بهبود خدمات درمانی صنعت نفت؛ ساز کوک سلامت

مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با تشریح مهمترین اقدامات و برنامه‌های این سازمان اعلام کرد: سطح ارائه خدمات بهداشتی درمانی صنعت نفت نسبت به سال‌های گذشته بهبود یافته است.

بهبود خدمات درمانی صنعت نفت؛ ساز کوک سلامت

مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با تشریح مهمترین اقدامات و برنامه‌های این سازمان اعلام کرد: سطح ارائه خدمات بهداشتی درمانی صنعت نفت نسبت به سال‌های گذشته بهبود یافته است.
به گزارش شانا به نقل از هفته‌نامه مشعل، سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، با دارا بودن  ۹ بیمارستان ملکی، ۶۱ مرکز ملکی درمانگاهی سلامت خانواده، ۵۸ درمانگاه طرف قرارداد، ۳ پلی‌کلینیک و بیش از ۱۶۰ مرکز پزشکیاری در سطح کشور، همواره تلاش کرده است به ۵۱۱ هزار نفر جمعیت تحت پوشش خود که ۳۴۰ هزار نفر آنان دارای پرونده الکترونیک سلامت هستند، بهترین خدمات را ارائه کند. این تلاش‌ها سبب شده است این سازمان، به‌ویژه در سال ۱۴۰۳، در اعتباربخشی ملی، رتبه‌های نخست را به‌دست آورد. سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، با سابقه‌ای یکصد ساله، خود را در برابر تأمین سلامت کارکنان و خانواده‌های آنان پاسخگو می‌داند و برای تحقق این هدف، در مناطق پیرامونی تأسیسات نفتی و عملیاتی، مراکز درمانی ایجاد کرده و با تمام توان به خدمت‌رسانی مشغول است.
 برنامه‌ریزی گسترده برای نوسازی و تجهیز مراکز درمانی
سید عبدالحمید شجاع، مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با اشاره به این موضوع گفت: در سال ۱۴۰۳ با برنامه‌ریزی گسترده، اقدام‌های لازم برای نوسازی و تجهیز مراکز درمانی، ارتقای خدمات تخصصی و جذب متخصصان انجام شد. این اقدام‌ها نقش مهمی در بهبود سطح خدمات درمانی و کاهش اعزام بیماران به مراکز درمانی غیرسازمانی خواهد داشت.وی درباره اقدام‌های انجام‌شده در سال ۱۴۰۳ گفت: با هدف ارتقای سطح خدمات درمانی به مراجعان و کادر وزارت نفت، تجهیزات پزشکی مطابق با آخرین فناوری‌های روز خریداری شده است. خرید این تجهیزات که فراتر از اختیارات مناطق بود، پس از بررسی کارشناسان و صدور حدود هزار مجوز، از سوی مناطق انجام شد، اما تجهیزات سرمایه‌ای را که در حد معاملات کلان بود، سازمان به‌طور مستقیم از طریق برگزاری مناقصه خریداری کرد و به مناطق شانزده‌گانه بهداشت و درمان تحویل داد.
 ارتقای سطح خدمات تخصصی در مراکز درمانی
مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با اشاره به اینکه نوسازی و بازسازی در حوزه تجهیزات پزشکی، شامل بخش‌های جراحی قلب، ارتوپدی، اورولوژی، داخلی، چشم‌پزشکی و زنان بوده است، افزود: دستگاه‌های سونوگرافی، اکوکاردیوگرافی، تست‌های لاپاراسکوپی، آرتروسکوپی، دستگاه فیکو (مورد استفاده در جراحی‌های چشم)، همچنین دستگاه‌های تصویربرداری ثابت و پرتابل (سی‌آرم) تجهیزات خریداری‌شده‌ای هستند که در مراکز مختلف درمانی نفت ازجمله گچساران، سرخس و اصفهان مورد استفاده قرار گرفته‌اند.
شجاع ادامه داد: همچنین بیمارستان نفت آبادان نیز در مرحله تجهیز قرار دارد و با تأمین تجهیزات کلان، در سال آینده آماده افتتاح می‌شود. مناطق عملیاتی اهواز، آبادان، خارک، بوشهر، گچساران، آغاجاری، مسجدسلیمان و تهران بیشترین سهم از این تجهیزات را دریافت کرده‌اند، بنابراین می‌توان گفت با برخورداری از این تجهیزات، سطح ارائه خدمات بهداشتی درمانی در این مناطق نسبت به سال‌های گذشته به‌شدت بهبود یافته است.
وی با بیان اینکه در بخش آزمایشگاه‌های تخصصی قلب و جراحی قلب، نوسازی و بازسازی گسترده‌ای انجام شده، همچنین تجهیزاتی نظیر سی‌تی آنژیو، MRI و سی‌تی‌اسکن در اوایل سال ۱۴۰۳ نصب و راه‌اندازی شده‌اند، افزود: در بیمارستان‌های نفت تهران و اهواز، افزون بر بازسازی بخش‌های بستری و ارتقای هتلینگ، تجهیزات اتاق‌های عمل و لاپاراسکوپی نیز به‌روزرسانی شده که این اقدام‌ها افزایش ظرفیت تخت‌های اتاق عمل، افزایش تعداد جراحی‌ها و کاهش وابستگی به بیمارستان‌های طرف قرارداد را به دنبال خواهد داشت.
