علائم بیماری تیروئید در کودکان را بشناسید

اگر به هر علتی تست‌های تیروئیدی انجام نشود، علائمی در نوزادان و کودکان دارد. مهم‌ترین مسئله‌ نگران کننده، اثر آن روی تکامل سیستم عصبی و مغز کودک است.

اگر به هر علتی تست‌های تیروئیدی انجام نشود، علائمی در نوزادان و کودکان دارد. مهم‌ترین مسئله‌ نگران کننده، اثر آن روی تکامل سیستم عصبی و مغز کودک است.
به گزارش بهداشت نیوز، بیماری‌های تیروئیدی از جمله مشکلات شایع در بین بزرگسالان و کودکان است. از آنجایی که هورمون تیروئید نقش بسزایی در سوخت و ساز و متابولیسم بدن دارد توجه به درمان آن اهمیت زیادی، به خصوص برای کودکان دارد. این که آیا تغذیه در ایجاد یا درمان این بیماری نقش دارد؟ چه علائمی نشان از این بیماری در کودکان دارد؟ و اهمیت کم کاری یا پر کاری تیروئید در دوران بارداری، سوالات مهم در مورد این بیماری است که به این بهانه با دکتر نسرین بابازاده متخصص داخلی و فلوشیپ غدد به گفت‌وگو نشستیم که در ادامه آن را می‌خوانید:
 آیا تغذیه می‌تواند در کم کاری یا پرکاری تیروئید نقش داشته باشد؟
ید موجود در رژیم غذایی یکی از مهمترین فاکتورها در عملکرد صحیح غده تیرویید است. مطالعات مختلف نشان داده است که در مناطقی که خاک غنی از ید ندارد، شیوع کم کاری تیروئید و گواتر در آن منطقه بیشتر است. همچنین مشاهده شده است که در مناطقی که خاک، ید زیادی دارد یا رژیم غذایی مردم سرشار از ید است ( مثلا مصرف غذای دریایی زیاد است) پرکاری تیروئید مختصری نسبت به مناطق دیگر بیشتر است.
ایران جزء مناطقی است که خاک‌اش ید زیادی ندارد. در گذشته‌های دور، مشکل گواتر و کم کاری تیروئید در کودکان بسیار دیده می‌شد که با توزیع نمک‌های یددار و غنی کردن مواد غذایی با ید این ‌مشکل تا حد زیادی برطرف شد.
 آیا لازم است عموم افراد بخواهند به صورت روتین از مکمل‌های ید استفاده کنند؟
ما مکمل‌های ید را به صورت روتین تجویز نمی‌کنیم. استفاده از نمک‌های یددار کفایت می‌کند. استثنایی که وجود دارد در مورد خانم‌های باردار است. در این افراد چون نیاز بدن‌شان به ید افزایش پیدا می‌کند، مکمل ید تجویز می‌شود.
 آیا مواد غذایی دیگری در ایجاد پرکاری و کم کاری تیروئید نقش دارند؟
یک سری از خوراکی‌ها تحت عنوان گواتروژن معروفند ( به مواد غذایی گفته می‌شود که باعث ایجاد گواتر می‌شوند) در یک سری از سبزیجات خاص مثل کلم، ترب، شلغم یا بادام زمینی وجود دارد. این که مصرف روتین این مواد غذایی باعث کم کاری یا پرکاری تیروئید می‌شود. باید بگوییم خیر. جای نگرانی ندارد مگر این که فرد بخواهد بسیار زیادتر از حد نرمال از این مواد استفاده کند. در غیر این صورت مصرف روتین و روزمره این مواد جای نگرانی ندارد. نیازی نیست که بیماران (چه کودکان و چه بزرگسالان ) خودشان را از مصرف این مواد غذایی محروم کنند.
از طرفی در مورد نمک‌ها، بهترین نمکی که وجود دارد همان نمک تصفیه شده یددار است.بیمارانی به ما مراجعه می‌کنند و می‌گویند:«ما از نمک‌های آبی یا صورتی ... استفاده می‌کنیم برای این که تیروئیدمان تنظیم شود».این موضوع پایه علمی ندارد.بهترین نمک همان نمک یددار است که استفاده شود.