در انتظار تدابيري براي سد بستن بر سيلاب!

سيلاب دراستان زرخيز جنوب كشور، خوزستان، هرسال و به‌طور مكرر، مشكلات عديده‌اي براي مردم به‌وجود مي‌آورد؛ شهر و خيابان و خانه‎ها را مي‎شويد و با خود مي‎برد، زيرساخت جاده هايي را كه برخي از آن‎ها هم به روش‎هاي استاندارد ساخته نشده‎اند، نابود مي‎كند. همين مشكل در مورد پل‎هايي كه تازه روي رودها ساخته شده‎اند، صدق مي‎كند؛ درست در جايي‎كه پل‎هايي با قدمت چندصدساله همچنان پاي برجاي مي‎مانند و زور سيلاب به آن‎ها نمي‎رسد؛ و اين يعني در ساخت‌وساز جاده و پل‌هاي جديد، هنوز كه هنوز است، استانداردهاي لازم توسط برخي پيمانكاران رعايت نمي‌شود و هر سال بايد اين جاده ها و پل‌ها يا تعمير شده و يا از نو ساخته شوند و اين يعني هزينه بر روي هزينه. اين تنها يك شكل ماجراي سيلاب است، سيلاب در شهرهاي جنوبي موجب بالا آمدن و سرريز شدن فاضلابي مي‌شود كه شركت‌هاي سازنده، بدون در نظر گرفتن مختصات جغرافيايي اين ناحيه، اقدام به ساخت‌وساز آن كرده‌اند.

در انتظار تدابيري براي سد بستن بر سيلاب!

 

سيلاب دراستان زرخيز جنوب كشور، خوزستان، هرسال و به‌طور مكرر، مشكلات عديده‌اي براي مردم به‌وجود مي‌آورد؛ شهر و خيابان و خانه‎ها را مي‎شويد و با خود مي‎برد، زيرساخت  جاده هايي را كه برخي از آن‎ها هم به روش‎هاي استاندارد ساخته نشده‎اند، نابود مي‎كند. همين مشكل در مورد پل‎هايي كه تازه روي رودها ساخته شده‎اند، صدق مي‎كند؛ درست در جايي‎كه پل‎هايي با قدمت چندصدساله همچنان پاي برجاي مي‎مانند و زور سيلاب به آن‎ها نمي‎رسد؛ و اين يعني در ساخت‌وساز جاده و پل‌هاي جديد، هنوز كه هنوز است، استانداردهاي لازم توسط برخي پيمانكاران رعايت نمي‌شود و هر سال بايد اين جاده ها و پل‌ها يا تعمير شده و يا از نو ساخته شوند و اين يعني هزينه بر روي هزينه. اين تنها يك شكل ماجراي سيلاب است، سيلاب در شهرهاي جنوبي موجب بالا آمدن و سرريز شدن فاضلابي مي‌شود كه شركت‌هاي سازنده، بدون در نظر گرفتن مختصات جغرافيايي اين ناحيه، اقدام به ساخت‌وساز آن كرده‌اند. اين فاضلاب همراه سيلاب وارد خانه مردم مي‌شود، و اين يعني ورود انواع ميكروب‌ها و باكتري‌ها و جانوران موزي مانند زالو به خانه و زندگي مردم است و بيمارشدن كودكان، عدم دسترسي به آب شرب سالم و نيز بروز انواع بيماري‌هاي پوستي.
نكته مهم ديگر كه نبايد به‌راحتي از آن گذشت، فرسوده بودن بسياري از خانه‌هاست. به گفته معاون وزیر راه:«بیش از ۱۴۸ هزار هکتار بافت فرسوده، سکونت‌گاه غیر رسمی و ناکارآمد در کشور وجود دارد.
۲۰ میلیون نفر در سطح کشور در بافت فرسوده، سکونت‎گاه‌های غیررسمی، ناکارآمد و تاریخی زندگی می‌کنند.» و اين يعني كه با يك سيلاب اغلب خانه و زندگي مردم را آب مي‌برد و آن‌چه باقي مي‌ماند، بي‌سرپناهي در فصل سرماست. خانه‌خرابي مردم در سيلاب هرسال در فصل بارش باران اتفاق مي‌افتد و بافت فرسوده هم مزيد بر علت اين بي‌سرپناهي مي‌شود.
اكنون پرسش مهم اين است كه كي و چگونه فصل غافلگيري برخي مسئولان پايان خواهد پذيرفت و اين مردم روزگاري را خواهند ديد كه پيش از موعد بارش‌ها و ورود سيلاب، در برابر آن، تدابيري انديشيده شده و سدهايي بسته شده است. و البته منظور از سد، همانا هدايت درست سيلاب در مسيل‌ها و رودخانه‌هاست، مواردي كه نسبت به ساخت‌وساز و تعمير پل‌ها و جاده‌ها و خانه‌ها، كه هر سال تكرار مي‌شوند، چندان هزينه‌اي نخواهند داشت و به راحتي مي‌توان در فصول خشك، اين كارها را به پيمانكاران اهل و صالح سپرد تا با رعايت استانداردهاي لازم و نه رانت‌خواري، جان و مال و خانمان مردم را از گزند بلایاي طبيعي حفظ كنند.
البته آنچنان كه معاون وزیر راه و شهرسازی گفته است:«پروژه‎اي با یک هزارمیلیارد تومان به‎طور مستقیم از طرف وزارت راه و شهرسازی بر این امر پیش‎بینی شده و۱۲ هزارمیلیارد تومان هم از محل اقدام مشترک با همکاری ادارات تابعه دولت و شهرداری‌ها در دست اقدام داریم.»
اميد كه چنين برآوردهاي سنگيني به سرنوشت 149 ميليون دلاري كه براي خريد دستگاه جمع‎آوري آب‎هاي سطحي اهواز در سال 84 و به‎عنوان وام از بانك جهاني گرفته شده بود، دچار نشوند و دقيقا در محل خود مورد استفاده‌هاي استاندارد قرار گيرند.