زعفران و ارزش اقتصادی برای ایران

به بهانه روز ملی زعفران؛

زعفران به لحاظ ارزش اقتصادی برای ایران از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است ولی ارزش سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی و حتی فناوری‌های بومی زعفران برای کشور ما در ابعاد جهانی دارای اهمیت بسیار زیادتری است و به نظر می‌رسد که ارزش‌های اقتصادی و مهمتر از آن ارزش اجتماعی زعفران، آن را در جایگاهی فراتر از سایر محصولات صادراتی قرار می‌دهد.

زعفران  و ارزش اقتصادی برای ایران

زعفران به لحاظ ارزش اقتصادی برای ایران از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است ولی ارزش سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی و حتی فناوری‌های بومی زعفران برای کشور ما در ابعاد جهانی دارای اهمیت بسیار زیادتری است و به نظر می‌رسد که ارزش‌های اقتصادی و مهمتر از آن ارزش اجتماعی زعفران، آن را در جایگاهی فراتر از سایر محصولات صادراتی قرار می‌دهد.
ویژگی منحصر بفرد زعفران، همسو با جنبه‌های مختلف اجتماعی و فرهنگی جوامع کشاورزان بومی، بصورت نظام‌مند تکامل پیدا کرده و اصولا تولید این محصول بر اساس کار خانوادگی است و با اتکا به نهادهای بومی صورت می‌گیرد که این موضوع زعفران را به عنوان یک محصول که کاملا همراه با طبیعت هست معرفی می‌کند و الگویی که این محصول بر اساس آن تولید می‌شود.
از ویژگی‌های تفکرات زیست محیطی و تولیدات اکولوژیک یا به عبارت بهتر ارگانیک است و ما می‌توانیم بگوییم بخش عمده تولید زعفران ایران حتی در حال حاضر هم زعفران ارگانیک است که البته متاسفانه به خوبی نتوانسته در جوامع بین المللی به عنوان یک محصول ارگانیک جایگاه خود را پیدا کند.
اما آن چیزی که مهم است این است که ما از یک قدرت رقابتی بسیار خوب برای تولید زعفران نسبت به سایر کشورها بخصوص ایتالیا، اسپانیا و یونان برخوردار هستیم، بنابراین اگر بتوانیم از این توان و قدرت رقابتی به نفع منافع ملی کشور، زعفران کاران و مناطق تولید زعفران استفاده کنیم، قطعا می توانیم نقش مهمی در توسعه هرچه بیشتر این محصول ایفا کنیم.
 رفع چالش‌های زعفران با نگاه علمی
محمدعلی بهدانی استاد دانشکده کشاورزی، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی و عضو هیات علمی دانشگاه بیرجند به ایسنا گفت: چالش‌های زیادی وجود دارد که صنعت زعفران با آن روبرو است و ما در گروه پژوهشی زعفران دانشگاه بیرجند سعی کرده‌ایم این چالش‌ها را شناسایی و در قالب طرح‌های پژوهشی و یا پیشنهاداتی کاربردی، به سازمان‌ها و
دست اندرکاران زعفران کشور ارائه کنیم که این پژوهش‌ها و همکاری‌های مشترک با سایرمراکز مرتبط با زعفران می‌تواند تا حدی راهگشای رفع بسیاری از این چالش‌ها باشد تا به کمک آن بتوانیم درافزایش کیفیت و کمیت این محصول خاص راه حل‌های مناسبی پیدا کنیم.