فناوری‌ تولید هلیوم با هدف ارائه راهکار به شرکت ملی گاز ارزیابی می‌شود

مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران:

فناوری‌ تولید هلیوم با هدف ارائه راهکار به شرکت ملی گاز ارزیابی می‌شود

 


مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران ضمن اعلام خبر ارزیابی فناوری‌های تولید هلیوم با هدف ارائه راهکار به شرکت ملی گاز ایران، توسعه فناوری و ساخت واحدهای تولید هلیوم در پالایشگاه‌های گاز کشور را از اهداف راهبردی این شرکت برشمرد.
به گزارش شانا به نقل از شرکت ملی گاز ایران، محسن مظلوم فارسی‌باف گفت: بر همین اساس، مقدار مصرف و افزایش احتمالی نیاز کشور به هلیوم طی ۱۰ سال آینده، از طریق پروژه «ارزیابی فناوری‌های برداشت هلیوم با هدف ارائه راهکار به شرکت ملی گاز ایران» بررسی و تصویب شد.
وی افزود: در این زمینه پروژه مشترکی با مؤسسه فرآورش گاز طبیعی در جریان است تا شرکت ملی گاز ایران بتواند از طریق زیست‌بوم نوآوری کشور، هلیوم مورد نیاز کشور را تأمین و این خلأ چند ساله را برطرف کند.

مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران با بیان این که با انجام این پروژه می‌توان مناسب‌ترین سناریوی محتمل در حوزه برداشت هلیوم را با توجه به شرایط کشور تعیین کرد، افزود: بر این پایه، بسیاری از ذی‌نفعان مانند وزارت نفت، دانشگاهیان و وزارت بهداشت نیز می‌توانند از نتایج آن بهره‌مند شوند.
به گفته مظلوم فارسی‌باف، محدودیت منابع هلیوم در زمین و نیز افزایش تقاضا نسبت به تولید در دهه گذشته را سبب راهبردی شدن این ماده و در نتیجه، بیشترین رشد قیمت در بازار دانست و گفت: تنها منبع صنعتی تولید هلیوم، گاز طبیعی و ترکیبی از روش‌های سردسازی، PSA و ممبران (غشا) است که برای استحصال هلیوم از گاز به‌کار می‌رود.
وی با بیان اینکه توسعه فناوری‌های بومی بر مبنای غشایی، از جمله دیگر اهداف این طرح است، تصریح کرد: بر همین اساس، در مراحل ابتدایی این پروژه، فناوری‌های موجود و فرآیندهای مختلف به‌ همراه چالش‌ها و ارزیابی‌های اولیه از منظر اقتصادی بررسی و برای واکاوی تجهیزات کلیدی در فرآیند تولید، انتقال و ذخیره‌سازی تلاش می‌شود.مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران در ادامه، افزود: در مراحل بعدی این پروژه، زنجیره ارزش هلیوم و نیز نحوه دسترسی به فناوری بررسی می‌شود و بر اساس برنامه‌ریزی‌های مشخص‌شده از سه نقطه پالایشگاه‌های گازی (شمال شرقی و جنوب غربی کشور) به پیشنهاد کارفرما، نمونه‌گیری و آنالیز انجام می‌شود تا درباره سناریوهای پیشنهادی، تصمیم مناسب‌تری دریافت شود.
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران در پایان، اظهار کرد: در ادامه نیز مقدار مصرف سالانه هلیوم کشور بر اساس داده‌های گمرک و برآورد سازمان‌ها و شرکت‌های مصرف‌کننده استخراج و مقدار رشد احتمالی نیاز کشور تا ۱۰ سال آینده پیش‌بینی می‌شود ظرفیت واحد مورد نیاز، برآورد شود.