شیوع سویه ایمنی‌گریز "ایکس‌بی‌بی‌" در سنگاپور

شیوع سویه ایمنی‌گریز "ایکس‌بی‌بی‌" در سنگاپور



متخصصان علوم پزشکی و ویروس‌شناسی هشدار می‌دهند: زیرسویه جدیدی از کووید که به سرعت در سنگاپور در حال گسترش است تا امروز موفق‌ترین سویه در فرار از دستگاه ایمنی بدن انسان بوده و طیف گسترده‌ای از روش‌های دارودرمانی بر آن اثر ندارد.
به گزارش ایسنا، متخصصان می‌گویند این زیرسویه که «ایکس‌بی‌بی» (XBB) نام دارد، مسری‌تر از سویه‌ها و زیرسویه‌های قبلی است و در بیش از ۱۷ کشور از جمله استرالیا، سنگاپور، دانمارک و ژاپن گسترش یافته است.
وزارت بهداشت سنگاپور در بیانیه روز ۱۵ اکتبر  گفت که این زیرسویه نخستین بار در ماه اوت (مرداد) در هند مشاهده شد.
همچنین نخستین موارد ابتلا به ایکس‌بی‌بی در هنگ‌کنگ در هفته اول اکتبر شناسایی شد.
امش آدالجا، کارشناس بهداشت عمومی در مرکز ایمنی سلامت جان هاپکینز در این رابطه نوشت:احتمالا این مقاوم‌ترین زیرسویه در برابر دستگاه ایمنی بدن است و مشکلاتی برای درمان‌های مبتنی بر پادتن مونوکلونال و راهبرد پیشگیرانه ایجاد می‌کند.
آدالجا گفت: حتی در سویه‌های مقاوم در برابر دستگاه ایمنی، واکسن همچنان از بدن در برابر مهم‌ترین چیز –ابتلا به بیماری شدید– محافظت می‌کند.
به گفته مرکز منابع بررسی ویروس کرونای جان هاپکینز، در سنگاپور زیرسویه ایکس‌بی‌بی احتمالا عامل افزایش شدید تعداد موارد ابتلا به کووید از چهار هزار و ۷۱۹ مورد در ۱۰ اکتبر به ۱۱ هزار و ۷۳۲ مورد (یا بیش از دو برابر) در روز بعد از آن بوده است.
همچنین موارد گزارش‌ شده روزانه در این کشور از ۱۱ اکتبر به کمتر از ۹۰۰۰ نفر کاهش نیافته است.
کانال خبر آسیا (Channel News Asia) نیز گزارش داد که ایکس‌بی‌بی اکنون زیرسویه غالب در این کشور و عامل ۵۴ درصد از موارد ابتلای محلی از ۳ تا ۹ اکتبر بوده است.
وزیر بهداشت سنگاپور نیز در نشستی مطبوعاتی گفت که تعداد موارد فعلی ابتلا به کووید احتمالا تا اواسط نوامبر (اواخر آبان) به اوج خود خواهد رسید.
وی گفت: احتمالا این موجی کوتاه و شدید خواهد بود.
در حالیکه به نظر می‌رسد ایکس‌بی‌بی در آسیا در حال گسترش است، زیرسویه «بی‌کیو.وان‌.وان» (BQ.۱.۱) که آن را خویشاوند نزدیک ایکس‌بی‌بی می‌دانند، در اروپا و نیز در برخی از ایالت‌های آمریکا در حال گسترش است.
متخصصان می‌گویند: سویه‌های مختلف در دوره‌هایی در مکان‌های مختلفی از دنیا در حال گسترش بوده‌اند مانند سویه گاما در آمریکای جنوبی و بتا در آفریقای جنوبی. اما این فرق دارد زیرا اکنون سویه‌هایی داریم که به شدت ایمنی‌گریزند و در هر کشور بالقوه‌ای، تعدادی از آن‌ها می‌توانند همزمان فعال باشند.