اگر آشپزي مي‌كنيد؛ خوب است بدانيد!

آشپزي، از آن علاقه‌مندي‌ها و شغل‌هايي است كه زن و مرد ندارد، برخي‌ها، از زن يا مرد، علاقه خاصي به آشپزي دارند و واقعا با جان و دل اين كار را انجام مي‌دهند. يكي از ضرب‌المثل‌هاي جالب در زمينه آشپزي اين است كه دست بايد مزه داشته باشد تا غذا خوشمزه شود! و اين يعني حس و حال كسي كه غذا مي‌پزد بر طعم غذا تاثير مي‌گذارد. اما جداي از همه اين‌ها بسياري از ما در آشپزي گاهي به انجام كارهاي اشتباهي عادت كرده‌ايم كه ممكن است باعث خوشمزه شدن غذا بشود، اما آن‌را براي سلامتي‌مان مضر مي‌كند. پس بيائيد درباره اين عادت‌هاي غلط صحبت كنيم.گاهي هنگام پختن غذا، به‌ويژه نيمرو، وقتي كه روغن خوب داغ شد، به آن نمك مي‌پاشيم. در حالي‌كه اضافه کردن نمک به روغن داغ باعث می‌شود نقطه دود روغن کاهش یابد و این کار سبب آزاد شدن مواد سمی و سرطان‌زا در روغن ‌شود.

اگر آشپزي مي‌كنيد؛ خوب است بدانيد!



آشپزي، از آن علاقه‌مندي‌ها و شغل‌هايي است كه زن و مرد ندارد، برخي‌ها، از زن يا مرد، علاقه خاصي به آشپزي دارند و واقعا با جان و دل اين كار را انجام مي‌دهند. يكي از ضرب‌المثل‌هاي جالب در زمينه آشپزي اين است كه دست بايد مزه داشته باشد تا غذا خوشمزه شود! و اين يعني حس و حال كسي كه غذا مي‌پزد بر طعم غذا تاثير مي‌گذارد. اما جداي از همه اين‌ها بسياري از ما در آشپزي گاهي به انجام كارهاي اشتباهي عادت كرده‌ايم كه ممكن است باعث خوشمزه شدن غذا بشود، اما آن‌را براي سلامتي‌مان مضر مي‌كند. پس بيائيد درباره اين عادت‌هاي غلط صحبت كنيم.گاهي هنگام پختن غذا، به‌ويژه نيمرو، وقتي كه روغن خوب داغ شد، به آن نمك مي‌پاشيم. در حالي‌كه اضافه کردن نمک به روغن داغ باعث می‌شود نقطه دود روغن کاهش یابد و این کار سبب آزاد شدن مواد سمی و سرطان‌زا در روغن ‌شود.
گاهي براي جدا كردن عسل از موم آن، عسل را حرارت مي‌دهيم و يا آن‌را با آب جوش مخلوط مي‌كنيم تا يك دم نوش درست كنيم. حرارت دادن عسل یا استفاده از آن در دمای بالا باعث تولید ماده سمی به اسم هیدروکسی متیل فورفورال یا HMF می‌شود. HMF یک ترکیب شش کربني جامد با رنگ زرد و دمای جوش پایین و محلول در آب است. این ماده سمی برای زنبور‌ها کُشنده و برای انسان سرطان‌زاست.این سم به‌راحتی از روده جذب و در بدن متابولیزه می‌شود و دارای خاصیت جهش‌زاست، یعنی سم توليد مي‌كند.
اكثر ما آدم‌ها از گوشت كباب شده خوش‌مان مي‌آيد، به‌ويژه ما ايراني‌ها در ليست غذاهاي سنتي‌مان انواع كباب‌ها را داريم كه برخي شهرت جهاني دارند. وقتي بوي كباب به مشام‌مان مي‌خورد حتي اگر سير باشيم بازهم هوس خوردن كباب مي‌كنيم، كباب كردن گوشت به تنهايي مشكلي ندارد، اما روش پخت آن می‌تواند سرطان‌زا باشد.کباب کردن گوشت روی آتش سرطان‌زاست. روغنی که از گوشت روی خاکستر می‌ریزد، باعث ایجاد هیدروکربن‌های آروماتیک می‌شود.این مواد سرطان‌زاست و از طریق دود آتش روی گوشت قرار می‌گیرد و مصرف طولانی‌مدت آن زیان‌آور است.پس بهتر است برای کباب کردن گوشت از دستگاه‌های الکتریکی مولد گاز استفاده کنیم نه زغال. بهتر است گوشت کبابی را در تور‌های مخصوص آلومینیومی یا فویل قرار بدهیم که از ریختن روغن روی خاکستر آتش جلوگیری کند.
اين روزها ظروف پلاستيكي خاصي براي استفاده در مايكروويو توليد
مي شود كه مي‌توانيم توسط آن‌ها انواع كيك‌ها و غذاها را در مايكروويو بپزيم. اما بهتر آن است از اين ظروف براي پخت‌وپز در اين دستگاه استفاده نكنيم، زيرا ظروف یک‌بار مصرف پلاستیکی در صورت تماس با مایعات و مواد غذایی در دمای بالای ۴۰ درجه سانتی‌گراد، باعث آزاد شدن ماده شیمیایی و سرطان‌زایی به نام استایرن می‌شوند. این ماده سرطان‌زا و هم‌چنین براي سيستم عصبی سم است.ممکن است با چندبار استفاده، متوجه تاثیرات بد آن نشوید، اما در طولانی‌مدت باعث آسیب‌های برگشت‌ناپذیر می‌شود؛ بنابراین از ظروف پلاستیکی در مایکروویو استفاده نکنید. هم‌چنین از کشیدن غذا‌های داغ در ظروف پلاستیکی خودداری کنید.