آیا تهران آماده زلزله هست؟!

زمین لرزه‌های پی در پی در اطراف کوه دماوند در یک ماه گذشته، موجب نگرانی مردم و مسئولان ذیربط در این زمینه شده است؛ مردم و مسئولانی که می‌دانند آمادگی تهران در رابطه با زلزله ۷ ریشتری پیش‌بینی شده‌ای که منتظرش هستند، طبق گفته ستاد بحران تهران، تنها ۱۸درصد آمادگی دارد.

 


زمین لرزه‌های پی در پی در اطراف کوه دماوند در یک ماه گذشته، موجب نگرانی مردم و مسئولان ذیربط در این زمینه شده است؛ مردم و مسئولانی که می‌دانند آمادگی تهران در رابطه با زلزله 7 ریشتری پیش‌بینی شده‌ای که منتظرش هستند، طبق گفته ستاد بحران تهران،  تنها 18درصد آمادگی دارد. در همین یکی دو ماه اخیر هم هر از گاهی برخی خبرگزاری‌ها و نهادها و سازمان‌ها، در این مورد خبری می‌گذارند، گفت‌وگویی می‌کنند و ماجرا در همین حد، پی‌گیری می‌شود. خبر خیلی تازه در این مورد این است که طبق آمار شهرداری و وزارت راه و شهرسازی، 4.5 میلیون نفر تهرانی در ساختمان‌هایی زندگی می‌کنند که از لحاظ سازه‌ای ناپایدار هستند و با زلزله‌ 6 تا 7 ریشتری آوار می‌شوند! رئیس بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی می‎گوید:«هم‌اکنون از حدود 23‌ میلیون واحد مسکونی در سطح کشور نزدیک به 10 ‌میلیون، یعنی حدود 45 تا 47 ‌درصد ساختمان‌ها بناهایی هستند که اسکلت ندارند!» در واقع ساکنان ده میلیون خانه مسکونی، در ساختمان‌هایی کلنگی و فاقد متر و معیارهای استاندارد خانه‌سازی زندگی می‌کنند و بسیار طبیعی است اگر مسئولان ذیربط در این مورد ابراز نگرانی بکنند. اما این ابراز نگرانی به تنهایی مشکلی را حل نخواهد کرد مگر با یک وفاق و ائتلاف جمعی بین مردم و مسئولان برای نوسازی این منازل بدون اسکلت و نجات دادن هر چه زودتر جان این تعداد کثیر از مردم!
بدیهی است که آگاهی نقطه شروع تغییرات است؛ ماندن در همان نقطه آگاهی و حرکت نکردن در جهت اصلاح موارد مشکوک و خطرناک، می‌تواند شهر و شهروندانش را با فاجعه‌ای جبران‌ناپذیر مواجه کند.
 توجه به این گفته رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران بسیار ضروری و عملی کردن آن از اهم واجبات است که اعلام کرده:«با ارائه وام به‌طور حتم خیلی‌ها می‌توانند خانه خود را در برابر زلزله مقاوم کنند.» بنابر این یکی دیگر از تمهیدات وامی دولت برای حفظ جان مردم در کنار وام ودیعه مسکن، وام خرید مسکن و ساخت‌وساز مسکن امید، تادیه وام بازسازی مسکن با کمترین موانع و مشکلات بانکی است تا هر چه زودتر مردم بتوانند خانه‌های بدون اسکلت خود را بازسازی و شهر را از فاجعه نجات دهند. اما نکته مهم‌تر این است که باید به ساکنان این خانه‌ها نیز در مورد نا امن بودن خانه‌های‌شان اطلاع‌رسانی شود.