ابداع دارویی جدید برای درمان نابینایی

دانشمندان با ابداع یک داروی پیشرفته موفق به بازسازی شبکیه آسیب‌دیده چشم شدند. آنها با مهار پروتئینی خاص توانستند بینایی را در نمونه‌های آزمایشگاهی حیوانی بازیابی کنند.

دانشمندان با ابداع یک داروی پیشرفته موفق به بازسازی شبکیه آسیب‌دیده چشم شدند. آنها با مهار پروتئینی خاص توانستند بینایی را در نمونه‌های آزمایشگاهی حیوانی بازیابی کنند.
به گزارش ایسنا، بینایی یکی از مهم‌ترین حواس انسان است، با این حال بیش از ۳۰۰ میلیون نفر در سراسر جهان به دلیل بیماری‌های مختلف شبکیه در معرض خطر از دست دادن بینایی خود هستند.
اگرچه درمان‌های جدید به کند شدن پیشرفت این بیماری‌ها کمک کرده‌اند، اما تاکنون هیچ درمان مؤثری نتوانسته است بینایی از دست رفته را بازیابی کند.
اکنون محققان «مؤسسه علم و فناوری پیشرفته کره جنوبی»(KAIST) داروی جدیدی را توسعه داده‌اند که با موفقیت بینایی را بازیابی می‌کند.
به نقل از اس‌تی‌دی، این مؤسسه اعلام کرد که یک تیم تحقیقاتی به سرپرستی پروفسور «جین وو کیم»(Jin Woo Kim) از بخش
علوم زیستی، دارویی را ابداع کرده‌اند که اعصاب شبکیه را برای بازیابی بینایی بازسازی می‌کند.
این تیم در آزمایش‌هایی با استفاده از نمونه‌های آزمایشگاهی حیوانی، با مهار کردن پروتئینی موسوم به «PROX1» که به طور معمول از ترمیم شبکیه چشم جلوگیری می‌کند، به بازسازی شبکیه و بازیابی بینایی دست یافتند.
 اولین بازسازی بلندمدت شبکیه در پستانداران
در این مطالعه اولین القای موفقیت‌آمیز بازسازی عصبی بلندمدت در شبکیه چشم پستانداران انجام شد و امید جدیدی برای بیماران مبتلا به بیماری‌های «دژنراسیون شبکیه»(degenerative retinal) که هیچ گزینه درمانی نداشتند، فراهم شد.
بیماری «دژنراسیون شبکیه» منجر به آسیب‌شناختی پس‌رونده در سلول یا اجزای سلول می‌شود و در نهایت ممکن است کارکرد سلول را مختل کند و به کوری منجر شود.
با افزایش سن جمعیت جهان، تعداد بیماران مبتلا به بیماری‌های شبکیه در حال افزایش است. با این حال، هیچ درمانی برای بازیابی شبکیه و بینایی آسیب‌دیده وجود ندارد.دلیل اصلی این امر، ناتوانی شبکیه چشم پستانداران در بازسازی پس از آسیب است.
مطالعات روی حیوانات خونسرد مانند ماهی‌ها که توانایی بازسازی شبکیه خود را دارند، نشان داده است که آسیب‌های شبکیه باعث تحریک سلول‌های «گلیا مولر»(Müller glia) می‌شوند. این تحریک باعث تمایززدایی سلول‌های پیشرو شبکیه می‌شود. در نتیجه، نورون‌های جدید تولید می‌شوند. با این حال در پستانداران، این فرآیند مختل و منجر به آسیب دائمی شبکیه می‌شود.
 شناسایی پروتئین PROX1 جهت بازسازی شبکیه
طی این مطالعه، محققان پروتئین «PROX1» را به عنوان یک مهارکننده کلیدی سلول «گلیا مولر» در پستانداران شناسایی کردند. این پروتئین در نورون‌های شبکیه، «اسبک مغز» یا «هیپوکامپ»(hippocampus) و نخاع یافت می‌شود و در آنجا تکثیر سلول‌های بنیادی عصبی را مهار می‌کند و تفکیک نورون‌ها را افزایش می‌دهد.