وزارت نفت برای جلوگیری از آلودگیهای محیطی بر آن شد به فکر جمعآوری گازهای همراه نفت بیفتد، البته ایران در طول سالهای اخیر، تحرکاتی جدی برای تعیین تکلیف این مقوله داشته است.
وزارت نفت برای جلوگیری از آلودگیهای محیطی بر آن شد به فکر جمعآوری گازهای همراه نفت بیفتد، البته ایران در طول سالهای اخیر، تحرکاتی جدی برای تعیین تکلیف این مقوله داشته است.
به گزارش شانا به نقل از ایران پترولیوم، در یک قرن اخیر در ایران سوزانده شدن گازهای همراه نفت آثار سوء محیط زیستی و به خطر افتادن سلامت جامعه محلی مناطق صنعتی نفت و گاز را به همراه داشته است، لزوم توجه به خاموش کردن این مشعلها هم از بعد اقتصادی و هم از منظر عمل به تکالیف بینالمللی نباید فراموش شود، از این رو بهتازگی شرکتهای پتروشیمی ایران با هدف تأمین پایدار خوراک خود اقدام به سرمایهگذاریهای بلندمدت و با حجم بالا در این باره کردهاند که میتوان نمونه موفق آن را پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس خواند.
بر اساس آمار ارائهشده توسط واحد برنامهریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران در سال ۱۳۹۵ مقدار بالقوه گازهای همراه برای جمعآوری در شرکتهای عملیاتی نفت روزانه نزدیک به ۴۳ میلیون مترمکعب (بیش از ۱۱۰ میلیون بشکه معادل نفت خام در سال) بوده است.
ازدیاد برداشت نفت با تزریق گازهای همراه نفت
با نخستین چاه تولیدی در مسجدسلیمان تا ادوار بعد تولید نفت در میدانهای ایران با تخلیه طبیعی صورت گرفته و گازهای همراه نفت سوزانده شده است. بعد از سالها برای جمعآوری گازهای همراه نفت طرحهای مختلفی تعریف شد که احداث انجیالها برای جمعآوری و تفکیک گازهای همراه، طرح آماک، طرح جمعآوری گازهای همراه منطقه خارک، سیری و از آن دست بهشمار میرود.
عموم میدانهای نفتی کشور از نیمه عمر خود گذشتهاند، با این حال باید تلاش شود برای باقیمانده دوران تولید، روشی که در توسعه میدان دارخوین بهکار گرفته شد اجرا شود. صنعت نفت ایران اکنون دو برنامه اصلی شامل واگذاری پروژههای جمعآوری گازهای همراه نفت به بخش خصوصی و هلدینگهای پتروشیمی را مدنظر قرار داده است.
بر این اساس در شرایط فعلی اجرای همزمان
۹ طرح NGL در مجموع با ظرفیت جمعآوری روزانه ۵.۱ میلیارد فوت مکعب گازهای همراه نفت شامل طرحهای پالایشگاه گاز بیدبلند دو (شامل چهار طرح NGL)، پالایشگاه گاز یادآوران خلیج فارس (NGL ۳۲۰۰)، پالایشگاه گاز هنگام (مشعل گازی جزیره قشم)، (دهلران) و NGL ۲۳۰۰ میدان مارون، NGL خارک در دستور کار قرار گرفته است، با اجرای این طرحهای تا سال ۱۴۰۱ همه گازهای همراه نفت در ایران به فرآوردههای با ارزش تبدیل
خواهد شد.
اجرای پروژه جمعآوری گازهای مشعل در حوزه شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب ۱۸ تا ۲۰ میلیون مترمکعب در روز در قالب سرمایهگذاری شرکتهای پتروشیمی مارون و پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس با هدف تأمین خوراک صنایع پتروشیمی تا سال ۱۴۰۱، همچنین پیگیری اجرای قرارداد واحدهای جمعآوری و فرآورش گاز و گاز مایع ۳۲۰۰ و ۳۱۰۰ به ترتیب در حوزه جنوب غرب و غرب کشور با هدف جمعآوری حدود ۱۲ میلیون مترمکعب در روز گازهای مشعل بهعنوان خوراک صنعت پتروشیمی تا پایان سال ۱۴۰۰ انجام میشود.
افتتاح بزرگترین تأسیسات جمعآوری گازهای همراه نفت
پارسال طرح پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس بهعنوان بزرگترین تأسیسات جمعآوری و فرآورش گازهای همراه نفت با سرمایهگذاری بیش از ۳ میلیارد دلار، به بهرهبرداری رسید. با راهاندازی تأسیسات جمعآوری گازهای همراه نفت طرح پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس که ظرفیت فرآورش روزانه بیش از ۵۶ میلیون مترمکعب گازهای همراه را دارد،
۳.۴ میلیون تن خوراک پتروشیمی تولید میشود.
به موازات احداث طرح پالایش گاز بیدبلند
خلیج فارس، با هدف جمعآوری گازهای همراه نفت شرق کارون نیز دو قرارداد با شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس (هلدینگ خلیج فارس) و شرکت پتروشیمی مارون امضا شد.