دانه چيا را به سفره خود مهمان كنيم!

چیا (Salvia hispanicachia) گیاهی است یک‌ساله از سرده نوخانواده نعناعیان. این گیاه بومی آمریکای مرکزی است. دانه‌های چیا سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ است. از دانه‌های چیا می‌توان ۲۵ تا ۳۰ درصد روغن استخراج کرد. روغن دانه‌های چیا تشکیل شده‌است از حدود ۵۵ درصد امگا۳، هجده درصد امگا۶، حدود شش درصد امگا۹ و حدود ۱۰ درصد چربی‌های اشباع شده.

دانه چيا را به سفره خود مهمان كنيم!


چیا (Salvia hispanicachia) گیاهی است یک‌ساله از سرده نوخانواده نعناعیان. این گیاه بومی آمریکای مرکزی است. دانه‌های چیا سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ است. از دانه‌های چیا می‌توان ۲۵ تا ۳۰ درصد روغن استخراج کرد. روغن دانه‌های چیا تشکیل شده‌است از حدود ۵۵ درصد امگا3،  هجده درصد امگا6، حدود شش درصد امگا9 و حدود ۱۰ درصد چربی‌های اشباع شده.
دانه‌های چیا به شکل بیضی کوچک هستند با قطر حدود یک میلی‌متر در رنگ‌های گوناگونِ قهوه‌ای، خاکستری، سفید، سیاه و سفید، و لکه‌لکه. دانه‌های چیا آب‌دوست هستند و قادرند تا ۱۲ برابر وزن خود را آب جذب کنند.
دانه‌های چیا به‌طور سنتی در مکزیک و جنوب غربی ایالات متحده مصرف می‌شوند. دانه چیا درگذشته جزو خوراکی‌های مهم برای تمدن‌های مایا و آزتک بوده، چرا که می‌توانستند انرژی خوبی از مصرف آن دریافت کنند. در واقع چیا در زبان مایاها به معنی قدرت است.
چیا سرشار از مواد مغذی است ولی کالری کمی دارد؛ با وجود این‌که دانه چیا در دوران باستان جزو رژیم غذایی برخی از قبایل مهم بوده، در دوران مدرن اهمیت آن به‌عنوان یک سوپرفود طبیعی به تازگی شناخته شده است.
دانه چیا سرشار از مواد مغذی و مفید است. هر  ۲۸ گرم دانه چیا (حدود دو قاشق غذاخوری) حاوی مواد مغذی است: فیبر: ۱۱ گرم، پروتئین: ۴ گرم،    چربی: ۹ گرم، کلسیم: ۱۸درصد دوز مورد نیاز روزانه، منگنز: ۳۰درصد دوز مورد نیاز روزانه، منیزیم: ۳۰درصد دوز مورد نیاز روزانه، فسفر: ۲۷درصد دوز مورد نیاز روزانه، هم‌چنین حاوی مقدار کمی روی (زینک)، ویتامین B3، پتاسیم، ویتامین B1 (تیامین) و ویتامین B2 است.
وجود چنین میزانی از مواد مغذی در تنها ۲۸ گرم یا حدود ۲ قاشق غذاخوری از یک خوراکی، بسیار قابل توجه است. جالب این است که مقدار دانه چیا تنها ۱۳۷ کالری انرژی و ۱ گرم کربوهیدرات قابل هضم دارد.
نکته‌ی جالب‌ این‌ است که بدن ما قادر به استفاده از کالری موجود در فیبر نیست. پس اگر در محاسبه‌ی کالری، میزان فیبر موجود در چیا را حذف کنیم، ۲ قاشق غذاخوری دانه چیا تنها ۱۰۱ کالری دارد. به همین دلیل دانه چیا یکی از بهترین منابع کم کالری جهان برای دریافت برخی از مواد مغذی مهم و ضروری برای بدن انسان است. دانه چیا غله کامل (Whole Wheat) محسوب می‌شود، در حالت طبیعی بدون گلوتن است و معمولا به‌صورت ارگانیک پرورش داده می‌شود.
دانه چیا سرشار از آنتی اکسیدان است: دانه چیا برای لاغری از دیگر خواص چیا وجود میزان زیاد آنتی‌اکسیدان در آن است. آنتی‌اکسیدان موجود در چیا از اکسید شدن چربی‌های موجود در دانه‌ها جلوگیری می‌کند. محققان تایید کرده‌اند جذب آنتی‌اکسیدان از طریق غذا می‌تواند برای سلامتی مفید باشد.
تقریبا تمام کربوهیدرات موجود در دانه چیا از نوع فیبر است: ۲ قاشق غذاخوری دانه چیا حاوی ۱۲ گرم کربوهیدرات است که ۱۱ گرم از آن‌را فیبری تشکیل می‌دهد که بدن قدرت هضمش را ندارد.فیبر قند خون را بالا نمی‌برد و نیازی هم به ترشح انسولین ندارد. با این‌که فیبر از خانواده‌ی کربوهیدرات‌هاست، خواص بسیار متفاوتی با کربوهیدرات‌های قابل هضم، مانند شکر و نشاسته دارد. میزان کربوهیدرات قابل هضم موجود در ۲ قاشق غذاخوری دانه چیا، فقط ۱ گرم و بسیار ناچیز است. به همین دلیل دانه چیا برای کسانی که رژیم غذایی کم کربوهیدرات دارند، گزینه‌ی خوبی است.