فاز نخست خط لوله جدید بندرعباس - سیرجان - رفسنجان امسال به بهره‌برداری می‌رسد

پیشرفت ۵۰ درصدی گستره یک؛

مجری گستره یک طرح احداث خط لوله جدید بندرعباس - سیرجان - رفسنجان شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت از پیشرفت ۵۰ درصدی و بهره‌برداری از گستره یک این طرح در سال جاری خبر داد.


مجری گستره یک طرح احداث خط لوله جدید بندرعباس - سیرجان - رفسنجان شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت از پیشرفت ۵۰ درصدی و بهره‌برداری از گستره یک این طرح در سال جاری خبر داد.
علی خانی‌پور در گفت‌وگو با شانا اظهار کرد: طرح خط لوله ۲۶ اینچ بندرعباس - سیرجان - رفسنجان به‌عنوان یکی از طرح‌های زیربنایی کشور در شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران تعریف شده که شامل مسیر خط لوله از بندرعباس تا رفسنجان، همچنین تلمبه‌خانه‌ها و پایانه‌های مسیر است و بخش نخست یا گستره یک آن از بندرعباس تا مهرآران، گستره دو از مهرآران تا رفسنجان و انشعابی سیرجان، گستره سه شامل تلمبه‌خانه‌ها و پایانه‌های مسیر و گستره چهار شامل احداث تأسیسات جانبی برق‌کشی طرح تعریف شده است. مصوبه این طرح سال ۹۸ از سوی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی به شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران ابلاغ شد و طی مراحل قانونی با برگزاری مناقصه، قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا (ص) به اتفاق شرکت تدبیر گستر ایرانیان به‌عنوان برنده مناقصه معرفی شدند و اسفندماه ۹۸ این طرح به پیمانکار ابلاغ شد.
وی افزود: طول این پروژه ۲۴۹ کیلومتر خط لوله ۲۶ اینچ ای‌پی‌آی
 ۶۰ است که محصولات پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس را به مراکز کشور منتقل می‌کند. این خط ظرفیت حمل ۳۰۰ هزار بشکه در روز فرآورده شامل بنزین، نفت گاز و نفت سفید را دارد. ارزش ارزی این پروژه حدود
 ۶۶ میلیون یورو است که عمده آن به بخش تأمین لوله و کالا باز می‌گردد؛ در بخش ریالی هم ارزش ریالی این پروژه  ۲۰۴ میلیارد تومان است.
مجری گستره یک طرح احداث خط لوله بندرعباس - رفسنجان با تأکید بر اینکه این پروژه راهبردی قرار است ۵۰ درصد بنزین کشور را از منطقه بندرعباس به مرکز کشور منتقل کند، درباره مقدار پیشرفت پروژه در بخش‌های مختلف بیان کرد: این پروژه ۵۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد که در بخش اجرا ۴۰ درصد، در تأمین کالا ۶۰ درصد و در بخش مهندسی بیش از ۸۰ درصد است.
خانی‌پور گفت: این پروژه ۴۷۰ کیلومتری شامل چهار گستره است که از بندرعباس، قطب‌آباد تا مهرآران (۲۴۰ کیلومتر) جزو گستره یک محسوب می‌شود. از خروجی تلمبه‌خانه مهرآران به تلمبه خانه رفسنجان و یک انشعاب ۸ اینچ به سمت پایانه رفسنجان، گستره دو، است. تلمبه‌خانه‌ها شامل تلمبه‌خانه بندرعباس، قطب‌آباد، مهرآران و پایانه‌های
سیرجان - رفسنجان نیز گستره سه این پروژه محسوب می‌شود.
 بهره‌برداری ۶ ماه زودتر از موعد مقرر طرح
وی افزود: زمان پایان این پروژه اسفند سال ۱۴۰۱ است که طبق برنامه‌ریزی‌های انجام‌شده، پیش‌بینی ما این است که با دریافت لوله‌های پروژه، پروژه را ۴ تا ۶ ماه زودتر از موعد مقرر به بهره‌برداری برسانیم.
مجری گستره یک طرح احداث خط لوله بندرعباس - رفسنجان تأکید کرد: به موازات این پروژه، پروژه‌های ملی دیگری از جمله خط لوله
 گوره - جاسک در سطح کشور تعریف شده بود که این پروژه‌ها، حجم بالایی از ظرفیت کشور را به لحاظ تأمین لوله اشغال کرده بودند، بنابراین یکی از چالش‌های ما در آغاز پروژه، تأمین لوله بود، اما خوشبختانه با پیش‌بینی‌هایی که کردیم، بخش عمده‌ای از لوله‌های طرح تأمین و ساخته شده و به محل پروژه ارسال شده است.
خانی‌پور با اشاره به اینکه مهم‌ترین چالش پروژه‌های خط لوله تأمین لوله‌های پروژه است، بیان کرد: اولویت ما در اجرای این پروژه استفاده از ظرفیت سازندگان داخلی بوده و یکی از مشکلات عمده ما در بحث تأمین لوله این است که مواد اولیه لوله که تختال است، باید ابتدا طریق بورس خریداری شود و با توجه به اینکه تنها سازنده مواد اولیه لوله‌های API، فولاد مبارکه اصفهان است، تأمین آن از طریق بورس و محدودیت ظرفیت مشکلات زیادی را به پروژه تحمیل کرد.
وی با تأکید بر اینکه حجم بالای متقاضی برای خرید تختال و ورق، همچنین محدودیت سازندگان، پروژه‌ها را برای تأمین لوله با تأخیر مواجه می‌کند، ‌گفت: خوشبختانه با رویکرد و عملکرد مثبت مدیریت جدید، با هماهنگی‌های انجام‌شده همه تجهیزات مورد نیاز این طرح نیز به مرحله تولید رسیده و به محل پروژه‌ انتقال یافته است.