نگرانی از وضعیت سلامت جامعه و ضرورت اطلاع رسانی

مدتی پیش بود که خبرهایی از گسترش سویه جدید کرونا در چین منتشر شد. پس از آن نمونه هایی از ابتلا به ویروس در اروپا آمد و نگرانی ها را بیشتر کرد اما به سبب کاهش شدت مرگ و میر در این سویه جدید، اطلاع رسانی های رسمی در این زمینه صورت نمی گیرد.

نگرانی از وضعیت سلامت جامعه و ضرورت اطلاع رسانی

مدتی پیش بود که خبرهایی از گسترش سویه جدید کرونا در چین منتشر شد. پس از آن نمونه هایی از ابتلا به ویروس در اروپا آمد و نگرانی ها را بیشتر کرد اما به سبب کاهش شدت مرگ و میر در این سویه جدید، اطلاع رسانی های رسمی در این زمینه صورت نمی گیرد.
این سویه جدید امروز جامعه ترکیه را در همسایگی ما درگیر خود کرده است و تعداد زیادی از مردم این کشور درگیر بیماری شده و بیمارستان ها و مراکز درمانی را با ترافیک مواجه ساخته است. درکشور ما نیز نمونه هایی از کرونا همچنان وجود دارد اما هنوز به طور رسمی اعلام نشده که آیا بیماران بستری با نشانه هایی همچون تب، بدن درد، گلودرد و سردرد در زمره مبتلایان به کرونا هستند یا خیر.
حتی اگر این سویه جدید درکشور وارد نشده باشد، قطع به یقین وقتی در ترکیه این گونه گسترده شده به زودی در ایران نیز وضعیت همه گیری را رقم خواهد زد. کما اینکه براساس مشاهدات عینی در بیمارستان های مختلف تعداد بیماران با نشانه های مذکور به شدت افزایش یافته و به ویژه کودکان در این زمینه بیش از دیگر اقشار درگیر شده اند.
اگرچه پزشکان درمورد افزایش موج آنفلوآنزا در بهمن ماه خبر داده بودند، اما این نگرانی وجود دارد که بیماران حاضر در مراکز درمانی با نشانه هایی همچون گلودرد و بدن درد، مبتلا به سویه جدید باشند و با پخش ویروس آمار ابتلا را بالا ببرند.
درهمین راستا بدون نگرانی از تشویش اذهان عمومی ضروری است تا وزارت بهداشت و ستاد مبارزه با کرونا این موضوع را به عنوان هشدارهای پیشگیرانه برای جامعه توضیح دهند و درصورت لزوم بحث واکسیناسیون را مجدد برای اقشار آسیب پذیر فراهم سازند.
هنوز هیچ اتفاقی رخ نداده و چه بسا هیچ اتفاقی هم رخ ندهد و حتی مبتلایان به ویروس جدید نیز به سبب ضعف ویروس و افزایش ایمنی بدن نسبت به آن، روند بهبودی را خیلی سریع طی کنند و یا درمنزل مداوا شوند. اما حرف برسر اطلاع رسانی از احتمال وقوع حادثه است.
متأسفانه در روند مدیریتی ما مباحث مربوط به پیش بینی مشکلات و چالش ها جایگاه خاصی ندارد و در اغلب موارد درهنگام ورود و وقوع حوادث اقدام به اطلاع رسانی می کنیم. این رویه همواره موجب افزایش هزینه های ما در مواجهه با اتفاقات گردیده است و درحالی که اگر به موقع و مناسب پیش از وقوع حادثه اقدام به پیشگیری می کردیم، هزینه ها به شدت کاهش می یابد.
اما این هزینه ها همیشه مالی نیست. به عنوان مثال در قضیه آغاز کرونا اگر اطلاع رسانی ها به موقع صورت گرفته بود و پیش از همه گیری ملزومات و امکانات پزشکی و نیروی انسانی را آماده می کردیم و بحث آموزش را در دستور کار قرار می دادیم، قطعاً آن گونه غافلگیر نمی شدیم.
لذا با توجه به تجربیات قبلی و اطلاع از شدت هزینه های مالی و جانی که بر کشور تحمیل شد، بهتر است درمورد سویه های جدید اطلاع رسانی لازم و کافی صورت گیرد تا از یکسو جامعه با رعایت دستورالعمل های بهداشتی از شدت پخش ویروس بکاهد و از سوی دیگر مراکز درمانی با انسجام بیشتری در برابر سویه های احتمالی آمادگی پیدا کنند.