رابطه مصرف سويا با كاهش خطر ابتلا به آلزايمر

سويا، گياهي است كه به دليل خواص ويژه اي كه دارد، به عنوان يك پروتئين گياهي موارد استفاده بسياري دارد و حتي گاهي به جاي گوشت از آن استفاده مي شود.

رابطه مصرف سويا با كاهش خطر ابتلا به آلزايمر


سويا، گياهي است كه به دليل خواص ويژه اي كه دارد، به عنوان يك پروتئين گياهي موارد استفاده بسياري دارد و حتي گاهي به جاي گوشت از آن استفاده مي شود. ضمن آن كه از اين گياه، محصولات ديگري مانند سس، پنير توفو، شير، روغن، آرد و برای کسانی که همواره در رفت و آمد بوده و وقت چندانی برای صرف غذا ندارند، دانه‌های سویا در مکمل‌ها، نوشیدنی‌ها و قرص‌های مختلف مورد استفاده قرار گرفته‎اند. حتی از پروتئین سویا نوعی آب نبات چوبی نیز درست کرده‎اند.
به دلیل تمام فواید سویا، اداره کل بهداشت و موادغذایی مصرف روزانه حداقل 25 گرم پروتئین سویا توصیه می‌کند که در هر وعده می‌بایست 25/6 گرم پروتئین سویا مصرف شود. سویا به خودی خود، یک وعده غذایی معجزه‌آسا نیست و نباید تنها با خوردن آن انتظار زندگی جاودانه داشته باشید. بلکه مانند تمام موادغذایی، سویا نیز باید با مقادیر فراوانی میوه و سبزیجات تازه و سایر گیاهان فیبردار و غذاهای کم چرب استفاده شود.
اما نكته مهم اين است كه محققان دریافته‌اند پروتئین مشتق شده از سویا که بعد از خوردن به مغز می‌رسد موجب کاهش زوال حافظه در موش‌های دچار اختلال شناختی شده.
«آکیرا سکیکاوا»، سرپرست تیم تحقیق، در این باره می‌گوید:
«ضایعات ماده سفید مغز از فاکتورهای پرخطر اصلی زوال شناختی، زوال عقل و مرگ به هر علتی است.»
وی در ادامه می‌افزاید: «ما دریافتیم در افرادی که سویا مصرف نمی‌کردند در مقایسه با مصرف کنندگان سویا، وجود ضایعات ماده سفید مغز ۵۰ درصد بیشتر بود.»
به گفته محققان، مصرف سویا موجب تولید متابولیتی از طریق برخی انواع باکتری‌های روده می‌شود که در کاهش ابتلاء به زوال عقل مؤثر است.
تیم تحقیقاتی در این مطالعه، سطح متابولیت سویا خون ۹۱ شرکت کننده پیر ژاپنی را اندازه‌گیری کردند. شرکت‌کنندگان بر اساس وضعیت میزان این متابولیت طبقه‌بندی شدند و سپس ۶ تا ۹ سال بعد تحت تصویربرداری از مغز قرار گرفتند تا سطح ضایعات ماده سفید و رسوبات آمیلوئیدبتا، که علت مولکولی مشکوک بیماری آلزایمر است، تشخیص داده شود.
محققان دریافتند به نظر نمی‌رسد که تولید متابولیت ناشی از سویا بر میزان آمیلوئیدبتا رسوب شده در مغز تأثیر گذارد، اما با کاهش حجم ضایعات ماده سفید مغز ارتباط دارد.