 به‌روزرسانی لیست متخصصان و فوق‌تخصص‌ها
مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با اعلام اینکه فهرست متخصصان و فوق‌تخصص‌ها در تمام مناطق کشور به‌روزرسانی شده و متخصصان مورد نیاز هر منطقه تأمین شده‌اند، اظهار کرد: این موضوع سبب شده است که نیاز بیماران به مراجعه به تهران کاهش یابد. همچنین در سال ۱۴۰۳، ضریب اشغال بیمارستان‌ها ۲۰ تا ۳۰ درصد افزایش ‌یافته و افتتاح بیمارستان‌های جدید در آبادان و گچساران نیز در دستور کار قرار گرفته است.
شجاع با اشاره به فعال‌سازی مجدد مرکز جراحی محدود شاهین‌شهر در اصفهان تصریح کرد: این مرکز که مدتی در وضعیت انفعالی قرار داشت، دوباره راه‌اندازی می‌شود. همچنین مطالعات کارشناسی بیمارستان میرداماد تهران انجام شده که در صورت حل مسائل زیرساختی، پروژه ساخت آن در همان مکان قبلی آغاز می‌شود.
وی همچنین درباره تعرفه‌های پزشکی و پرستاری در سال ۱۴۰۳ توضیح داد: افزون بر به‌روزرسانی تعرفه‌های پزشکان، تعرفه پرستاران نیز اجرایی شده و پرداخت‌های مربوطه انجام می‌شود، همچنین با توجه ‌به سطح بالای تحصیلات و مدارک کارکنان بخش بهداشت و درمان در وزارت نفت، سازمان در حال تلاش برای همسان‌سازی رتبه‌های سازمانی با سایر بخش‌های وزارتخانه است.
 ثبت حدود ۱.۵ میلیون مراجعه در سامانه سلامت‌نگار
مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با بیان اینکه تعداد کل مراقبت‌های انجام شده از ابتدای سال که از سوی پزشک مراقب سلامت، کارشناس تغذیه، دندان‌پزشک و ادیومتر در سامانه سلامت‌نگار ثبت شده، درمجموع یک میلیون و ۴۶۰ هزار مراقبت بوده است، افزود: همچنین از ۱۹۷ پزشک صبح‌کار درمانگاه، ۱۸۳ پزشک و از  ۲۱۳ پرستار درمانگاهی، ۱۷۲ پرستار در تیم سلامت خانواده مشغول به فعالیت هستند، ضمن اینکه از ۴۱ نفر شاغل در اورژانس درمانگاه‌ها، ۶۱ کارشناس مامایی و ۲۲ کارشناس تغذیه در درمانگاه‌های سلامت خانواده فعالیت دارند.
شجاع با اشاره به اینکه در میان مراجعه‌کنندگان به بهداشت و درمان صنعت نفت در سطح کشور، ۴۵ هزار و ۶۱۱ نفر معادل ۱۱ درصد جمعیت نفتی، به دیابت ابتلا دارند که از این تعداد، نزدیک به ۴۱ هزار نفر غیروابسته به انسولین و ۴ هزار و ۷۰۰ نفر وابسته به انسولین هستند، گفت: همچنین ۲ هزار و ۳۷۵ نفر دچار بیماری قلبی، ۶۷ هزار نفر دارای فشارخون، ۳۱ هزار نفر مبتلا به چربی خون بوده و بیش از  ۱۰ هزار نفر از چاقی رنج می‌برند.
وی درباره تعداد جراحی‌های انجام شده در سال ۱۴۰۳ نیز گفت: در این بازه زمانی بیش از ۲۴ هزار و ۴۰۰ نوع جراحی‌ در مناطق مختلف درمانی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت انجام شده است.
 تدوین برنامه عملیاتی سلامت خانواده
مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت به اهمیت برگزاری شورای عالی پزشکی و ارائه خدمات مناسب تأکید کرد و گفت: در سال ۱۴۰۳ تعداد ۱۹ هزار و ۹۳۸ پرونده در شورای عالی پزشکی مورد بررسی قرار گرفت که از این ‌تعداد، ۱۰ هزار و  ۱۸۹ پرونده غیردارویی و ۹ هزار و ۷۵۰ پرونده دارویی بود. استقرار نسخه‌نویسی الکترونیک در تمام مراکز سرپایی و سلامت خانواده که در بیشتر مناطق به پرونده الکترونیک سلامت بیمار متصل است و امکان ثبت نسخه و رؤیت همزمان مراقبت‌ها و نتایج آزمایش‌ها در پرونده الکترونیک بیمار با یک نرم‌افزار واحد (سلامت نگار) وجود دارد، فعال‌ کردن دو مرکز سلامت خانواده در شهر یزد و گرگان، برگزاری همایش رؤسای سلامت خانواده مناطق و بررسی اهداف برنامه‌های عملیاتی و چالش‌ها، مشکلات و پیشنهادهای مناطق برای پیشبرد اهداف ارتقای سلامت خانواده، ازجمله فعالیت‌های انجام شده طی سال ۱۴۰۳ بود.