حضور نظامی دشمنان در منطقه و سردی روابط با همسایگان

آنچه از وضعیت تحولات منطقه مشاهده می شود بیانگر افزایش تنش ها و دام های امنیتی است که به نظر می رسد قصد فشار برکشورمان را دارد. چند روز قبل خبر ورود زیردریایی نظامی آمریکا به خلیج فارس تایید و روز گذشته نیز خبر عبور زیردریایی اسرائیل از کانال سوئز و ورود به دریای سرخ اعلام شد. همچنین منابع خبری خارجی مدعی شده اند که این زیردریایی قرار است بعد از دریای سرخ وارد اقیانوس هند، دریای عمان و سپس خلیج فارس شود.

حضور نظامی دشمنان در منطقه و سردی روابط با همسایگان

آنچه از وضعیت تحولات منطقه مشاهده می شود بیانگر افزایش تنش ها و دام های امنیتی است که به نظر می رسد قصد فشار برکشورمان را دارد. چند روز قبل خبر ورود زیردریایی نظامی آمریکا به خلیج فارس تایید و روز گذشته نیز خبر عبور زیردریایی اسرائیل از کانال سوئز و  ورود به دریای سرخ اعلام شد. همچنین منابع خبری خارجی مدعی شده اند که این زیردریایی قرار است بعد از دریای سرخ وارد اقیانوس هند، دریای عمان و سپس خلیج فارس شود.
مسلماً حضور زیردریایی جنگی اسرائیل در آب های سرزمینی یکی از همسایگان ما پهلو خواهد گرفت و از آنجا برای حضور در آب های بین المللی خلیج فارس اقدام خواهد کرد. در حال حاضر عمان، امارات و بحرین روابط با اسرائیل را عادی سازی کرده اند و تعاملاتشان در حد مراودات نظامی نیز ارتقا بخشیده اند.
این رویه ای عادی و منطقی است که کشورها براساس منافع ملی خود تصمیم به ارتباط یا عدم تعامل با دیگر قدرت های خارجی داشته باشند. اما نکته اساسی اینجاست که در بحث توازن قدرت منطقه ای وظیفه ما بوده تا با ایجاد حسن روابط و تضمین امنیت کلی درمیان همسایگانمان، مانع از برخی مراودات و شکل گیری برخی اتحادهای رسمی و غیر رسمی  شویم.
حضور نیروهای نظامی اسرائیل در منطقه با توجه به افزایش بی سابقه سطح تنش ها با ایران و خصومت علنی این رژیم با کشورمان، می تواند دامی برای ایجاد یک درگیری و چنگ و دندان نشان دادن به نیروهای نظامی ایران باشد که این مسئله موجب برهم خوردن معادلات قدرت و توازن قوا در منطقه خواهد شد.
برکسی پوشیده نیست که همسایگان جنوبی ما به تبعیت از حکومت سعودی روی خوش به ایران نشان نمی دهند و اگر تا امروز نتوانسته بودند آسیبی به منافع ما در خلیج فارس و دیگر حوزه های ملی برسانند از روی حسن همجواری و رعایت اصول دیپلماتیک نبوده، بلکه از بابت جایگاه و قدرت ایران در آب های خلیج فارس بوده و از این پس با رویه جدیدی که درپی گرفته اند با اتکا به قدرت های خارجی سعی دارند از پشت جبهه آنها در مقابل ایران صف آرایی کنند.
قدر مسلم راهکار خنثی سازی این رویه همسایگان، گزینه های سخت و یا قهر دیپلماتیک و تهدید سیاسی نیست. چرا که در وضعیت فعلی دنیا که در هرگوشه ای از آن بلوایی به راه است و تمام حکومت ها براثر کرونا تضعیف شده اند، بهترین،معقول ترین و کم هزینه ترین راه برای مصون ماندن از فتنه ها و دسیسه ها، ضرورت کاهش تنش ها و تحکیم روابط با همسایگان است.
متاسفانه ما در بحث تعاملات خارجی دچار یک سوء تعبیر در داخل هستیم. باید توجه داشت که بحث تعامل و ارتباط گیری با همسایگان مبحثی مجزا از روابط با غرب می باشد. چرا که ضرورت همکاری و
حسن همجواری با همسایگان موجب تقویت ثبات و امنیت کشورهای منطقه و کاهش هزینه های جانبی می شود.

 تصور کنید درحال حاضر ایران از سوی غرب تحت سنگین ترین  تحریم های اقتصادی قرار گرفته و با همسایگان نیز روابط سردی درپیش گرفته ایم و تلاش جدی برای از بین بردن این اختلافات نداشته ایم. لذا منافذ تنفسی اقتصادی ما که در زنجیزه دور زدن تحریم ها بسیار موثر بودند بسته شده و همسایگان هیچگونه همراهی با ایران و بهبود وضعیتش ندارند. اگر امروز می بینیم که دشمنان به خود اجازه می دهند که در پیرامون مرزهای سرزمینی به ما نزدیک شوند و از امکانات همسایگان علیه منافع ما اقدام کنند، به سبب کم کاری دیپلماتیک ما طی یک دهه اخیر در ارتباط گیری با همسایگان بوده و بس. به همین سبب باید بیش از تمرکز به جنگ سیاسی داخلی بر سر برجام و یا ارتباط گیری با غرب، بهبود روابط و تعاملات با همسایگان را در دستور کار قرار دهیم

hamidasgari2020@yahoo.com