آنالیز پیچیده‌ترین بیماری‌ها با هوش مصنوعی در آزمایشگاه‌ها

مسئول محور پیشرفت‌های فناوری درآزمایشگاه‌های هماتولوژی در مورد نقش هوش مصنوعی در آزمایشگاه‌های پزشکی و آنالیز پیچیده‌ترین بیماری‌ها توضیح داد.

مسئول محور پیشرفت‌های فناوری درآزمایشگاه‌های هماتولوژی در مورد نقش هوش مصنوعی در آزمایشگاه‌های پزشکی و آنالیز پیچیده‌ترین بیماری‌ها توضیح داد.
به گزارش آفرینش به نقل از انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی تشخیص طبی ایران، دکتر نادر وظیفه شیران، مسئول محور پیشرفت‌های فناوری درآزمایشگاه‌های هماتولوژی امروزی در بیست و دومین کنگره کشوری و شانزدهمین کنگره بین‌المللی ارتقای کیفیت خدمات آزمایشگاهی تشخیص پزشکی ایران که درروزهای 9 تا 12 اردیبهشت ماه 1404درمحل مرکز همایش‌های بین المللی برج میلاد برگزار می‌شود، درباره جدیدترین فناوری مورد استفاده در آزمایشگاه‌های هماتولوژی گفت: اکنون دستگاه‌های نسل جدید وارد بازار شدند که دستگاه‌های پیشرفته و بزرگی بوده که آزمایش ESR یا رسوب گلوبول‌های قرمز را به صورت فوری طی ۲۰ ثانیه انجام می‌دهند.
وی اشاره کرد:این دستگاه‌ها می‌توانند هموگلوبین A1c را انجام دهند همچنین همزمان می‌توانند همه مواردی را که نیاز به بررسی خون دارند، شناسایی و تهیه گستره رنگی کرده و به دستگاه‌های دیگر دهند تا اسکن شوند و سلولها براساس هوش مصنوعی شناسایی و تطبیق پیدا کنند.
وظیفه شیران در پاسخ به این سوال که چگونه هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی در پیشرفت آزمایش‌های هماتولوژی به کار می‌روند اشاره کرد: الگوریتم‌ها در تشخیص بسیاری از بیماری‌ها نقش موثری دارند. این الگوریتم‌ها برخی اوقات بسیار بزرگ هستند که شاید فقط با هوش مصنوعی قابل حل باشند؛ حال اگر تعدادی از نتایج مورد نیاز الگوریتم را داشته باشیم می‌توانیم پیچیده‌ترین بیماری‌ها را آنالیز کنیم.
وی ادامه داد: این موضوع در هماتولوژی آزمایشگاهی نیز بسیار معمول است؛ اطلاعات مربوط به شکل سلول‌ها در حافظه سرورها ذخیره شده و می‌توانند در تشخیص سلول‌های خونی نارس و بدخیم هماتولوژی موثر باشند.
وی درباره نقش توان‌یابی نسل جدید در تشخیص بیماری‌های خونی گفت: برای بسیاری از بیماری‌های بدخیم در مرحله تشخیص و سرطان‌زایی آنان، اطلاعات زیادی لازم داریم که باید اطلاعات را تعریف کنیم تا میزان جهش بیماری را بر اساس ژن اصلی شناسایی و سپس وضعیت بیمار مشخص شود، در این بین NGS وسیله ورود به این موضوع است و تا زمانی که در ایران استارت نخورد موفقیت در ایران نسبت به سایر کشورها دور از دسترس خواهد بود.
دکتر وظیفه شیران با اشاره به چالش‌ها و محدودیت‌ها اضافه کرد: مهم‌ترین چالش‌ها رتبه‌بندی  آزمایشگاه‌هاست؛ وقتی آزمایشگاه‌ها طبقه‌بندی شوند و یک نهاد بر سطح خوب یا بد بودن آنان نظارت کند وضعیت و تعرفه آزمایشگاه‌ها بر اساس تکنولوژی و سرمایه انسانی مورد استفاده در آن تعیین می‌شود.
وی درباره دیگر فناوری‌های به روز آزمایشگاهی اظهار کرد: POCT آزمایش‌هایی هستند که در مطب‌ها و منازل انجام می‌گیرند و در ایران تا زمانی که سیستم آزمایشگاه‌های POL راه اندازی نشود این اتفاقات ارزشی نخواهند داشت.