كوواكس؛ اتحاديه‌اي براي مقابله با آپارتايد سلامت

پاندمي كروناويروس و چاره‌انديشي براي مقابله با آن، پژوهشگران و دانشمندان جهان را به تكاپوي يافتن روشي براي كنترل اين بيماري همه‌گير انداخت؛ كه طبعا تنها راه چاره آن، توليد واكسن بوده و هست. در طول مدتي كه مردم در سراسر جهان به اين بيماري مبتلا شده و برخي نيز جان خود را از دست مي‌دهند، اين تحقيقات و پژوهش‎ها آغاز شده و به‌تدريج از نتايج مثبت، رونمايي مي‌شود. تاكنون دو نوع واكسن تا حدي موثر، به جهان معرفي شده اما نكته مهم اين است كه كشورهاي ثرتمند جهان، مانند انگليس، آمريكا، آلمان، فرانسه و نيز برخي از كشورهاي اسكانديناوي، از همان ابتداي آغاز پژوهش براي ساخت اين واكسن‌ها، آن‌ها را در تعداد زياد پيش خريد كردند؛ موردي كه از نظر اجماع جهاني و انساني، چندان پذيرفته و اخلاقي به نظر نمي‌رسد. چراكه در اين ميان كشورهاي فقير كه در كنترل اين اپيدمي و مداواي بيماران خود با مشكلات بيشتري مواجه‌اند، نمي‌توانند به سادگي به واكسن دست يابند. بر همين اساس، و براي دسترسي برابر به واكسن كوويد۱۹ و جلوگيري از سلطه آپارتايد سلامت، سازوكاري به‌نام كوواكس-COVAX – راه‌اندازي شد. كوواكس سازمان اتحاديه جهاني براي واكسن‌ها و ايمني‌سازي است كه تا كنون ۱۸۰ كشور، شامل ۷۵ كشور ثروتمند و ۹۳ كشور فقير به آن پيوسته‌اند. اين سازمان با خريد بيش از نيم ميليارد دوز از واكسن كوويد ۱۹، قرار است اين واكسن‌ها را با قيمت ارزان، در اختيار كشورهاي فقير قراردهد، سهم ما از اين تعداد واكسن، فعلا حدود ۱۸ ميليون دوز است.

كوواكس؛ اتحاديه‌اي براي مقابله با آپارتايد سلامت

پاندمي كروناويروس و چاره‌انديشي براي مقابله با آن، پژوهشگران و دانشمندان جهان را به تكاپوي يافتن روشي براي كنترل اين بيماري همه‌گير انداخت؛ كه طبعا تنها راه چاره آن، توليد واكسن بوده و هست. در طول مدتي كه مردم در سراسر جهان به اين بيماري مبتلا شده و برخي نيز جان خود را از دست مي‌دهند، اين تحقيقات و پژوهش‎ها آغاز شده و به‌تدريج از نتايج مثبت، رونمايي مي‌شود. تاكنون دو نوع واكسن تا حدي موثر، به جهان معرفي شده اما نكته مهم اين است كه كشورهاي ثرتمند جهان، مانند انگليس، آمريكا، آلمان، فرانسه و نيز برخي از كشورهاي اسكانديناوي، از همان ابتداي آغاز پژوهش براي ساخت اين واكسن‌ها، آن‌ها را در تعداد زياد پيش خريد كردند؛ موردي كه از نظر اجماع جهاني و انساني، چندان پذيرفته و اخلاقي به نظر نمي‌رسد. چراكه در اين ميان كشورهاي فقير كه در كنترل اين اپيدمي و مداواي بيماران خود با مشكلات بيشتري مواجه‌اند، نمي‌توانند به سادگي به واكسن دست يابند. بر همين اساس، و براي دسترسي برابر به واكسن كوويد19 و جلوگيري از سلطه آپارتايد سلامت، سازوكاري به‌نام كوواكس-COVAX – راه‌اندازي شد. كوواكس سازمان اتحاديه جهاني براي واكسن‌ها و ايمني‌سازي است كه تا كنون 180 كشور، شامل 75 كشور ثروتمند و 93 كشور فقير به آن پيوسته‌اند. اين سازمان با خريد بيش از نيم ميليارد دوز از واكسن كوويد 19، قرار است اين واكسن‌ها را با قيمت ارزان، در اختيار كشورهاي فقير قراردهد، سهم ما از اين تعداد واكسن، فعلا حدود 18 ميليون دوز است.
  دولت ما هم قرار است ده درصد واكسن خريداري كند. بنابراين، تعداد دوز واكسني كه ممكن است در اختيار كشور ما قرار گيرد كمتر از 30 ميليون دوز است و تمام مردم از آن بهره نخواهند برد. عضو ستاد ملی مقابله با کرونا گفته است:«واکسن کرونا در گام اول در اختیار گروه‌های پرخطر شامل سالمندان، بیماران مزمن قلبی، ریوی، مبتلایان به دیابت، افراد دچار ضعف ایمنی مانند مبتلایان به سرطان و کادر بهداشت و درمان قرار می‌گیرد که حدود ۲۰ میلیون نفر هستند.»
بقيه مردم بايد يا منتظر خريد دوباره اين واكسن بمانند يا به توليد واكسن بومي كوويد19 اميدوار باشند.