راهکاری مهندسی برای بهینه‌سازی و امکان‌پذیر کردن ساخت مخازن بزرگ ذخیره‌سازی نفت

راهکاری مهندسی برای بهینه‌سازی و امکان‌پذیر کردن ساخت مخازن بزرگ ذخیره‌سازی نفت

 



محققان دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی با استفاده از ورق‌های تقویت‌کننده روشی را برای ساخت مخازن ذخیره‌سازی نفت ارائه کردند که به گفته آنها با استفاده از این روش مشکل کشور برای ذخیره‌سازی میعانات نفتی در احجام بزرگ مرتفع خواهد شد.
دکتر مصطفی مسعودی، مجری طرح در گفت‌وگو با ایسنا، گفت: سال‌ها است که کشور با مشکل ذخیره‌سازی میعانات نفتی استخراج شده و محصولات فرآورش شده آن مواجه است؛ چرا که میدان‌های نفتی به‌ویژه میادین مشترک را نمی‌توان تعطیل کرد و اگر از آنها استخراجی صورت نگیرد، چاه‌های نفتی نیاز به راه‌اندازی و احیای مجدد برای رسیدن به سطح بازدهی بهینه دارند؛ از این رو همواره باید از چاه‌ها استخراج کنترل شده نفت طبق برنامه‌های فنی صورت پذیرد.
وی اظهار کرد: بعد از استخراج، بسته به شرایط اقتصادی و سیاسی کشور و بازار نفت جهانی، ممکن است نفت به فروش نرسد و یا نیاز به تنظیم بازار باشد که با توجه به سطح تولید کشور نفت‌خیز ایران نیاز به ذخیره‌سازی نفت در احجام بسیار بزرگ ایجاد می‌شود. از این رو شرکت‌های پایانه‌های نفتی و شرکت نفت فلات قاره در پایانه‌هایی چون "خارک"، "جاسک" و "نکا" اقدام به ذخیره‌سازی نفت می‌کنند و شرکت‌های پالایش و فرآوری نفت نیز برای ترکیب و فرآورش نیاز به ذخیره‌سازی نفت
دارند.
مسعودی خاطر نشان کرد: اگر بخواهیم ذخیره‌سازی نفت را در احجام کوچک و متوسط تا ۶۰۰ هزار بشکه نفت انجام دهیم، روش مطرح شده در این طرح پژوهشی کاربردی باعث اقتصادی شدن مخزن و کاهش هزینه‌های آن تا حدود ۲۰ درصد با کمتر شدن ضخامت جدار مخزن می‌شود، ولی ساخت آن با روش‌های متداول نیز امکان‌پذیر است. ولی اهمیت ویژه این طرح افزون بر اقتصادی کردن هزینه ساخت و اجرای مخازن، امکان‌پذیر کردن طرح و ساخت مخازن بسیار بزرگ نفتی است. مجری طرح ادامه داد: برای ذخیره‌سازی نفت در احجام بزرگتر می‌توان به جای ساخت دو مخزن ۵۰۰ هزار بشکه‌ای، یک مخزن یک میلیون بشکه‌ای ساخت. ساخت این نوع مخازن ارزان‌تر خواهد بود، ولی نیاز به واردات فولاد پر مقاومت وجود دارد تا ضخامت جدار مخازن متداول از حد مشخصی که در الزامات فنی آمده است، فراتر نرود و مشکل جوش‌پذیری نداشته باشد. دسترسی به این فولاد با توجه به کاربرد آن در صنایع سنگین، نظامی و هسته‌ای همیشه امکان‌پذیر و اقتصادی نیست.
مسعودی اضافه کرد: برای رفع این چالش ما در این پروژه تحقیقاتی ضخامت مخازن ذخیره‌سازی نفت را پایین‌تر از حد ممنوعیت فنی نگه داشتیم، چون اگر ضخامت ورق‌های فولادی بالاتر از حد مشخصی باشد، جوش‌پذیر نیستند؛ از این رو ما از مخازن تقویت شده استفاده کردیم. عضو هیات علمی دانشکده مهندسی عمران دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی ادامه داد: ما جدار مخازن را تقویت کردیم و با این اقدام دیگر نیازی به دسترسی به ضخامت‌های بالای ورق‌های فولاد پر مقاومت برای مخازن نداریم، ضمن آنکه صرفه‌جویی اقتصادی حدود ۲۰ درصدی در وزن مخزن و هزینه‌های جوشکاری هم ایجاد خواهد شد.