت عسل و در نتیجه آن تخمیر عسل شود نگهداری نادرست عسل است.عسل یکی ماده‌ی غذایی است که به شدت جاذب رطوبت است و اگر با هوا در تماس باشد قطعا رطوبت هوا را جذب می‌کند و درصد رطوبت خود را افزایش می‌دهد همین عامل باعث می‌شود که عسل تخمیر شود.